Πύργος παρατήρησης και αρχαίο Ιερό Ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στη Βουλγαρία

Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές στο ακρωτήριο Chiroza κοντά στην περιοχή Kraimorie του Μπουργκάς. Οι ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο του Μπουργκάς με διευθυντή τον καθηγητή Δρ. Ivan Hristov (Εθνικό Μουσείο Ιστορίας) και αναπληρωτή τον Δρ. Milen Nikolov από το RHM Burgas.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει τα θεμέλια ενός τείχους που περικλείει μια έκταση 1 στρέμματος του Ακρωτηρίου Chiroza και τα θεμέλια ενός μεγάλου τεράστιου πύργου, δύο τμημάτων, που βρίσκεται στο ψηλότερο και προεξέχον τμήμα του ακρωτηρίου στη θάλασσα. Μπροστά από αυτές τις κατασκευές, έχουν ερευνηθεί τα ξεχωριστά τμήματα μίας τάφρου πλάτους έως 3 μέτρων, διατηρημένα σε βάθος έως 2 μέτρα από το έδαφος.

Η τάφρος παρείχε σαφώς αμυντικές λειτουργίες, αλλά κατά την ανασκαφή της βρέθηκαν στοιχεία που υποδείκνυαν ότι πιθανόν να είχε και τελετουργικό χαρακτήρα. Έχουν βρεθεί επίσης εκατοντάδες κεραμικά όστρακα τοπικής θρακικής κεραμικής, τα οποία εισήχθησαν ως επί το πλείστον από τα εργαστήρια της Μικράς Ασίας γύρω από την αρχαία Πέργαμο. Τα νομίσματα, οι διακοσμήσεις, οι σφραγίδες των αμφορέων και τα δείγματα της κεραμικής παραγωγής χρονολογούνται μέχρι τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η τοποθεσία και τα τεράστια θεμέλια του κτηρίου που βρίσκεται στο τέλος του ακρωτηρίου Chiroza. Η θεμελίωση υποδεικνύει την παρουσία ορόφων σε ύψος μέσω της λιθοδομής. Ανεξάρτητα από τις ενδείξεις που υπάρχουν για οικιακή χρήση στον πρώτο όροφο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο κτήριο να χρησιμεύε ως πύργος. Ένας παρόμοιος πύργος με τεράστια θεμέλια έχει μελετηθεί στην περιοχή Zaychi Vrah κοντά στο Kabile. Πύργοι παρόμοιοι με αυτόν του Ακρωτηρίου Chiroza έχουν καταγραφεί σε διάφορα μέρη του μεσογειακού κόσμου. Για μερικούς από αυτούς, έχει ειπωθεί ότι μπορεί να ήταν παρατηρητήρια και μέρη για τη μετάδοση σημάτων στη θάλασσα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η τοποθεσία του Ακρωτηρίου Chiroza θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο υποβρύχιων κτηριακών κατασκευών που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά νερά του ακρωτηρίου, όπου διασώζονται κάτω από το νερό κατάλοιπα καταστρεμμένων κτηρίων, αρχαιολογικό υλικό που χρονολογείται από την πρώτη χιλιετία π.Χ., όπως επίσης και αμφορείς και κεραμική από τη ρωμαϊκή και ύστερη αρχαιότητα.

Οι ανασκαφές στο ακρωτήριο Chiroza συμπληρώνουν τις γνώσεις μας για το παραθαλάσσιο σύστημα οικισμού του Δυτικού Πόντου μεταξύ της χερσονήσου Atia και της περιοχής του σημερινού Μπουργκάς. Ο σχεδιασμός της τοποθεσίας, βρίσκει παράλληλά του σε αρκετές οχυρωμένες τοποθεσίες της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία: Palyura κοντά στο χωριό Emona, Canton στη βόρεια όχθη της λίμνης Mandre, Φαρμακίδα κοντά στην πόλη Primorsko, στο Brodilovo του δήμου Tsarevo, στο χωριό Sinemorets του δήμου Tsarevo, στο χωριό Ravadinovo, στην Σωζόπολη και στο χωριό Izvor του Μπουργκάς.

Η έρευνα του καθηγητή Hristov και των συναδέλφων του από το Μουσείο Μπουργκάς συνεχίζεται με υποβρύχιες έρευνες στον κόλπο Chengene Scaffolding.

Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Πύργος παρατήρησης και αρχαίο Ιερό Ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στη Βουλγαρία Πύργος παρατήρησης και αρχαίο Ιερό Ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στη Βουλγαρία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιουλίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.