Η προδοσία της Σκύλλας των Μεγάρων - Πρόδωσε τον πατέρα της στο μεγάλο του αντίπαλο τον Μίνωα, επειδή τον ερωτεύθηκε
Η κόρη που πρόδωσε τον πατέρα της, στο μεγάλο του αντίπαλο τον Μίνωα, επειδή τον ερωτεύθηκε. Ο Μίνωας αφού την χρησιμοποίησε την δολοφόνησε για να την τιμωρήσει, επειδή «πούλησε» τον πατέρα της. Ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας, έζησε μια πλούσια ζωή, με δράση, έρωτες, απιστίες, αλλά και δυσάρεστα γεγονότα.
Ένα από αυτά ήταν ο θάνατος του γιου του Ανδρόγεω. Ήταν το ένα από τα οχτώ παιδιά, που είχε αποκτήσει με τη σύζυγό του, την Πασιφάη. Ο Μίνωας ήταν παντοδύναμος βασιλιάς και το βασίλειο του περιελάμβανε, εκτός από την Κρήτη και τις Κυκλάδες.
Το τραγικό περιστατικό, που σημάδεψε τη ζωή του βασιλιά συνέβη όταν βρισκόταν στην Πάρο. Την ώρα που απέδιδε θυσία στις Χάριτες, ο Μίνωας πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ανδρόγεω. Για να μη φανεί βλάσφημος, δεν σταμάτησε τη θυσία, αλλά έβγαλε το λουλουδένιο στεφάνι που φορούσε στο κεφάλι του και διέταξε να σταματήσει η μουσική και να παραμείνουν όλοι σιωπηλοί.
Ήταν ένας φόρος τιμής προς τον γιο του, αλλά όχι και η τελευταία λέξη του βασιλιά, ο οποίος αποφάσισε να πάρει εκδίκηση.
Ο Ραδάμανθυς, ο Μίνως και ο Αιακός
Ο γιος του είχε πάει στην Αθήνα για να λάβει μέρος στα Παναθήναια. Ο Ανδρόγεως, που ήταν καταπληκτικός αθλητής, διακρίθηκε σε πολλά αθλήματα κλέβοντας τη δόξα από τους Αθηναίους και προκαλώντας το φόβο τους ότι θα συμμαχήσει με τους εχθρούς τους.
Για να τον τιμωρήσουν αλλά και για να εξαφανίσουν την απειλή, τον έστειλαν να αντιμετωπίσει τον κάπρο του Μαραθώνα.
Ήταν ο ταύρος που είχε υποσχεθεί ο Μίνωας να θυσιάσει προς τιμήν του Ποσειδώνα, αλλά δεν το έκανε. Ο Θεός για να τον τιμωρήσει, έκανε την Πασιφάη να ερωτευτεί το ζώο και όταν ενώθηκε μαζί του, προέκυψε ο Μινώταυρος.
Ο ίδιος ταύρος προκάλεσε ξανά τη δυστυχία στον βασιλιά της Κρήτης, καθώς σκότωσε το γιο του. Ο Μίνωας αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον των Αθηναίων και του βασιλιά του Αιγέα.
Πρώτος του στόχος ήταν τα σημερινά Μέγαρα, που τότε ήταν μεγάλη πόλη και λεγόταν Νίσαια, από το όνομα του βασιλιά Νίσου.
Οι δυνάμεις του Μίνωα δυσκολεύονταν να περάσουν από την περιοχή. Σύμφωνα με τον μύθο, η δύναμη και η επιτυχία του Νίσου οφείλονταν σε ένα δώρο των Θεών. Στα μακριά μαλλιά του ή σε μια τούφα ή τρίχα, (ο μύθος εδώ έχει δύο εκδοχές), που τον έκαναν αθάνατο και την πόλη του παντοδύναμη και αήττητη. Ο Μίνωας βρισκόταν μπροστά σε αδιέξοδο.
Απεικόνιση του μύθου της Σκύλλας και του Μίνωα. Ο βασιλιάς αρνιέται τη Σκύλλα
Τη λύση έδωσε η ίδια η κόρη του Νίσου, η Σκύλλα, η οποία ερωτεύτηκε τον βασιλιά της Κρήτης και αποφάσισε να τον βοηθήσει, προδίδοντας τον πατέρα της.
Για να το κάνει όμως, έβαλε τον Μίνωα να της υποσχεθεί ότι μετά τη λήξη της εκστρατείας θα την έπαιρνε μαζί του στην Κρήτη και θα την παντρευόταν. Όταν έλαβε την υπόσχεση, πήγε και κούρεψε τον πατέρα της την ώρα που κοιμόταν. Έτσι ο Νίσος έχασε τη δύναμη του, την πόλη του και τελικά την ίδια του τη ζωή.
Όταν ήρθε η ώρα να φύγει ο Μίνωας, η Σκύλλα τον ακολούθησε στο λιμάνι. Τότε της αποκάλυψε πως όχι μόνο δεν την είχε ερωτευτεί, αλλά σκόπευε να την τιμωρήσει για την προδοσία προς τον πατέρα της.
Έτσι την έδεσε στην πρύμνη του πλοίου και η Σκύλλα πνίγηκε στα ταραγμένα νερά. Το κουφάρι της έμεινε άταφο, κάτι που ήταν μεγάλη προσβολή κατά την αρχαιότητα. Με αυτό τον τρόπο έκρινε ο Μίνωας, ότι έπρεπε η Σκύλλα των Μεγάρων να πληρώσει για την ανήθικη συμπεριφορά της.
Η θεά Αμφιτρίτη, από ευσπλαχνία τη μεταμόρφωσε σε θαλασσινό γεράκι, αλλά ο πατέρας της μεταμορφώθηκε και αυτός σε αλιαετό και την κυνηγά για να την τιμωρήσει, για την έσχατη προδοσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: