Ένα ακόμη κομμάτι της αρχαία ιστορίας έρχεται στην επιφάνεια
Όπως μεταφέρει η βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα The Independent, ιστορικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν τι σημαίνουν οι επιγραφές μιας πλάκας μαρμάρου ηλικίας 2000 ετών από την Αρχαία Ελλάδα.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, η πλάκα αυτή βρισκόταν ανέγγιχτη στη συλλογή των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας για περισσότερα από 130 χρόνια, χωρίς τα περιεχόμενά της να έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι σήμερα! Μιλώντας στο NRP, ο Peter Liddel του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και μέλος της συντακτικής επιτροπής του project Attic Inscriptions Online, το οποίο δημοσίευσε τη νέα μετάφραση στις 31 Μαΐου, τόνισε:
Αυτή είναι μία από τις λίγες επιγραφές που βρίσκονται στη Σκωτία, και μία από τις τρεις αρχαίες αθηναϊκές επιγραφές που υπάρχουν στην πόλη του Εδιμβούργου, επομένως είναι απολύτως συναρπαστικό.
Τι γράφει, λοιπόν, αυτή η επιγραφή από την Αθήνα της Αρχαίας Ελλάδας;
Η πλάκα είναι κατά κάποιον τρόπο ένα «ετήσιο ημερολόγιο αποφοίτων σχολείου». Πιο συγκεκριμένα, απαριθμεί τα ονόματα των νεαρών ανδρών που εντάχθηκαν στην «εφηβεία», έπειτα από ένα έτος στρατιωτικής και πολιτικής εκπαίδευσης που ξεκινούσε γύρω στην ηλικία των 18 ετών και είχε σκοπό να τους προετοιμάσει για τη ζωή ως ενήλικες.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν 31 ονόματα. Μερικά από αυτά είναι παρατσούκλια, όπως ο Θεόγας για το Θεογένης και ο Διονύσας για τον Διονυσόδωρος. Η χρήση των συντομευμένων ονομάτων ήταν ασυνήθιστη, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, και πιθανότατα υποδηλώνει ότι οι απόφοιτοι είχαν μια αίσθηση συντροφικότητας. Πιστεύεται ότι τα 31 ονόματα αυτά είναι ένα υποσύνολο της πλήρους τάξης, η οποία πιθανώς έφτανε περίπου τους 100 άνδρες.
Το τέλος της επιγραφής μεταφράζεται σε «του Καίσαρα» και αναφέρεται στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, τον τέταρτο ηγεμόνα της αρχαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 41 μ.Χ. έως το 54 μ.Χ. Η φρασεολογία αποκαλύπτει ότι η επιγραφή δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.
Όπως επισημαίνει ο Liddel, σπάνια οι ερευνητές ανακαλύπτουν νέες αρχαίες αθηναϊκές επιγραφές και πόσο μάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, αρχικά υπέθεσαν ότι ήταν αντίγραφο μιας ήδη υπάρχουσας επιγραφής.
Όταν κοιτάξαμε λίγο πιο προσεκτικά αυτή την επιγραφή, ανακαλύψαμε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα νέο έγγραφο, κάτι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε ήταν γνωστό μέχρι πριν!
Φυσικά, όπως τονίζει ο Liddel, αυτή η επιγραφή και άλλοι τύποι που βρίσκονται στις συλλογές των μουσείων, μάς βοηθούν να λύσουμε το σύνθετο παζλ της αρχαίας ιστορίας.
Δεν έχουμε αντικειμενικές αναφορές για την αρχαία ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την φτιάξουμε κομμάτι-κομμάτι από τα θραύσματα που υπάρχουν και αυτή η επιγραφή είναι ένα από αυτά.
Πηγή: unboxholics
Δεν υπάρχουν σχόλια: