Η Ελιά και το Λάδι στην Αρχαία Ελλάδα

H εξέταση των αρχαιολογικών στοιχείων που αφορούν στη χρήση και τη σημασία της ελιάς στην αρχαιότητα επιβεβαιώνει ότι η ελιά αποτελούσε ένα από τα χρησιμότερα και πιο αγαπητά δένδρα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία την ελιά έφερε στους Έλληνες η Αθηνά, η οποία δίδαξε και την καλλιέργειά της.

Είναι χαρακτηριστικό το γνωστό επεισόδιο της φιλονικίας της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για το όνομα της Αθήνας.

Στην Ακρόπολη υπήρχε η ιερή ελιά της Αθηνάς, η πρώτη ελιά που η Θεά χάρισε στους Έλληνες, και στην Ακαδημία οι 12 ιερές ελιές και ο ιερός ελαιώνας από τον οποίο προερχόταν το λάδι που δινόταν ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.

Ενδεικτικό της σημασίας της ελιάς για την Αθήνα είναι ότι οι Αθηναίοι στα νομίσματά τους απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή κλαδί ελιάς.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Ηρακλής (του οποίου το ρόπαλο ήταν από αγριελιά) έφερε βλαστάρι ελιάς από τη χώρα των Υπερβορείων (μυθικός λαός που οι Έλληνες πίστευαν ότι κατοικούσε πέρα από τον Βορρά ή κατά άλλη ερμηνεία στον ουρανό) και το φύτεψε στην Ολυμπία.

Με τα κλαδιά της αγριελιάς αυτής, στεφανώνονταν οι ολυμπιονίκες.

Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα τού Διός στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα τού αρχαίου κόσμου.

Πηγή: assargiotakisyanni

Η Ελιά και το Λάδι στην Αρχαία Ελλάδα Η Ελιά και το Λάδι στην Αρχαία Ελλάδα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.