Το φαράγγι της Ίμπρου

Το φαράγγι της Ίμβρου στα Σφακιά είναι ένα από τα βαθύτερα και πιο στενά φαράγγια της Κρήτης. ξεκινάει λίγο νοτιότερα από το χωριό Ίμβρος στο οροπέδιο Ασκύφου, για να καταλήξει μετά από περίπου 5 χιλιόμετρα στο χωριό Κομιτάδες κοντά στην παραλία του Φραγκοκάστελλου.

Αδιαμφισβήτητα όταν ακούει κανείς τη λέξη φαράγγι σε συνδυασμό με το νησί της Κρήτης, η πρώτη εικόνα που του έρχεται στο νου είναι το επιβλητικό και διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς. Στο νομό Χανίων, ωστόσο, συναντάται ακόμη ένα εντυπωσιακό και πανέμοροφο φαράγγι, λιγότερο γνωστό από εκείνο της Σαμαριάς, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ο λόγος για το φαράγγι της Ίμπρου, με το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό ολόγυρά του να προκαλεί δέος και θαυμασμό στην περιπατητή. Ξεκινάει από το χωριό Ίμβρος, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του, βρίσκεται σχετικά κοντά στη Χώρα των Σφακίων και καταλήγει στο χωριό Κομητάδες. Αποτελώντας μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα ελάχιστα φαράγγια του νησιού του οποίου η έξοδος συναντάται σχετικά μακριά από την ακτή.

Στην 8 χλμ. διαδρομή του το φυσικό τοπίο -κυπαρίσσια, πρίνοι και σφένδαμοι ξεπετάγονται στην κυριολεξία μέσα από τους βράχους- που συναντά ο επισκέπτης του συγκλονίζει με την επιβλητικότητα και την ομορφιά του, με πιο διάσημο σημείο όλων τις λεγόμενες «πέτρινες πύλες» περίπου στο μέσον της διαδρομής, όπου το πλάτος του φαραγγιού φτάνει μόλις τα 2 μέτρα, ενώ το ύψος των επιβλητικών πέτρινων «τοίχων» ολόγυρά του αγγίζει τα 300 μέτρα!

Η διάσχισή του φαραγγιού απαιτεί περίπου 3 ώρες πεζοπορίας, ενώ μετά από πεζοπορία μιας ώρας συναντάται χώρος ανάπαυσης.

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας συναντώνται ίχνη του παλιού δρόμου- μονοπατιού που ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά, ενώ επί Τουρκοκρατίας δεν ήταν λίγες οι φορές που σημειώθηκαν μάχες με τους Οθωμανούς, καθώς επρόκειτο για το μοναδικό πέρασμα της επαρχίας των Σφακίων προς το βορρά του νομού.

Το φαράγγι της Ίμπρου Το φαράγγι της Ίμπρου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Απριλίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.