Αυτό είναι το αρχαιότερο ρολόι στον κόσμο

Η μέτρηση του χρόνου έγινε πολύ σημαντική από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης (στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα). Κι αυτό ήταν επειδή η παραγωγή προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα απαιτούσε ακριβείς μετρήσεις όχι μόνο στο μήκος και στο βάρος αλλά και στον χρόνο.

Ωστόσο, τα ρολόγια είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη στην αγροτική κοινωνία, πολύ πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Η μέτρηση και η οπτική παρουσίαση του χρόνου ήταν σημαντική κυρίως για αστρονομικές παρατηρήσεις, αλλά και στην Εκκλησία για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους την ώρα για τις διάφορες εκκλησιαστικές ενέργειες και λειτουργίες.

Το παλιότερο λοιπόν ρολόι βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Salisbury, που κατασκευάστηκε γύρω στο 1386 μετά την ανάθεση από τον επίσκοπο Erghum.

Το ρολόι δεν έχει την μορφή ενός κανονικού ρολογιού, απλώς διαθέτει ένα εκκρεμές που χτυπούσε μόνο στην ώρα και δεν έδειχνε λεπτά ή δευτερόλεπτα. Ο μηχανισμός του ρολογιού εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ καλά, αλλά έχει απενεργοποιηθεί για να αποφευχθεί η άσκοπη φθορά. Ο ήχος της καμπάνας μπορεί ακόμη να ακουστεί και ο μηχανισμός ενεργοποιείται για ειδικές περιπτώσεις.

Αυτό είναι το αρχαιότερο ρολόι στον κόσμο Αυτό είναι το αρχαιότερο ρολόι στον κόσμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2017 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Το αρχαιότερο μηχανικό ίσως ναι αλλά όχι το αρχαιότερο....http://kotsanas.com/exh.php?exhibit=0201001

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.