Οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί βρίσκουν καθημερινή χρήση στα χωριά του Λάος

Ο πόλεμος του Βιετνάμ τελείωσε πριν από 40 χρόνια, αλλά άφησε πίσω του μια θανατηφόρα κληρονομιά, ειδικά στο Λάος.

Ο αμερικανικός στρατός έριξε πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους βόμβες στη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του 1964 και του 1973, καθιστώντας το Λάος την πιο βαριά κατά κεφαλή βομβαρδισμένη χώρα στον κόσμο.

Υπήρχαν περισσότερες από 580.000 αποστολές βομβαρδισμού στο Λάος, ισοδύναμες με μία αποστολή βομβαρδισμού κάθε οκτώ λεπτά, 24 ώρες την ημέρα, για εννέα χρόνια.

Εκτιμάται ότι το 30 τοις εκατό του εξοπλισμού απέτυχε να εκραγεί, παραμένοντας στο έδαφος χρόνια μετά τον πόλεμο. Συνεχίζουν και εκρηγνύονται σε απροσδόκητα μέρη και σε απροσδόκητες στιγμές, όπως όταν παίζουν τα παιδιά.

Σημαντική αιτία των θυμάτων ωστόσο είναι, όταν οι χωρικοί που προσπαθούν να ανοίξουν τις μεγάλες βόμβες για να πουλήσουν το μέταλλο και τα εκρηκτικά σε εμπόρους. Για ένα υψηλής ποιότητας περίβλημα βόμβας βάρους έως 2.000 κιλών μπορεί να πάρει περισσότερα από 100 $. Κενά περιβλήματα βόμβας που κάποτε περιείχαν θανατηφόρα εκρηκτικά είναι ορατά σε ολόκληρη τη χώρα σε νέες μορφές - από κοίλα κανό και δοχεία, έως στηρίγματα που κρατούν σπίτια πάνω από τις πλημμύρες.

Η γεωργία αποτελέι κύριο πρόβλημα λόγο του (μη εκρηγνυόμενου εξοπλισμού). Παρατείνει τη φτώχεια επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να οργώσουν αρκετά βαθιά για να πάρουν μια καλή ποιότητα καλλιέργειας, δήλωσε ο David Hayter, μέλος μιας ΜΚΟ που εργάζεται για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των ναρκών και των βομβών.

Η πρόοδος για να καθαρίσουν εντελώς το τοπίο από τις βόμβες είναι αργή και ο προϋπολογισμός τους είναι περιορισμένος. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται από τυχαίες εκρήξεις. Από το 2012, τουλάχιστον 29.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τέτοια ατυχήματα.

Οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί βρίσκουν καθημερινή χρήση στα χωριά του Λάος Οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί βρίσκουν καθημερινή χρήση στα χωριά του Λάος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.