Η δημιουργία του χρονολογείται πριν 20 εκατομμύρια χρόνια
Η φύση λένε αποτελεί τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη στον κόσμο, με πολλά σημεία παγκοσμίως να αποδεικνύουν την αλήθεια της συγκεκριμένης θεωρίας. Ένα από αυτά και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα παγκόσμιο μνημείο της φύσης, που η δημιουργία του τοποθετείται πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.
Το νησί της Λέσβου έχει πολλούς λόγους για να το επισκεφτεί κανείς, από τα υπέροχα και γραφικά χωριουδάκια του, τις ονειρικές παραλίες και τους νόστιμους ουζομεζέδες, μέχρι τα αξιοθέατα του νησιού που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ανάμεσα σε αυτά, και ίσως το δημοφιλέστερο και μεγαλύτερης αξίας όλων, το Απολιθωμένο Δάσος που χρονολογείται πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο απωλιθωμένο δάσος του κόσμου -το πρώτο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα- το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 150 τ. χλμ. στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Εκεί, ο επισκέπτης αντικρίζει εικόνες βγαλμένες λες από ταινία, με αμέτρητους απολιθωμένους κορμούς δέντρων να είναι διάσπαρτοι στην περιοχή που περιβάλλεται από το Σιγρί, την Ερεσό και την Άντισσα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη του νησιού.
Η δημιουργία του τοποθετείται κάπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν τα ηφαιστειακά υλικά απολίθωσαν το δάσος που βρισκόταν τότε στην περιοχή. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι οι κορμοί των δέντρων διατηρούνται όρθιοι, κάτι που αποδεικνύει ότι απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν μεταφέρθηκαν σε αυτή που συναντώνται σήμερα.
Πρόκειται για ένα μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της φύσης, με το μήκος των κορμών των δέντρων να φτάνει έως και τα 20 μέτρα, ενώ η διάμετρός τους αγγίζει πολλές φορές ακόμη και τα 3 μέτρα.
Προστατευόμενο φυσικό μνημείο, από το 1985 έχει ανακηρυχθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Άξιο αναφοράς και το Μουσείο Φυσική Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, που λειτουργεί από το 1994 και συστήνει τους επισκέπτες του νησιού στο μοναδικό αυτό αξιοθέατο.
Πηγή: newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια: