Το μοναδικό ηλιακό κανόνι!

Σε μια πόλη της Σουηδίας, το μεσημέρι έρχεται με μια δυνατή έκρηξη του μοναδικού ηλιακού κανονιού στον κόσμο!

Το κανόνι αυτό, που είναι σε καθημερινή λειτουργία, βρίσκεται την πόλη Ατβίνταμπεργκ (Åtvidaberg), περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βαλτική Θάλασσα.

Είναι μια μικρή βιομηχανική πόλη, με εξόρυξη και επεξεργασία χαλκού, ενώ σήμερα είναι περισσότερο γνωστή για τρία πράγματα: την αλιεία, το φανατισμό για το ποδόσφαιρο και το ηλιακό κανόνι.

Το κανόνι αυτό λειτουργεί κάθε μέρα από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος του Αυγούστου και ουσιαστικά είναι ένα είδος ρολογιού, που λέει… εκρηκτικά την ώρα, μόνο στη 1 το μεσημέρι! Αυτός ήταν και ο λόγος που κατασκευάστηκε το 1853, για να ειδοποιεί τους εργαζόμενους στα χωράφια, ότι ήρθε η ώρα για φαγητό!

Το κανόνι στεγάζεται σε ένα μικρό πύργο σε ένα λόφο, για να ακούγεται σε όλη την πόλη από εκεί ψηλά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο ήλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στη 1 το μεσημέρι. Ένας φακός εστιάζει το ηλιακό φως σε μια μικρή γόμωση μαύρης πυρίτιδας και γίνεται το μπουμ!

Ο φακός είναι συνδεδεμένος με κινητό βραχίονα, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος του ήλιου. Για τις συννεφιασμένες ημέρες, ένας στρατιώτης επιφορτίζεται να ανάψει με το χέρι το φιτίλι ώστε να γίνει έκρηξη στη 1 το μεσημέρι.

Έτσι, μοιραία, το μεσημέρι δεν περνά ποτέ απαρατήρητο το μεσημέρι στο Åtvidaberg…

Το μοναδικό ηλιακό κανόνι! Το μοναδικό ηλιακό κανόνι! Reviewed by Unknown on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.