Οι Έλληνες είναι απόγονοι των Μυκηναίων επιβεβαιώνει μελέτη DNA

Τα στοιχεία DNA αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι πράγματι απόγονοι των Μυκηναίων, που κυβέρνησαν την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο Πέλαγος από το 1.600 π.Χ. έως το 1.200 π.Χ.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια δημοσιευμένη μελέτη του 2017, στην οποία οι επιστήμονες ανέλυσαν τα γονίδια από τα δόντια δεκαεννέα ανθρώπων σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται δέκα Μινωίτες από την Κρήτη που χρονολογούνται από το 2900 π.Χ. έως το 1700 π.Χ., τέσσερις Μυκηναίοι από τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες και άλλα νεκροταφεία στην ηπειρωτική Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ. έως το 1200 π.Χ.).

Συγκρίνοντας 1,2 εκατομμύρια γράμματα γενετικού κώδικα, οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Nature, μπόρεσαν να σχεδιάσουν πώς τα άτομα σχετίζονταν μεταξύ τους.

Ο τάφος της Κλυταιμνήστρας στις Μυκήνες. Εικόνα: Jean Housen /Wikimedia Commons/ CC BY 3.0


Ανακαλύφθηκε επικάλυψη DNA μεταξύ Νεοελλήνων και Μυκηναίων

Μετά τη σύγκριση του DNA των σύγχρονων Ελλήνων με τους αρχαίους Μυκηναίους, ανακαλύφθηκε μια γενετική επικάλυψη που υποδηλώνει ότι αυτοί οι αρχαίοι πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού έθεσαν τη γενετική βάση για τους μεταγενέστερους λαούς.

Η συνέχεια μεταξύ των Μυκηναίων και των ζωντανών ανθρώπων είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου ότι το Αιγαίο υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Γιώργος Σταματογιαννόπουλος από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύρια στοιχεία της καταγωγής των Ελλήνων υπήρχαν ήδη στην Εποχή του Χαλκού μετά τη μετανάστευση των πρώτων αγροτών από την Ανατολία που έθεσε το πρότυπο για τη γενετική σύνθεση των Ελλήνων και, στην πραγματικότητα, των περισσότερων Ευρωπαίων.

«Η εξάπλωση των αγροτικών πληθυσμών ήταν η αποφασιστική στιγμή που τα κύρια στοιχεία του Ελληνικού πληθυσμού είχαν ήδη προβλεφθεί», λέει ο αρχαιολόγος Colin Renfrew από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Μυκηναϊκή τοιχογραφία που απεικονίζει γυναίκα. Εικόνα: Wikimedia Commons/ Δημόσιος Τομέας


Βρέθηκαν επίσης δεσμοί μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων

Μια πτυχή που αποκαλύφθηκε στη μελέτη ήταν το πώς οι ίδιοι οι Μυκηναίοι συνδέονταν στενά με τον Μινωικό πολιτισμό, ο οποίος άκμασε στο νησί της Κρήτης από το 2.000 π.Χ. έως το 1.400 π.Χ.

Και οι δύο πολιτισμοί αποδείχθηκε ότι φέρουν γονίδια για καστανά μαλλιά και καστανά μάτια, χαρακτηριστικά που αντανακλώνται στις τοιχογραφίες και στην κεραμική τους παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικές γλώσσες.

Οι αρχαίοι Μυκηναίοι και Μινωίτες συνδέονταν στενότερα μεταξύ τους και πήραν τα τρία τέταρτα του DNA τους από πρώιμους αγρότες που ζούσαν στην Ελλάδα και τη νοτιοδυτική Ανατολία, η οποία είναι τώρα μέρος της Τουρκίας, αναφέρει η ομάδα σήμερα στο Nature.

Και οι δύο πολιτισμοί κληρονόμησαν επιπλέον DNA από ανθρώπους από τον ανατολικό Καύκασο κοντά στο σύγχρονο Ιράν, υποδηλώνοντας μια πρώιμη μετανάστευση ανθρώπων από την ανατολή μετά την εγκατάσταση των πρώτων αγροτών εκεί, αλλά πριν οι Μυκηναίοι χωριστούν από τους Μινωίτες.

Οι Μυκηναίοι είχαν πράγματι μια σημαντική διαφορά: Είχαν κάποιο DNA—4 τοις εκατό έως 16 τοις εκατό—από βόρειους προγόνους που ήρθαν από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Σιβηρία.

Σύμφωνα με τον πληθυσμιακό γενετιστή του Χάρβαρντ, Ιωσήφ Λαζαρίδη, οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των δύο πολιτισμών υποδηλώνει ότι ένα δεύτερο κύμα ανθρώπων ήρθε στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στο νησί της Κρήτης. Με τον καιρό έγιναν γνωστοί ως Μυκηναίοι.

Ο Σουηδός αρχαιολόγος Kristian Kristiansen στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ σχολίασε πρόσφατα τη σημασία της μελέτης, λέγοντας ότι «Τα αποτελέσματα έχουν ανοίξει τώρα το επόμενο κεφάλαιο στη γενετική ιστορία της δυτικής Ευρασίας και της Μεσογείου της Εποχής του Χαλκού».

Πηγή: greekreporter

Οι Έλληνες είναι απόγονοι των Μυκηναίων επιβεβαιώνει μελέτη DNA Οι Έλληνες είναι απόγονοι των Μυκηναίων επιβεβαιώνει μελέτη DNA Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.