Η ιστορία του Αυστριακού Κοινοβουλίου είναι εμπνευσμένη από την κλασική Ελληνική αρχιτεκτονική

Το κτίριο του Αυστριακού Κοινοβουλίου είναι εμπνευσμένο από την κλασική Ελληνική αρχιτεκτονική. Εικόνα: Δημόσιος Τομέας


Ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά κτίρια του Κοινοβουλίου στην Ευρώπη βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα της Βιέννης, η οποία έχει ξεχωριστή Ελληνική γεύση.

Στέκεται στο κέντρο της πόλης από τον δέκατο ένατο αιώνα, το αυστριακό κοινοβούλιο εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της πόλης με την τέλεια ομοιότητα με αρχαίο Ελληνικό ναό.

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (Theophil Hansen) και ολοκληρώθηκε το 1883, το αυστριακό κοινοβούλιο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της κλασικής Ελληνικής αρχιτεκτονικής αναγέννησης του δέκατου ένατου αιώνα.

Ο Χάνσεν αποφάσισε να δώσει στο κτίριο τον αδιαμφισβήτητο Ελληνικό του χαρακτήρα, επειδή ήθελε να αναβιώσει το Ελληνικό αρχιτεκτονικό στυλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που ονομάζεται Νεοκλασικισμός, υπήρχε ένας θαυμασμός για τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας, οδηγώντας αρχιτέκτονες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική να σχεδιάζουν κτίρια σε κλασικό στυλ.

Άγαλμα του Ξενοφώντα στο κτήριο του Κοινοβουλίου, Βιέννη

Αρχιτέκτονας κτιρίου Αυστριακού Κοινοβουλίου εμπνευσμένο από την Κλασική Ελλάδα

Σχεδιάζοντας ολιστικά, ο Χάνσεν ήταν υπεύθυνος τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική αναπαράσταση της κλασικής Ελλάδας, με κίονες και αετώματα από λευκό μάρμαρο και τοιχογραφίες κατά μήκος των τοίχων της εισόδου.

Οι αρχιτεκτονικές επιλογές του Χάνσεν σίγουρα επηρεάστηκαν επίσης από τον βιομήχανο και πολιτικό Νικόλαο Δούμπα, ο οποίος υποστήριξε ότι το στυλ του νέου αυστριακού κοινοβουλίου πρέπει να είναι κλασικό.

Οι αυστριακές αρχές θεώρησαν εκείνη την εποχή ότι η κλασική Ελληνική αρχιτεκτονική ήταν η πιο κατάλληλη για ένα κτίριο του κοινοβουλίου λόγω της σύνδεσής της με τους αρχαίους Έλληνες και την κληρονομιά της δημοκρατίας τους.

Ο Χάνσεν, βασιζόμενος στα προσχέδια που είχε συντάξει για το Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας, ήταν έτοιμος να εφαρμόσει τις ιδέες του και να δώσει στη Βιέννη ένα ορόσημο που θα τραβούσε την προσοχή του κόσμου.

Τα αρχικά του σχέδια περιλάμβαναν δύο ξεχωριστά κτίρια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Λόρδων, αλλά για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, αποφασίστηκε να στεγαστούν και οι δύο αίθουσες σε ένα κτίριο.

Η «Σιντριβάνι της Αθηνάς» μπροστά από το κοινοβούλιο ανεγέρθηκε αρκετά χρόνια μετά την ανέγερση του κτιρίου της Βουλής, δημιουργώντας ένα πολεοδομικό συγκρότημα που δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της αρχαίας Αθήνας.

Βιέννη - Αυστρία, έδρα της ιστορικής Ελληνικής κοινότητας

Η Βιέννη της Αυστρίας φιλοξενεί επίσης μια ιστορική Ελληνική κοινότητα. Όταν εξετάζουμε βασικές κοινότητες της Ελληνικής διασποράς, η Βιέννη σπάνια έρχεται στο μυαλό μας. Ωστόσο, εάν πρόκειται να εξετάσουμε ιστορικά σημαντικές κοινότητες για τον σύγχρονο Ελληνισμό, η αυστριακή πρωτεύουσα θα πρέπει σίγουρα να είναι στη λίστα με τον δικό της Ελληνικό θύλακα, τη Μικρή Ελλάδα.

Τα μέλη της Ελληνικής διασποράς στη Βιέννη κατάγονταν κυρίως από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς και από πόλεις της Θράκης, την Κωνσταντινούπολη και τη Φιλιππούπολη (τη σύγχρονη Φιλιππούπολη, Βουλγαρία).

Το Ελληνικό σχολείο της Βιέννης είναι παλαιότερο και από το ίδιο το Ελληνικό κράτος, αφού ιδρύθηκε το 1804.

Πέρα από τις εκπαιδευτικές προσπάθειες που συνεχίζονταν από τότε, η Βιέννη είναι το σημείο όπου πρωτοεμφανίστηκε η Ελληνική γλώσσα στον σύγχρονο κόσμο.

Μέσα στην Ελληνική Συνοικία, ένα μεγαλοπρεπές μπαρόκ βιεννέζικο κτίριο στεγάζει το δεύτερο Ελληνικό τυπογραφείο, όπου ο Ρήγας Φεραίος, ο πρωτομάρτυρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, επιμελήθηκε την Ελληνική εφημερίδα Εφημερίς.

Η ιστορία του Αυστριακού Κοινοβουλίου είναι εμπνευσμένη από την κλασική Ελληνική αρχιτεκτονική Η ιστορία του Αυστριακού Κοινοβουλίου είναι εμπνευσμένη από την κλασική Ελληνική αρχιτεκτονική Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Αυγούστου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.