Αποκρυπτογραφήθηκε η «μυστική συνταγή» των αρχαίων μπρούτζινων αντικειμένων

Τα μπρούτζινα μαχαίρια, που χρησιμοποιούνταν στην Κίνα γύρω στο 400 π.Χ., ήταν μερικά από τα αντικείμενα που μελετήθηκαν στην προσπάθεια των ερευνητών να αποκρυπτογραφήσουν τις αρχαίες συνταγές για τον μπρούτζο.


Ερευνητές κατάφεραν να βρουν μέσα από αναλύσεις τα «μυστικά» συστατικά από τα οποία φτιάχνονταν στην αρχαιότητα τα μπρούτζινα αντικείμενα. Ανέλυσαν έγγραφα και νομίσματα 2.300 ετών και αποκρυπτογράφησαν αρχαίες συνταγές για μπρούτζο.

Η Kao Gong Ji, η παλαιότερη γνωστή τεχνική εγκυκλοπαίδεια, γράφτηκε γύρω στο 300 π.Χ. και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου κειμένου που ονομάζεται The Rites of Zhou. Το αρχαίο κείμενο περιλαμβάνει έξι χημικούς τύπους για την ανάμειξη του μπρούντζου και παραθέτει αντικείμενα όπως ξίφη, καμπάνες, τσεκούρια, μαχαίρια και καθρέφτες, καθώς και τον τρόπο κατασκευής τους.

Τα τελευταία 100 χρόνια, οι ερευνητές αγωνίστηκαν να αποκρυπτογραφήσουν τα κύρια συστατικά, τα οποία αναφέρονται ως "jin" "xi". Οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτές οι λέξεις μεταφράζονται σε χαλκό και κασσίτερο, τα οποία είναι βασικά συστατικά στη διαδικασία κατασκευής του χαλκού. Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν τις συνταγές, ωστόσο, το μέταλλο που προέκυψε δεν ταίριαζε με τη σύνθεση των αρχαίων κινεζικών αντικειμένων.

Τώρα, δύο ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει με ακρίβεια ποια είναι τα μυστήρια συστατικά. Το περιοδικό Antiquity δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας την Τρίτη.

Η αποκάλυψη επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της αρχαίας παραγωγής χαλκού και φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα σχετικά με το πότε ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, δεδομένου ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή μπρούτζου συνέβη πολύ πριν γραφτούν οι έξι συνταγές στο Kao Gong Ji, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ruiliang Liu, επιμελητής της Early China Collection στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Στα σύγχρονα κινέζικα, jin σημαίνει χρυσός. Αλλά η αρχαία σημασία της λέξης θα μπορούσε να είναι χαλκός, κράμα χαλκού ή ακόμα και απλά μέταλλο, γι' αυτό και ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα συστατικά.

«Αυτές οι συνταγές χρησιμοποιήθηκαν στη μεγαλύτερη βιομηχανία χαλκού στην Ευρασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο Liu. «Οι προσπάθειες ανασυγκρότησης αυτών των διαδικασιών έχουν γίνει για περισσότερα από εκατό χρόνια, αλλά απέτυχαν».

Χημική ανάλυση

Ο Liu και ο άλλος συγγραφέας της μελέτης Mark Pollard ανέλυσαν τη χημική σύνθεση των κινεζικών νομισμάτων που κόπηκαν κοντά στην εποχή που γράφτηκε το Kao Gong Ji. Ο Pollard είναι καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου για την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης.

Παλαιότερα, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα νομίσματα κατασκευάζονταν με αραίωση του χαλκού με κασσίτερο και μόλυβδο. Η ανάλυση έδειξε ότι η χημική σύνθεση των νομισμάτων ήταν αποτέλεσμα της ανάμειξης δύο προπαρασκευασμένων μεταλλικών κραμάτων, το ένα από χαλκό, κασσίτερο και μόλυβδο και το άλλο χαλκό και μόλυβδο.

Οι δύο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το jin και το xi ήταν πιθανότατα προαναμεμειγμένα κράματα μετάλλων. «Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 100 χρόνια, δημιουργήσαμε μια εξήγηση για το πώς να ερμηνεύσουμε τις συνταγές για την κατασκευή χάλκινων αντικειμένων στην αρχαία Κίνα που γράφονται στο Kao Gong Ji», δήλωσε ο Pollard σε μια δήλωση.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αρχαία κινεζική κατασκευή χαλκού βασιζόταν στο συνδυασμό κραμάτων αντί για καθαρά μέταλλα και ότι η μεταλλουργία ήταν πιο περίπλοκη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

«Δηλώνει ένα επιπλέον βήμα - την παραγωγή προπαρασκευασμένων κραμάτων - στη διαδικασία κατασκευής αντικειμένων από κράμα χαλκού στην αρχαία Κίνα», είπε ο Liu. «Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πρόσθετο, αλλά προηγουμένως άγνωστο χαρακτηριστικό στην ιστορία παραγωγής και προμήθειας μετάλλων στην Κίνα».

Αρχαιολογικά, αυτό το πρόσθετο βήμα θα είχε μείνει άγνωστο αν δεν γινόταν η χημική ανάλυση, είπαν οι ερευνητές.

«Η κατανόηση της πρακτικής κραμάτων είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα εξαιρετικά χάλκινα τελετουργικά αγγεία καθώς και τη μαζική παραγωγή στις κοινωνίες Shang και Zhou», είπε ο Liu.

Η χρήση αυτού του τύπου ανάλυσης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν κι άλλα κείμενα για την αρχαία μεταλλουργία από διαφορετικούς πολιτισμούς και περιοχές στο μέλλον, είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από BBC

Αποκρυπτογραφήθηκε η «μυστική συνταγή» των αρχαίων μπρούτζινων αντικειμένων Αποκρυπτογραφήθηκε η «μυστική συνταγή» των αρχαίων μπρούτζινων αντικειμένων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Αυγούστου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.