Άλυτα μυστήρια και άγνωστες ιστορίες της ζωής της Αγκάθα Κρίστι

Πρόκειται για την μεγάλη κυρία του αστυνομικού μυθιστορήματος που ακόμα και σήμερα κανείς δεν έχει μπορέσει να κλονίσει το θρόνο της. Η Αγκάθα Κρίστι, η οποία έχει υπογράψει κλασικά αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας εξακολουθεί και σήμερα να κατέχει μια από τις πλέον υψηλές θέσεις σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Κατέχει και ένα ακόμα ρεκόρ, αυτό της συγγραφέως του  μακροβιότερου θεατρικού έργου στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, με την σκοτεινή, μυστηριώδη και τρομακτική, τη θρυλική «Ποντικοπαγίδα».

Η Ποντικοπαγίδα έχει κάνει αξεπέραστα ρεκόρ. Η «Ποντικοπαγίδα» έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία κι έχει μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες. Στη χώρα μας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1963, ξεκινώντας ως μικρό ραδιοφωνικό έργο το 1947, με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια». Πήρε το σημερινό της όνομα από έναν στίχο του Σαίξπηρ, όταν μετεξελίχθηκε σε κανονικό θεατρικό έργο. Έκανε πρεμιέρα το 1952, στο West End  του Λονδίνου, όπου εξακολουθεί να παίζεται ασταμάτητα εδώ και 65 χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2012, συμπλήρωσε τις 25.000 παραστάσεις. Μέχρι σήμερα, 403 ηθοποιοί και 235 αντικαταστάτες έχουν εμφανιστεί στο έργο. Μάλιστα, ο ηθοποιός Ντέιβιντ Ράβεν μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, υποδυόμενος τον Ταγματάρχη Μετκάλφ για 4.575 παραστάσεις.

To μυστήριο που έκανε τα έργα της διάσημα κάλυπτε και την ίδια της τη ζωή. Η πιο γνωστή, διάσημη ιστορία της ζωής της η οποία ενέπνευσε και άλλους δημιουργούς και έγινε ταινία είναι η περίφημη εξαφάνισή της. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει εάν η Κρίστι εξαφανίστηκε επειδή δεν άντεχε ή το έκανε για να δημοσιοποιήσει την απιστία του συζύγου της και να τον ταπεινώσει δημοσίως.

Η Αγκάθα Κρίστι ήταν ήδη γνωστή και μόλις είχε εκδοθεί το έκτο βιβλίο της. Ένα πρωινό του Δεκεμβρίου έφυγε από το σπίτι της στο Μπέρκσαϊρ π[ρος άγνωστη κατεύθυνση.  Εγκατέλειψε αργότερα το αυτοκίνητο, με αναμμένα τα φώτα, μία τσάντα με ρούχα και το δίπλωμα οδήγησης που είχε λήξει, στην άκρη ενός δρόμου κοντά στο Γκίλφορντ. Η αστυνομία άρχισε αμέσως να ψάχνει την 35χρονη τότε Κρίστι. Επί 11 ημέρες ακούγονταν πολλές εκδοχές, αλλά παρέμενε άγνωστο το πού βρίσκονταν.

Ο κόσμος φοβόταν το χειρότερο, αν και κάποιοι σκέφτονταν ότι ίσως πρόκειται για ένα κόλπο, προκειμένου να στραφεί η προσοχή στο νέο της βιβλίο. Ο σύζυγός της πάντως, ο συνταγματάρχης Αρτσι Κρίστι- πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που φαινόταν να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το γκολφ παρά για τη σύζυγό του- συγκέντρωσε τις υποψίες. Εκείνο το πρωινό, ο Αρτσι Κρίστι της είχε ανακοινώσει ότι θα περνούσε το σαββατοκύριακο «με φίλους», κάτι που σήμαινε- όπως εκείνη ήδη ήξερε- ότι θα περάσει το διήμερο με την ερωμένη του, την Νάνσι Νιλ. Το κίνητρο της Αγκάθα Κρίστι όταν εξαφανίστηκε ήταν ξεκάθαρο. «Ηθελε να χαλάσει το σαββατοκύριακό του με την Νιλ, να τον κάνει να υποφέρει, αν και ακόμη τον λάτρευε. Δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Τύπου», εξηγεί στην Independent ο Τζάρεντ Κέιντ, συγγραφέας του «Η Αγκάθα Κρίστι και οι 11 ημέρες της εξαφάνισης».

Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times και 15.000 εθελοντές άρχισαν να την ψάχνουν, μαζί με αεροπλάνα και κυνηγόσκυλα. Εγιναν έρευνες σε λίμνες και ποτάμια. Το υπουργείο Εσωτερικών πίεζε την αστυνομία να λύσει το μυστήριο. Ακόμη και οι συνάδελφοι συγγραφείς μυστηρίου ενεπλάκησαν. Ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ έδωσε ένα γάντι της σε μέντιουμ, που είπε ότι εκείνη ζούσε ακόμη και ότι θα επέστρεφε την επόμενη εβδομάδα. Και όλο αυτό το διάστημα, οι εφημερίδες καταδίκαζαν το σύζυγό της, ή δημοσίευαν φωτογραφίες κάνοντας υποθέσεις για το πόσο μπορεί να έχει αλλάξει εκείνη την εμφάνισή της.

Μετά από 11 ημέρες, η Αγκάθα εντοπίστηκε. Ενας μουσικός την αναγνώρισε σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο είχε καταλύσει με ψεύτικο όνομα, χρησιμοποιώντας τα μετρητά που είχε πάρει μαζί της. Μάλιστα, είχε επιλέξει το μικρό όνομα της ερωμένης του συζύγου της, καθώς συστηνόταν ως Τερέζα Νιλ από το Κέιπ Τάουν. Εξευτελισμένος από το επεισόδιο και πιο αποφασισμένος από ποτέ να το σκάσει με την ερωμένη του, ο Αρτσι Κρίστι χώρισε τη συγγραφέα το 1928. Παντρεύτηκε τελικά την Νάνσι Νιλ, ενώ και η Αγκάθα Κρίστι έκανε δεύτερο γάμο, με τον αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουαν, ενώ δεν μίλησε ποτέ δημόσια για όσα συνέβησαν τότε.

Με τον δεύτερο σύζυγό της Μαξ Μαλοουν

Για το δεύτερο γάμο της με τον αρχαιολόγο ή Κρίστι έχει πει χαριτωμένα ότι τον παντρεύτηκε γιατί θα την εκτιμούσε περισσότερο όσο γινόταν αρχαιότερη. Η ιστορία της εξαφάνισής της ενέπνευσε τον άλλο μετρ του θρίλερ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος αποτύπωσε αυτή την ιστορία στην ταινία του «The Lady Vanishes».

τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι

Πριν από μερικά χρόνια ένα άλλο μυστήριο που αφορούσε τα χαμένα της κοσμήματα ήρθε στην επιφάνεια από τον οίκο δημοπρασιών Μπόναμς. Στην κατάμεστη τότε αίθουσα δημοπρατήθηκε μια διαμαντένια καρφίτσα και ένα δαχτυλίδι με τρία διαμάντια της βρετανίδας συγγραφέως.  Το δαχτυλίδι πωλήθηκε για 21.875 λίρες και η καρφίτσα για 27.500 λίρες. Τα δυο αυτά κομμάτια, η Κρίστι, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της τα θεωρούσε χαμένα. Επρόκειτο για δυο οικογενειακά κειμήλια και η τύχη τους ήταν άγνωστη.

Ήρθαν στο φως όταν ένας φανατικός της θαυμαστής πήρε μέρος στην εκποίηση των αντικειμένων του Greenway estate, στο οποίο η Κρίστι είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια. Πλήρωσε 100 λίρες για ένα παλιό ταξιδιωτικό μπαούλο που ανήκε στην μητέρα της Κρίστι και ανακάλυψε ότι μέσα, σε μια κρυφή θήκη,  υπήρχαν κρυμμένα τα παλιά οικογενειακά κοσμήματα. Ο εκπρόσωπος του οίκου Μπόναμ δήλωσε τον ενθουσιασμό του τόσο για την πώληση, όσο και για την ιστορία πίσω από τα αντικείμενα. Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ιστορίας είναι οι εκπληκτικές τιμές που έπιασαν καθώς η τιμή εκτίμησης ήταν από 3.000 έως 5.000 για το δαχτυλίδι και από 6.000 έως 8.000 για την καρφίτσα.

Η καριέρα της Αγκάθα Κρίστι άρχισε από ένα πείσμα,  όταν η μεγαλύτερη αδερφή της τής είπε ότι δε μπορούσε να γράψει μυθιστορήματα. Η Αγκάθα Κρίστι την διέψευσε πανηγυρικά. Η Κρίστι δεν πήγε σχολείο, αλλά έκανε μαθήματα στο σπίτι με τον αμερικανό πατέρα της. Της άρεσαν πολύ τα παραμύθια και από πέντε χρόνων έμαθε να διαβάζει για να μπορεί να αποστηθίζει τις ιστορίες. Έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών και ακολούθησε ένας αγώνας της μητέρας της να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες για να πληρώνει τα έξοδα.

Σε ανασκαφές στη Συρία

Πριν από μερικά χρόνια ήρθε στο φως το βιβλίο με τα απομνημονεύματά της από τα ταξίδια που έκανε με τον αρχαιολόγο σύζυγό της και είχε τον τίτλο «Come, Tell Me How You Live». Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο της Christie, HarperCollins, θεωρείται «το ξεχασμένο της βιβλίο».

Η διάσημη συγγραφέας μπόρεσε να καταγράψει τις εμπειρίες της από τους ιστορικούς αυτούς τόπους σε μια σειρά ιδιαίτερα προσωπικών απομνημονευμάτων, με ένα ύφος αρκετά διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2015 μαζί με 40 φωτογραφίες από τα ταξίδια της. Το δημοσίευσε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946. Η Κρίστι ήταν μια πραγματικά χειραφετημένη γυναίκα, ζούσε σε σκηνές, συμμετείχε στις ανασκαφές, κατέγραφε και καθάριζε τα ευρήματα, τα φωτογράφιζε. Πρόκειται για το πλέον αγνοημένο βιβλίο της. Η ίδια έλεγε: «Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο με βάθος. Είναι, για την ακρίβεια, ασήμαντο -ένα πολύ μικρό βιβλίο γεμάτο με καθημερινές ασχολίες και συμβάντα».
Άλυτα μυστήρια και άγνωστες ιστορίες της ζωής της Αγκάθα Κρίστι Άλυτα μυστήρια και άγνωστες ιστορίες της ζωής της Αγκάθα Κρίστι Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.