Το αινιγματικό «Μοναχικό Κάστρο»!

Μυστήριο για τους αρχαιολόγους αποτελεί ένας τεράστιος λαξευμένος ογκόλιθος στη Σαουδική Αραβία, που λέγεται «Μοναχικό Κάστρο»!

Το «Μοναχικό Κάστρο», όπως μεταφράζεται το Κάσρ Αλ Φαρίντ (Qasr al-Farid), βρίσκεται στην περίφημη αρχαιολογική περιοχή Μαντά ιν Σαλίχ (Mada’in Saleh), και πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο, το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο λόγος που το έργο αυτό έμεινε ημιτελές και επίσης για ποιους προοριζόταν.

Το «Μοναχικό Κάστρο», πήρε αυτή την ονομασία καθώς είναι το πιο απομονωμένο από τα 100, και πάνω, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Mada’in Saleh, και ίσως είναι ένα από τα πλέον μυστηριώδη.

Δημιουργήθηκε γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ. από τους αρχαίους Ναβαταίους, οι οποίοι είχαν τη μοναδική τέχνη να λαξεύουν τους βράχους και δημιουργούν διάφορα μνημεία.

Οι Ναβαταίοι ήταν αρχικά μια νομαδική φυλή, αλλά περίπου 2.500 χρόνια πριν, άρχισαν να οικοδομούν μεγάλους οικισμών και πόλεις που άκμασαν από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ., ανάμεσα στις οποίες είναι και η μαγευτική Πέτρα στην Ιορδανία.

Εκτός από τις γεωργικές δραστηριότητες τους, ανέπτυξαν πολιτικά συστήματα, τέχνες, μηχανική, λιθοδομή, αστρονομία, και αποδεικνύεται εκπληκτική η εμπειρία τους στην κατασκευή υδραυλικών έργων, όπως πηγάδια, στέρνες, και υδραγωγεία.

Το βασίλειο των Ναβαταίων, κυβερνούσε την περιοχή της «Πετραίας Αραβίας», δηλαδή της ορεινής Αραβίας, η οποία εκτείνεται από τον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα. Σε κάποια χρονική περίοδο, είχαν κατακτήσει όλη τη βόρεια Αραβία.

Ο έλεγχος του εμπορίου, τους επέτρεψε να αποκτήσουν αμύθητα πλούτη και δύναμη. Κάτι που φαίνεται στα μνημεία του Mada’in Saleh, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το εμβληματικό «Μοναχικό Κάστρο». Μια περιοχή που χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2008.

Το αινιγματικό «Μοναχικό Κάστρο»! Το αινιγματικό «Μοναχικό Κάστρο»! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιανουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.