Η συνέντευξη του Άγγελου Τανάγρα "πατέρα της Ελληνικής παραψυχολογίας" το 1925

Ο Άγγελος Τανάγρας, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Άγγελος Ευαγγελίδης, υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών στην Ελλάδα, το 1923.

Σπούδασε Ιατρική, αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στη Γερμανία, όπου και τις ολοκλήρωσε. Το 1897 κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και πήρε μέρος στους Ελληνοτουρκικούς Πολέμους, καθώς και στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Διετέλεσε υπεύθυνος του Υγειονομικού Τμήματος στο λιμάνι του Πειραιά, στο λοιμοκαθαρτήριο Σαλαμίνας και στο λιμάνι της Σμύρνης, ενώ διατέλεσε αντιπρόσωπος της Διεθνούς Υγειονομικής Επιτροπής, μετά το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποστρατεύτηκε το 1923 ως Γενικός Αρχίατρος του Πολεμικού Ναυτικού, με τον βαθμό του Υποναύαρχου Υγειονομικού. Θεωρείται από πολλούς ως ο “πατέρας της ελληνικής παραψυχολογίας”.

Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)

Ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει με αφορμή τη δράση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, η οποία είχε αρχίσει να εξάπτει την περιέργεια του κοινού με την έναρξη των διαλέξεών της, τον χειμώνα του 1925 στην Αθήνα, αποτέλεσε την αφορμή για την συνέντευξη που παραχώρησε ο Άγγελος Τανάγρας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”.

Σύμφωνα με το άρθρο της εποχής, το οποίο περιείχε τη συνέντευξη, ο Τανάγρας υποδέχτηκε τον ανταποκριτή της εφημερίδας “ευγενικά στο γραφείο του, ένα γραφείο που έμοιαζε με μουσείο, γεμάτο από τα παραδοξότερα πράγματα, από τα μαυριτανικά γιαταγάνια έως τις πανοπλίες των άγριων και από το ρύγχος ενός ξιφίου έως τα περίεργα χόρτα της Ερυθράς Θάλασσας”. Διάφορα, επίσης, έργα τέχνης και ενθύμια στόλιζαν τον χώρο.

Αφού ο δημοσιογράφος ανακοίνωσε τον σκοπό της επισκέψεώς του, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να λάμβανε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση της Εταιρίας και τα πειράματά της, ο Άγγελος Τανάγρας δήλωσε τα εξής:

“Από δεκαπενταετίας περίπου είχα τη φιλοδοξία να εισάγω στην Ελλάδα τη νέα επιστήμη της Ψυχοφυσικής, η οποία έχει επιτελέσει προόδους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία, όπου πρώτος ο William Crookes ίδρυσε κατά το 1888 την πρώτη εταιρία ψυχικών ερευνών.

Sir William Crookes (17/07/1832 – 04/04/1919)

“Ο πόθος μου έλαβε σάρκα και οστά μόλις προ τριετίας. Ακριβώς προπέρυσι έδωσα τρεις διαλέξεις επί του επιστημονικού αυτού θέματος στο Λύκειο των Ελληνίδων και η υποδοχή που έτυχαν τα, ανακινούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θέματα αυτά, με έπεισε ότι είχε φτάσει η ώρα για την ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.

Η συγκρότηση της Εταιρίας έγινε κατά την τρίτη διάλεξη και τον πυρήνα της απετέλεσαν οι παρευρεθέντες επιστήμονες και λόγιοι Κατσαράς, Μινάρδος, Νιρβάνας, Δαμβέργης και άλλοι. Ήδη η Εταιρία αριθμεί περί τα χίλια μέλη. Σκοπός της είναι η εξακρίβωση και η σπουδή των φαινομένων τούτων και η εκλαΐκευση αυτών διά διαλέξεων”.

Στην ερώτηση εάν η έρευνα του Τανάγρα είχε σχέση με τον πνευματισμό, ο ίδιος απάντησε τα εξής:

“Όχι. Η Ψυχοφυσική επιστήμη διαστέλλεται τελείως από τον εμπειρικό πνευματισμό. Είναι επιστήμη θετική. Με τους πνευματιστές διαφέρουμε κατά την ερμηνεία των φαινομένων.

Στις κινήσεις των επίπλων κατά την συνεδρίαση των πνευματιστών, εμείς δε βλέπουμε παρά φαινόμενα καθαρής τηλεκινησίας. Τα πνεύματα τα οποία τους απασχολούν, δεν είναι για εμάς παρά μονάχα εκτοπλασματικά φαινόμενα”.

Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών, 1930

Στη συνέχεια, ο Άγγελος Τανάγρας παραθέτει τον ορισμό του εκτοπλάσματος, έπειτα από σχετική ερώτηση:

“Το εκτόπλασμα είναι μέρος του δυναμισμού του σώματος, το οποίο εκπέμπεται όπως η ραδιενέργεια και διαμορφώνεται από τη φαντασία του μέντιουμ σε διάφορα εφήμερα υλικά σχήματα”.

“Ώστε αυτά είναι τα πνεύματα των πνευματιστών”, αναφωνεί ο δημοσιογράφος. “Καλά, και τα τραπεζάκια που κινούνται; Δεν τα κινούν λοιπόν τα πνεύματα;”

Χαμογελώντας ο Τανάγρας, απάντησε ως εξής:

Τα πνεύματα τα κινούν! Μάλιστα, το πνεύμα, δηλαδή το εκτόπλασμα ενεργεί την τηλεκινησία. Τηλεκινησία δεν είναι είναι παρά η ενέργεια του εκτοπλάσματος το οποίον άπαξ εκχυθέν του σώματος, εννοεί να δουλέψει… Άλλοτε ακολουθεί τις κινήσεις του σώματος, δηλαδή του μέντιουμ, και άλλοτε ενεργεί ανεξαρτήτως. Αναφέρεται δε η περίπτωση εκτοπλάσματος, το οποίο συνομιλεί με το μέντιουμ…”

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 07/11/1925…

Πηγή: strangepress

Η συνέντευξη του Άγγελου Τανάγρα "πατέρα της Ελληνικής παραψυχολογίας" το 1925 Η συνέντευξη του Άγγελου Τανάγρα "πατέρα της Ελληνικής παραψυχολογίας" το 1925 Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.