Εικόνα arxaia-ellinika ©
Η μεγαλύτερη πόλη στις ακτές της Μεσογείου και ένα από τα πιο ιστορικά μέρη του κόσμου, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχει πλούσια ιστορία. Η μεγάλη πόλη ιδρύθηκε από τον αρχαίο Έλληνα βασιλιά, Μέγα Αλέξανδρο, το 331 π.Χ., πάνω από το αιγυπτιακό χωριό Rhacotis. Ήταν σημαντικό μέρος του ελληνιστικού πολιτισμού, παραμένοντας πρωτεύουσα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου και της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αιγύπτου για σχεδόν 1.000 χρόνια. Ιστορικά, η Αλεξάνδρεια ήταν η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά την ίδια τη Ρώμη. Τώρα, μετά από μήνες ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά άλλα αποκαλυπτικά αντικείμενα.
Το νέο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατασκευασμένο από αλάβαστρο, ανακαλύφθηκε σε μια μεγάλη ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)
Το νέο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλα αποκαλυπτικά ευρήματα
Η ανακάλυψη του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση, και την ιστοριογραφία για μια από τις πιο συζητημένες προσωπικότητες στην ιστορία.
Το άγαλμα και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο προάστιο Αλ Σάτμπι της Αλεξάνδρειας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με αναφορά.
Ένας πλούτος αντικειμένων από κεραμικά έχει αποκαλυφθεί στον χώρο. (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)
Η ομάδα των ανασκαφών, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ιμπραήμ Μουσταφά, χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές τοπογραφικής ανύψωσης, μαζί με τρισδιάστατη απεικόνιση για την τεκμηρίωση του χώρου. Οι επιστήμονες εφάρμοσαν επίσης τον προσδιορισμό αλληλουχίας DNA στο χώρο της ανασκαφής, για να κατανοήσουν καλύτερα τα κοινωνικά πρότυπα της περιοχής, να εντοπίσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, των πληγών, και να πάρουν μια πλήρη εικόνα των προηγούμενων οικισμών της Αλεξάνδρειας και του μεταβαλλόμενου τοπίου της πόλης.
Η Αλεξάνδρεια είναι ένα μεγάλο αίνιγμα για τους αρχαιολόγους. Το 365 μ.Χ., ένα ισχυρό τσουνάμι κατέστρεψε μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης. Μια συνεχώς αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας έχει επίσης βάλει πολλά στρώματα εδάφους πάνω από τον αρχικό οικισμό, δυσκολεύοντας τους αρχαιολόγους για νέα ευρήματα. Σαφώς, υπάρχουν αμέτρητα ακόμη μνημειώδη ευρήματα που εξακολουθούν να αναπαύονται κάτω από τα πολλά στρώματα της γης στο σημείο ανασκαφής.
Αυτά τα αγγεία βρέθηκαν επίσης στον αρχαίο οικισμό της Αλεξάνδρειας και υποδηλώνουν ότι ήταν σημαντικό περιφερειακό εμπορικό κέντρο κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.). (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)
Αλεξάνδρεια: Ένα αρχαίο και ισχυρό εμπορικό κέντρο συναλλαγών
Η αρχική έρευνα του χώρου ανασκαφής αποκάλυψε έναν αρχαίο οικισμό με «οικιστική και εμπορική λειτουργία» που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., αναφέρει η Dawn.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοσταφά Γουαζίρι, δήλωσε ότι οι αρχικές μελέτες έδειξαν «έναν κεντρικό δρόμο και παρακείμενους δρόμους που συνδέονται με δίκτυο λυμάτων». Μαζί με αυτό, ανακαλύφθηκε επίσης ένα εξελιγμένο δίκτυο πηγαδιών που κόπηκαν στο βράχο, με διασυνδεδεμένες δεξαμενές νερού. "Η αποστολή βρήκε επίσης ένα μεγάλο δίκτυο από δεξαμενές σήραγγας βαμμένες σε ροζ χρώμα για την αποθήκευση βροχής, πλημμύρας και υπόγειων υδάτων που θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας", πρόσθεσε ο Waziri.
Στη συνέχεια, οι ανασκαφείς του χώρου βρήκαν καλούπια για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και το νέο και εκπληκτικό αλάβαστρο (έναν ορυκτό βράχο που χρησιμοποιήθηκε) για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στον χώρο ανακάλυψαν επίσης φυλαχτά για πολεμιστές, πολυάριθμους αμφορείς και 700 αρχαία νομίσματα. Βρέθηκαν επίσης αγγεία, πιάτα, εργαλεία ψαρέματος και σπίτια για τους ταξιδιώτες.
Φυλαχτά ανακαλύφθηκαν στο σημείο. (Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)
Όλες αυτές οι ανακαλύψεις από κοινού δείχνουν έντονα ότι αυτός ο οικισμός ήταν ένα σημαντικό περιφερειακό εμπορικό κέντρο κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.). Πιθανώς ήταν μια ζωντανή αγορά και εμπορικό κέντρο, με εργαστήρια για την κατασκευή αγαλμάτων, φυλακτών και άλλων ειδών.
Οι ανακαλύψεις δημιούργησαν πολύ θόρυβο επειδή οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι όλο και πιο κοντά στην ανακάλυψη του τάφου του Αλέξανδρου που είχε χαθεί από καιρό. Η αναζήτηση του τελευταίου τόπου ανάπαυσης αυτού του μεγάλου ανθρώπου έχει διαφύγει από ανασκαφείς, ιστορικούς και αρχαιολόγους από την εποχή που η αρχαιολογία έγινε «επιστήμη».
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν τόσο σημαντικός που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έμαθαν ακόμη και πώς να γράφουν το όνομά του σε ιερογλυφικά, τα οποία σε αυτή τη σφραγίδα διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά! Αυτό το τεχνούργημα, μέρος της αιγυπτιακής συλλογής του Λούβρου, χρονολογείται περίπου το 330 π.Χ. (PHGCOM / CC BY-SA 3.0 )
Μέγας Αλέξανδρος: Ο άνθρωπος που έχτισε μια τεράστια αυτοκρατορία
Ο Μέγας Αλέξανδρος, γεννημένος το 356 π.Χ., έκτισε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, φτάνοντας από την Ελλάδα στη βορειοδυτική Ινδία. Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 20 ετών. Αν και θα πέθαινε 13 χρόνια αργότερα, η βασιλεία και η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου δέχονταν συνεχώς κοινωνικοπολιτικές εντάσεις και εκτεταμένους πολέμους. Αλλά δεν έχασε ούτε μια μάχη στα χρόνια της οικοδόμησης της αυτοκρατορίας του.
Σχεδόν 20 πόλεις πήραν το όνομά τους από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αλλά καμία πόλη δεν κυριαρχεί στην κληρονομιά του όσο η αρχαία Αλεξάνδρεια στις εκβολές του ποταμού Νείλου.
Ο Αλέξανδρος είναι ήταν μία εξαιρετική προσωπικότητα και λόγω της φύσης των στρατιωτικών κατακτήσεών του, αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο επιδραστικά άτομα στην ιστορία. Και ακόμη και σήμερα, οι στρατηγικές και η τακτική τεχνογνωσία του μελετώνται και εφαρμόζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια: