Όταν ανακαλύφθηκε ένα υπέροχο κράνος από τα ερείπια του ναού του Δία, οι ερευνητές δεν πίστευαν στα μάτια τους. Είναι πολύ σπάνιο να βρούμε ένα αντικείμενο που ανήκε σε διάσημο πολεμιστή από τα αρχαία Ελληνικά πεδία μαχών. Η προσφορά που έφερε στον ναό πριν από αιώνες έκανε το όνομά του γνωστό για άλλη μια φορά. Αυτή είναι η ιστορία του φημισμένου αρχαίου Έλληνα πολεμιστή Μιλτιάδη.
Η Μάχη του Μαραθώνα είναι μια από τις πιο γνωστές αρχαίες μάχες στον κόσμο. Οι θρύλοι γύρω από τη συνάντηση δύο ισχυρών στρατών εξακολουθούν να αποτελούν αιτία για την Ελληνική εθνική υπερηφάνεια. Επιπλέον, ο μύθος για τον Μιλτιάδη δεν είναι μόνο η ιστορία ενός πολεμιστή, αλλά ήταν γνωστός για την καλή του μόρφωση και την επιτυχία του ως πολιτικός.
Εικονογράφηση του 1875 που απεικονίζει τον Μιλτιάδη
Δεν υπάρχουν πάρα πολλά τεχνουργήματα που σχετίζονται με τον αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν ως πραγματικά δικά του. Έτσι, το κράνος που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών στο ναό του Δία στην Ολυμπία είναι ένα ιδιαίτερο εύρημα. Το κράνος του Μιλτιάδη υπογράφηκε, ίσως από αυτόν, κάτι που το κάνει ακόμα πιο πολύτιμο. Σε παλαιότερα κείμενα οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο Μιλτιάδης θα μπορούσε να το έχει φέρει στο ναό για έναν από τους δύο παρακάτω λόγους.
Πρώτον, θα μπορούσε να φέρει το κράνος, που ήταν τυχερό για αυτόν στο παρελθόν, να ζητήσει υποστήριξη από τον θεό κατά τη διάρκεια της επικείμενης μάχης ή θα μπορούσε να προσφέρει το κράνος για να ευχαριστήσει τη θεότητα για μια μάχη που είχε κερδίσει.
Σήμερα, ερευνητές από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας προτείνουν ότι πρέπει να είναι το ίδιο κράνος που φορούσε κατά τη διάσημη Μάχη του Μαραθώνα. Φαίνεται ότι αφού νίκησε τους Πέρσες ο Μιλτιάδης πήγε στον ναό και πρόσφερε στο Δία το κράνος του ως σύμβολο της ευγνωμοσύνης του.
Κράνος του Μιλτιάδη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
Ένας διάσημος Έλληνας πολεμιστής
Ο Ηρόδοτος θα μπορούσε να είχε γνωρίσει μερικούς παλιούς βετεράνους που γνώριζαν τον Μιλτιάδη. Περιέγραψε μια ιστορία στην οποία ισχυρίστηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., ένας στρατός 600 πλοίων και 20.000 πεζικού και ιππικού προσπάθησε να κατακτήσει την ελληνική επικράτεια. Ο στρατός των Αθηναίων ήταν πολύ μικρότερος. Προφανώς είχε μόνο τη μισή δύναμη των Περσών.
Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στον Κάμπο του Μαραθώνα, ο οποίος βρίσκεται 41 μίλια (41,84 χιλιόμετρα) βόρεια της Αθήνας. Ο Ελληνικός στρατός επρόκειτο να χάσει την μάχη όταν ο στρατηγός Μιλτιάδης διέταξε τους Έλληνες οπλίτες να σχηματίσουν μια γραμμή ίση σε μήκος με αυτή των Περσών. Είχε εμπιστοσύνη στον στρατό του, έτσι έπεισε τους συναδέλφους του στρατηγούς να επιτεθούν στην περσική γραμμή. Ως αποτέλεσμα, μόνο 192 στρατιώτες του Μιλτιάδη σκοτώθηκαν, αλλά ο στρατός του έσφαξε 6.400 Πέρσες.
Τα ελληνικά στρατεύματα ορμούν μπροστά, στη Μάχη του Μαραθώνα.
Ο Μιλτιάδης εξακολουθεί να είναι ένας εμβληματικός θρύλος. Δίπλα στον Λεωνίδα, και μερικούς ακόμη πολεμιστές της αρχαίας Ελλάδας, είναι ένα είδος σούπερ σταρ των αρχαίων Ελληνικών θρύλων. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διαβάζουν το βιβλίο του Ηρόδοτου που μιλά για τον Έλληνα πολεμιστή και επισκέπτονται το μουσείο στην Ολυμπία όπου το αρχαίο δώρο του στρατηγού Μιλτιάδη τους θυμίζει την ηρωική ιστορία του διάσημου ιδιοκτήτη του.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος
Δεν υπάρχουν σχόλια: