Η στάθμη του νερού έχει πέσει σε μεγάλα ποτάμια σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η περιοχή υποφέρει από μια ιστορική ξηρασία. Σε αυτές τις ξηρές κοίτες των ποταμών έχουν εμφανιστεί προειδοποιητικά μηνύματα αιώνων, αναφέρουν οι ντόπιοι.
Οι “τρομακτικοί” ογκόλιθοι είναι γνωστοί ως “Hungersteine” ή “πέτρες της πείνας”, ανέφερε ο τοπικός Γερμανός δημοσιογράφος Olaf Koens σε ένα tweet στις 11 Αυγούστου.
Huiveringwekkend. Door de droogte in Europese rivieren komen er Hungersteine bovendrijven. Macabere waarschuwingen van onze 15e eeuwse voorouders over hongersnood.
— Olaf Koens (@obk) August 11, 2022
'Wenn du mich siehst, dann weine'https://t.co/kbo03caaZX pic.twitter.com/CMTcMvfQQp
Μία από αυτές τις πέτρες είναι ενσωματωμένη στον ποταμό Έλβα, ο οποίος τρέχει από τα βουνά της Τσεχίας μέσω της Γερμανίας μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα.
Η πέτρα, που χρονολογείται από μια ξηρασία του 1616, είναι και πάλι ορατή στην ξηρή κοίτη του ποταμού, δήλωσε ο Hernández-Morales. Η προειδοποίηση γράφει: “Wenn du mich seehst, dann weine” – “Αν με δεις, κλάψε”.
“Hunger stones” like this one were used as “hydrological landmarks” across central Europe, NPR reported when the stones last surfaced during a 2018 drought.
These stones are “chiselled with the years of hardship and the initials of authors lost to history,” a team of Czech researchers wrote in a 2013 study.
“The basic inscriptions warn of the consequences of drought. It expressed that drought had brought a bad harvest, lack of food, high prices and hunger for poor people.”
The recent droughts in Europe once again made visible the "Hunger Stones" in some Czech and German rivers. These stones were used to mark desperately low river levels that would forecast famines.
— Shoko Asahara Appreciation Consortium 🇷🇼 (@Citizen09372364) August 11, 2022
This one, in the Elbe river, is from 1616 and says: "If you see me, cry" pic.twitter.com/uJTapWXN5y
ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΞΗΡΑΣΙΕΣ
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ. ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 500 ΕΤΩΝ.
This medieval bridge was flooded in the fifties to create the Cijara reservoir in central Spain. Now it's exposed again as a drought parches Spain’s arid regions https://t.co/S3zsZwOqve pic.twitter.com/BwybpYwHUr
— Reuters (@Reuters) August 11, 2022
Η ΓΕΦΥΡΑ MESTA ΤΟΥ XIV ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ VILLARTA DE LOS MONTES (EXTREMADURA, ΙΣΠΑΝΙΑ), ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ MUDÉJAR-ΓΟΤΘΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΟ 1956 ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ CIJARA, ΑΛΛΑ Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ξηρασίας, το 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση προειδοποίησης ξηρασίας, που σημαίνει ότι το έδαφος έχει έλλειμμα υγρασίας. Ένα άλλο 17% βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, που σημαίνει ότι η βλάστηση της περιοχής επηρεάζεται από τις ξηρές συνθήκες.
Μεγάλοι ποταμοί στη Γερμανία, την Ιταλία και την Αγγλία – ο Ρήνος, ο Πο και ο Τάμεσης, αντίστοιχα – στεγνώνουν. Τα ποτάμια είναι “πολύ ξηρά, πολύ χαμηλά και πολύ ζεστά”, γεγονός που έχει συνέπειες στην άγρια ζωή, την οικονομία και τους ανθρώπους.
Τα ερείπια του ρωμαϊκού κάστρου Aquis Querquennis στη Γαλικία, το οποίο κανονικά καλύπτεται από τα νερά του ποταμού Λίμα και του ταμιευτήρα Concha. Χρονολογείται από τον III αιώνα και βρισκόταν στη Via Nova.
A view of the Roman camp Aquis Querquennis, located on the banks of the Limia River in Galicia, Spain. The camp is usually under water but can now be seen because of the low water levels. pic.twitter.com/LDP0X1sc9g
— BBC Weather (@bbcweather) August 10, 2022
Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο είναι περίπου στο μισό του συνήθους βάθους τους για αυτή την εποχή του έτους, ενώ σε ορισμένα τμήματα η στάθμη των υδάτων είναι ακόμη χαμηλότερη. Αυτό έχει κάνει τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό πέντε φορές πιο ακριβή, επειδή τα φορτηγά πλοία πρέπει να μεταφέρουν μικρότερο βάρος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα προσαράξουν.
Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα βιώνει “την πιο σοβαρή κρίση νερού των τελευταίων 70 ετών”. Αυτή η βόμβα των 450 κιλών, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακαλύφθηκε στον αποξηραμένο ποταμό Πο της Ιταλίας.
The water level in Italy's drought-stricken Po River is so low that even a WWII-era bomb reemerged.
— DW News (@dwnews) August 12, 2022
It was no easy task to remove the 450-kilogram bomb. pic.twitter.com/xdEYKaIfoi
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων (OVF), η στάθμη του νερού στη λίμνη Velence, μια δημοφιλή τουριστική λίμνη κοντά στη Βουδαπέστη, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η ξηρασία έρχεται μετά από μήνες υψηλών θερμοκρασιών και ελάχιστων βροχοπτώσεων. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει επίσης συμβάλει στην “ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια των θερμικών φαινομένων” και στην ενίσχυση της ξηρασίας.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, “η ξηρασία έχει γίνει η καλοκαιρινή μας πραγματικότητα”, έγραψε στο Twitter.
Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Γαλλία παλεύουν με την ξηρασία. Οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα, με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας να εξηγεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Φωτο-Τρομακτικές πέτρες πείνας εμφανίζονται σε όλα τα ποτάμια της Ευρώπης που μαστίζεται από την ξηρασία. Εικόνα: PETR DAVID JOSEK
ΑΠΟΔΟΣΗ: Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια: