Απολιθωμένο δόντι αποκαλύπτει τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων

Τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων στην Ευρώπη πριν από 1,2 εκατ. χρόνια κατέδειξε η ανάλυση που έγινε σε απολιθωμένο δόντι που ανακαλύφθηκε στην οροσειρά Σιέρα δε Αταπουέρκα στην Ισπανία όπου έχουν βρεθεί μερικά από τα ποιο παλιά απολιθώματα. Η ανάλυση στα κομμάτια που βρέθηκαν στο δόντι δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκείνης της περιοχής, κατανάλωναν ωμό κρέας και λαχανικά ενώ βρέθηκαν και κομμάτια από έντομα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Karen Hardy στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η οποία ανέφερε ότι πριν από 1,2 εκατ. χρόνια οι άνθρωποι σε εκείνη την περιοχή έτρωγαν όλα τα φαγητά ωμά, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι επεξεργάζονταν το άμυλο αφού οι κόκκοι βρέθηκαν ανέπαφοι.

Αν και αυτά τα ευρήματα βοηθάνε τους επιστήμονες να καταλάβουν πως ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι, ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι επιστήμονες είναι ότι δεν χρησιμοποιούσαν την φωτιά. Αυτή η ανακάλυψη έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπήρχε έντονη διαμάχη για το πότε ξεκίνησε η χρήση της φωτιάς για θέρμανση ή για ψήσιμο του φαγητού, με κάποιους να λένε ότι υπήρξε χρήση της φωτιάς για αυτούς τους σκοπούς ακόμη και 1,8 εκατ. χρόνια πριν.

Η πιο πρόσφατη χρήση της φωτιάς, είτε για θέρμανση είτε για το μαγείρεμα του φαγητού, που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι είναι πριν από 800.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία η ανακάλυψη της φωτιάς πρέπει να έγινε είτε πριν από 1,2 εκατ. χρόνια είτε πριν από 800.000 χρόνια.

Επίσης, η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα αναφέρει ότι αφού δεν υπήρχε οδοντόβουρτσα πιθανόν να χρησιμοποιούσαν ξύλα ή μικρά κλαδιά σαν οδοντογλυφίδα, με τις ποιο πρόσφατες αποδείξεις να συνέβαινε αυτό πριν από 49.000 χρόνια.

Απολιθωμένο δόντι αποκαλύπτει τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων Απολιθωμένο δόντι αποκαλύπτει τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.