Η Οδύσσεια, το πιο γνωστό επικό ποίημα της αρχαίας Ελλάδας, είναι επίσημα η ιστορία με την περισσότερη επιρροή που έχει διαμορφώσει ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση περισσότερων από 100 διεθνών συγγραφέων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και κριτικών από έρευνα που διεξήχθησε από το βρετανικό BBC.
Η δημοσκόπηση «100 Ιστορίες που διαμόρφωσαν τον κόσμο» που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών κατάφερε να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο πώς αυτή η θαυμάσια επική δημιουργία του Ομήρου επηρεάζει από γενιά σε γενιά.
Τι είναι η Οδύσσεια
Η Οδύσσεια είναι ένα από τα δύο μεγάλα αρχαία ελληνικά έπη του Ομήρου. Οι μελετητές πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε κοντά στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ., κάπου στην Ιωνία, Ελληνική παράκτια περιοχή της Ανατολίας.
Είναι ένα από τα παλαιότερα έργα λογοτεχνίας που διαβάζεται ακόμη από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όπως και με την Ιλιάδα, το ποίημα χωρίζεται σε 24 βιβλία.
Ακολουθεί τον Έλληνα ήρωα Οδυσσέα, βασιλιά του νησιού της Ιθάκης, και το ταξίδι του στο σπίτι, μετά τον Τρωικό πόλεμο που διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια.
Το ταξίδι του Οδυσσέα διαρκεί δέκα επιπλέον χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντά πολλούς κινδύνους και πειρασμούς, ενώ όλοι οι συνεργάτες του σκοτώνονται.
Στην απουσία του, ο Οδυσσέας θεωρείται νεκρός από τους συμπατριώτες του στην Ιθάκη, και η σύζυγός του Πηνελόπη και ο γιος του Τηλέμαχος πρέπει να αγωνιστούν με μια ομάδα απείθαρχων μνηστήρων που ανταγωνίζονται για το χέρι της Πηνελόπης σε γάμο.
Η δημοσκόπηση
Εξηγώντας γιατί ψήφισε για την Οδύσσεια του Ομήρου, η Natalie Haynes, φημισμένη συγγραφέας σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Επειδή είναι ένας από τους μεγάλους θεμελιώδεις μύθους της δυτικής κουλτούρας, γιατί ρωτά τι σημαίνει να είσαι ήρωας».
Συνέχισε, «επειδή έχει υπέροχους γυναικείους χαρακτήρες, καθώς και άντρες, γιατί είναι γεμάτη από θεούς και τέρατα, και είναι σωστά επική, και επειδή μας αναγκάζει να αμφισβητήσουμε τις υποθέσεις που μπορεί να έχουμε σχετικά με τις αναζητήσεις, τον πόλεμο και διαρκές ζήτημα, του τι σημαίνει να επιστρέψεις στην πατρίδα σου.»
Η Bethanne Patrick, συνεισφέρων συντάκτης στο Lit Hub, πρόσθεσε στις παρατηρήσεις της Haynes: «Πιστεύω ότι το ταξίδι του Οδυσσέα καθόρισε μια σειρά ατομικισμού ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα που οδήγησε σε πολλές αλλαγές στον κόσμο».
Η Οδύσσεια διδάσκεται επί του παρόντος σε σχολεία σε όλο τον κόσμο και είναι ένας από τους κύριους πυλώνες του ελληνικού εθνικού προγράμματος σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του έθνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια: