Ε. Μηλίτση: «Εντυπωσιακά και μνημειακού μεγέθους» τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής

Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ενός σημαντικού τεχνικού έργου μνημειακού μεγέθους, εκτίμησε πως είναι τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών που εξελίσσονται τον τελευταίο μήνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της πλατείας της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Η κ.Μηλίτση σημείωσε πως το γεγονός πως τα κατάλοιπα έχουν βρεθεί σε τόσο καλή κατάσταση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο είχε κατασκευαστεί το κτήριο κατά την αρχαιότητα και την ανθεκτικότητα των υλικών του κάτι που είναι ένα επιπλέον στοιχείο για τη σημασία του στη λειτουργία της αρχαίας «Καλαμάτας», της αρχαία πόλης των Φαρών.

Τόνισε πως τα μέχρι στιγμής ευρήματα συμφωνούν απολύτως με τα στοιχεία και τα δεδομένα της ανασκαφής του καθηγητή Νίκου Γιαλούρη το 1960 και σημείωσε πως μέχρι τον Δεκέμβριο το έργο της αρχαιολογικής έρευνας θα έχει ολοκληρωθεί καθώς προχωρά αυστηρά βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί αφ΄ότου ξεκίνησε. Θεώρησε πάντως αναγκαίο η έρευνα να συνεχιστεί και στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη και αφού ληφθούν από το δήμο αποφάσεις για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας στον συγκεκριμένο δρόμο.

Σε ότι αφορά στην ανάδειξη των ευρημάτων η κ. Μηλίτση επεσήμανε πως αυτό θα κριθεί επιστημονικά και με γνώμονα του σύγχρονους επιστημονικούς τρόπου προβολής και αξιοποίησης, θεωρώντας πάντως «παρωχημένο» τον τρόπο ανάδειξης μέσω γυάλινου δαπέδο που έχει –όπως είπε- να εφαρμοστεί σε αρχαιότητες εδώ και μια δεκαετία.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο παρουσία και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος έδειξε εντυπωσιασμένος από τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Ακούστε αναλυτικά εδώ όσα δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ.Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά μιλώντας σήμερα στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Πηγή: Κ. Γαζούλης, ErtNews

Ε. Μηλίτση: «Εντυπωσιακά και μνημειακού μεγέθους» τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής Ε. Μηλίτση: «Εντυπωσιακά και μνημειακού μεγέθους» τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.