«Αν με δείτε, κλάψτε»: Η ξηρασία αποκάλυψε «πέτρα πείνας» του 1616 στον ποταμό Ελβα

Πέτρα πείνας στον ποταμό Ελβα στο Ντέτσιν της Τσεχίας.

Πρόκειται για μεγάλους λίθους στις όχθες των ποταμών της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι σηματοδοτούσαν τη στάθμη του νερού αλλά παράλληλα προειδοποιούσαν τις μελλοντικές γενιές ότι θα υπομείνουν κακουχίες που σχετίζονται με την πείνα, εάν το ποτάμι πάψει να τους σκεπάζει. Και εφέτος έπαψε...

«Πέτρες πείνας» αιώνων έφερε στο φως η πτώση των υδάτων του ποταμού Ελβα. Μια πέτρα που είναι πλέον ορατή στο Ντέτσιν, την πόλη της Τσεχικής Δημοκρατίας από όπου ο ποταμός περνάει στον «διάβα» του για τη Γερμανία, είναι σκαλισμένη με μια προειδοποίηση από το 1616 που λέει: «Αν με δείτε, κλάψτε». Οι πέτρες, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στις όχθες για να σηματοδοτούν τη στάθμη του νερού κατά τη διάρκεια λιμών, αποκαλύφθηκαν καθώς η ξηρασία συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές της Ευρώπης. Αλλες «πέτρες πείνας», οι οποίες αποτέλεσαν κοινό ορόσημο σε γερμανικούς οικισμούς από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ήταν χαραγμένες με παρόμοιες, μακάβριες προειδοποιήσεις, έγραψε η Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθύμισε πως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έφτασε τη Δευτέρα και η στάθμη του νερού στον Ρήνο. Η μέτρηση της αρμόδιας γερμανικής υπηρεσίας ήταν μόλις 31 εκατοστά νερού σε ένα βασικό σημείο αναφοράς του ποταμού στην πόλη Κάουμπ, όταν είναι απαραίτητο η στάθμη να φτάνει τα 40, τουλάχιστον, εκατοστά, προκειμένου να είναι βιώσιμη η εμπορική ναυτιλία. Οι Αρχές προέβλεψαν ότι τα επίπεδα του νερού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα. Η Contargo, μια γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι φορτηγίδες της, που διαπλέουν τον Ρήνο και τους παραποτάμους του, «δεν θα μπορούν να πλεύσουν χωρίς κίνδυνο». Στο Εμεριχ, από όπου ο Ρήνος περνάει τα ολλανδικά σύνορα, μετρήθηκαν 3,8 εκατοστά νερού στο σημείο αναφοράς – πρόκειται για ένα ιστορικό χαμηλό, καθώς ξεπεράστηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 6,8 εκατοστών στη μέτρηση του 2018. Αν και οι μετρήσεις στο σημείο αναφοράς του Εμεριχ –το οποίο δεν αποτελεί το βαθύτερο μέρος του ποταμού– θα μπορούσαν να πέσουν στο μηδέν αυτή την εβδομάδα, οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι του Ρήνου παραμένουν πλωτοί.

Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. «Οσο δεν βρέχει, τα πράγματα θα συνεχίσουν να παίρνουν την κάτω βόλτα», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής Υδάτων και Ναυτιλίας του Ρήνου στον τηλεοπτικό σταθμό Welt. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η διακοπή της ναυτιλίας στον Ρήνο θα μπορούσε να χτυπήσει έως και μισή ποσοστιαία μονάδα από τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για το 2022. Καθώς η Γερμανία προσβλέπει στον άνθρακα για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, ο Ρήνος έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμος. Ο ενεργειακός γίγαντας Uniper, από την πλευρά του, ήδη προειδοποίησε για περικοπές παραγωγής σε δύο από τα εργοστάσιά του –που μαζί παρέχουν το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με άνθρακα στη Γερμανία– λόγω του ότι τα πλοία αδυνατούν να μεταφέρουν αρκετό άνθρακα, λόγω των χαμηλών επιπέδων του νερού.

Πηγή: Protagon

«Αν με δείτε, κλάψτε»: Η ξηρασία αποκάλυψε «πέτρα πείνας» του 1616 στον ποταμό Ελβα «Αν με δείτε, κλάψτε»: Η ξηρασία αποκάλυψε «πέτρα πείνας» του 1616 στον ποταμό Ελβα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Αυγούστου 30, 2022 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Kαλα το 1616 που λεει το κειμενο το ανθρωπινο η' το αγελαδινο διοξειδιο του ανθρακα εφταιγε ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.