Στο Δήμο Θεστιέων, βορειοανατολικά του Καινούριου, βρίσκεται το κάστρο του Βλοχού, στα 688 μέτρα. Εκεί, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, στη δυτική πλαγιά του Παναιτωλικού ήταν στην αρχαιότητα η αρχαία Θεστία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ελληνιστικά τείχη που σώζονται.
Η πόλη έφερε το όνομα του μυθικού βασιλιά Θέστιου. Τείχη υπήρχαν νότια και τα δυτικά της ακρόπολης, όπου και διατηρούνται σε όλο το μήκος αρκετοί δόμοι, χωρίς πύργους. Ο πυλώνας που σώζεται είναι όμοιος με τον μυκηναϊκό της Τίρυνθας.
Στο διεθνές συνέδριο τοπικής ιστορίας & πολιτισμού Τριχωνίας - Ναυπακτίας πραγματοποιήθηκε ομιλία σχετικά με το βουνό Βλοχός.
«Βουνό Βλοχός. Η άλλη άποψη: πρόκειται για φυσικό γεωλογικό έξαρµα, ή για ένα τεχνητό µεγαλιθικό κτίσµα ασύλληπτα µεγάλων διαστάσεων, δηµιούργηµα ανθρωπίνων χεριών;»
Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση παρουσιάστηκε από τον ερευνητή Ευάγγελο Χατζηαγάπη όπου μέσω της εισηγησής του υποστήριξε την άποψη ότι το βουνό Βλοχός είναι ολόκληρο ένα πανάρχαιο μεγαλιθικό κατασκεύασμα.
Βλέποντας κάποιες φώτο μπορεί ο καθένας να διακρίνει το μεγαλιθικό αυτό βουνό και τεράστιο οικοδόμημα που δημιουργεί δέος και θαυμασμό στον καθένα που το αντικρίζει.
Η Ακρόπολη των Θεστιέων λοιπόν κρύβει μεγάλους αρχαιολογικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς, όπου μέσα απο το συνέδριο θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το ληθαράκι μας για μια μεγάλη εξευρεύνηση στα άδυτα των προγονικών μας πολιτισμών
Ηδη αυτά που βλέπουμε στην επιφάνεια της Ακρόπολης μας αφήνουν έκπληκτους....φανταστείτε αυτά που υπάρχουν στην αφάνεια!
Πρωτοβουλίες σαν και αυτή που αναδεικνύουν το μεγαλείο που υπάρχει στην χώρα μας και μας υπενθυμίζουν ποικιλοτρόπως το ένδοξο παρελθόν μας, δείχνοντας μας ταυτόχρονα προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πορευτούμε σαν λαός, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά κόντρα σε όλους αυτούς που προσπαθούν καθημερινά και με έντεχνο τρόπο να μας ισοπεδώσουν πρέπει να στηρίζονται απ'όλους.
Μόνο μέσου του ένδοξου παρελθόντος μπορούμε να βρούμε το πάτημα και το έναυσμα για να αλλάξουμε το μέλλον μας!
Πηγή: erevnw
Δεν υπάρχουν σχόλια: