Η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος γιόρτασαν τον έρωτά τους στη Σάμο, τη Μύκονο της Αρχαίας Ελλάδας

Συνάντηση του Αντώνιου με την Κλεοπάτρα το 41 π.Χ. Εικόνα: Δημόσιος τομέας


Η Κλεοπάτρα, η Ελληνίδα βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, και ο Μάρκος Αντώνιος, ο διάσημος Ρωμαίος στρατηγός, πέρασαν χρόνο στον παρακμιακό έρωτά τους στο Ελληνικό νησί της Σάμου το καλοκαίρι του 32 π.Χ.

Τότε η Σάμος θεωρούνταν η σημερινή Μύκονος. Ήταν ένα κοσμοπολίτικο νησί όπου οι πλούσιοι και διάσημοι από όλο τον γνωστό κόσμο, ειδικά της Ρώμης, ήθελαν να το επισκεφτούν και να το δουν.

Σε αντίθεση με το τυπικό άνυδρο, ξηρό κλίμα που βλέπετε συνήθως στα Ελληνικά νησιά, η Σάμος είχε και εξακολουθεί να έχει άφθονο πράσινο, ορεινά χωριά, πευκοδάση, ακόμη και φλαμίνγκο.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Σάμος ήταν αρκετά ακμάζουσα ως τμήμα της «επαρχίας της Ασίας» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 189 π.Χ., έγινε μέρος του Βασιλείου της Περγάμου προς έγκριση των Ρωμαίων.

Αργότερα ανήκε στην «Επαρχία των Νήσων» μαζί με άλλα νησιά του Αιγαίου. Οι πειρατές επιτέθηκαν στη Σάμο πολλές φορές στη Ρωμαϊκή Εποχή, αλλά το νησί κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρήσει μέρος της αίγλης του.

Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα, που απαθανατίστηκαν σε μια τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είχαν μια θυελλώδη σχέση και κατευθύνθηκαν για μια ρομαντική προσπάθεια στη Σάμο.

Στο τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2022, η Αμερικανίδα ιστορικός, Adrienne Mayor δίνει μια λαμπρή μυθιστορηματική περιγραφή των διακοπών τους.

«Flying Snakes and Griffin Claws: Classical Myths, Historical Oddities and Scientific Curiosities» (Princeton, 2022), από το Princeton University Press, λέει ότι πριν οι σύγχρονοι τουρίστες συνέρρεαν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον Ήλιο, τη θάλασσα, τις αρχαιότητες και την περιπέτειά της, οι άνθρωποι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επισκεύτηκαν την Ελλάδα για τους ίδιους λόγους.

Η Σάμος γίνεται το σκηνικό της ερωτικής σχέσης της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου

Πλούσιοι, διάσημοι και πανίσχυροι, όπως η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος, ταξίδεψαν στο Αιγαίο το 40 με 30 π.Χ. Τον Απρίλιο του 32 π.Χ. το ζευγάρι απέπλευσε από την Έφεσο στη Σάμο, φέρνοντας μαζί τους μια ακολουθία από δημοφιλείς ηθοποιούς, κωμικούς και μουσικούς.

Η Adrienne Mayor συνεχίζει:

Για τρεις εβδομάδες τα γλέντια τους ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα: το νησί αντηχούσε από τους ήχους των λαούτων, γίνονταν πληθωρικά μεθυσμένα συμπόσια και ολονύχτιες παραστάσεις.

Τα αναμνηστικά της Κλεοπάτρας από τη Σάμο περιελάμβαναν χάλκινα αγάλματα του Δία, της Αθηνάς και του Ηρακλή σε φυσικό μέγεθος, βγαλμένα από το Ναό της Ήρας. Πήρε επίσης στο σπίτι της δεκάδες πίνακες και χιλιάδες βιβλία.

Ο Αντώνιος αγόρασε Ελληνικές φορεσιές για τον εαυτό του. Η Κλεοπάτρα ήλπιζε να πείσει τον Αντώνιο να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του στη Ρώμη. Αλλά τον απασχολούσε η επερχόμενη αναμέτρηση με τον Οκταβιανό (μελλοντικό αυτοκράτορα Αύγουστο) στην Αδριατική.

Το ζευγάρι απέπλευσε από τη Σάμο στην Αθήνα, τσακώνοντας μεταξύ τους σε όλη τη διαδρομή.

Η θυελλώδης υπόθεση συνεχίστηκε στην Αθήνα, όπου η πόλη ύψωσε αγάλματα και στους δύο εραστές στην Ακρόπολη και χαιρέτισε την Κλεοπάτρα ως Θεά του Έρωτα και τον Αντώνιο ως Διόνυσο.

Υπήρχαν περισσότερες ταραχώδεις περιόδους μεταξύ τους, ποτά, παρελάσεις με λαμπαδηδρομίες και εξωφρενική συμπεριφορά. Ο Αντώνιος ντυμένος με κοστούμι του Διόνυσου προκάλεσε επίσης σκάνδαλο χαϊδεύοντας τα πόδια της δημόσια.

Οι ερωτευμένοι μετέφεραν τις γιορτές τους στην πόλη της Πάτρας, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 30 π.Χ. το πάρτι είχε τελειώσει. Και οι δύο αυτοκτόνησαν μετά την ήττα του στόλου τους από τον Οκταβιανό στο Άκτιο στον κόλπο της Πρέβεζας.

Η Κλεοπάτρα, ηγεμόνας της Αιγύπτου, ήταν Ελληνίδα

Το εθνικό υπόβαθρο της Κλεοπάτρας, της φημισμένης βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, αποτελεί επίμονο θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι κυβέρνησε την Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα.

Η Η Κλεοπάτρα Ζ' Φιλοπάτωρ κυβέρνησε την Αρχαία Αίγυπτο από το 51 έως το 30 π.Χ. και ήταν ο τελευταίος ηγεμόνας του Πτολεμαϊκού Βασιλείου στην Αίγυπτο.

Μετά το θάνατό της, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας.

Η Δυναστεία των Πτολεμαίων σχηματίστηκε από τον Πτολεμαίο Α' Σωτήρ, Έλληνα στρατηγό του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 305 π.Χ. Αν και βρισκόταν στην Αίγυπτο, η δυναστεία που ίδρυσε ο Πτολεμαίος παρέμεινε απίστευτα Ελληνική.

Η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος γιόρτασαν τον έρωτά τους στη Σάμο, τη Μύκονο της Αρχαίας Ελλάδας Η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος γιόρτασαν τον έρωτά τους στη Σάμο, τη Μύκονο της Αρχαίας Ελλάδας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Αυγούστου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.