Το υδραγωγείο της Σεγκόβια

Το υδραγωγείο της Σεγκόβια (Segovia), είναι ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία μνημεία στην Σεγκόβια της Ισπανίας, και το σημαντικότερο σύμβολο όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του στο οικόσημο της πόλης.

Δεδομένου ότι το ρωμαϊκό υδραγωγείο στερείται ευανάγνωστης επιγραφής, η ημερομηνία κατασκευής του δεν μπορεί να καθοριστεί οριστικά. Η ημερομηνία κατασκευής του υδραγωγείου είναι μυστήριο, αν και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια των βασιλείων των αυτοκρατόρων Δομιτιανού, Νέρβα και Τραϊανού.

Στα τέλη του 20ού αιώνα, η ιστορικός Géza Alföldy αποκρυπτογράφησε το κείμενο της πινακίδας αφιέρωσης, μελετώντας τις άγκυρες που κρατούσαν τα χάλκινα γράμματα που λείπουν. Καθόρισε ότι ο αυτοκράτορας Δομιτιανός(81–96 μ.Χ.) διέταξε την κατασκευή του και το έτος 98 μ.Χ. και προτάθηκε ως η πιο πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης. Ωστόσο, το 2016 δημοσιεύθηκαν αρχαιολογικά στοιχεία που δείχνουν λίγο αργότερα, μετά το 112 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τραϊανού ή στην αρχή της κυβέρνησης του αυτοκράτορα Αδριανού, το 117 μ.Χ.

Στο ψηλότερο σημείο του, το υδραγωγείο φτάνει σε ύψος τα 28,5 μέτρα, συμπεριλαμβανομένων περίπου και 6 μέτρων της βάσης. Υπάρχουν μονόκλινα και διπλά τόξα που υποστηρίζονται από κολώνες. Από το σημείο που το υδραγωγείο εισέρχεται στην πόλη μέχρι να φτάσει στην Plaza de Díaz Sanz, περιλαμβάνει 75 μονές καμάρες και 44 διπλές καμάρες (ή 88 καμάρες όταν μετράται ξεχωριστά), ακολουθούμενες από τέσσερις μονές καμάρες, με συνολικά 167 καμάρες, ενώ εκτείνεται σε μήκος 818 μέτρων.

Μέσα στην τειχισμένη πόλη υπήρχε ένα σύστημα διανομής. Οι λεπτομέρειες αυτού του συστήματος δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά έχει αποδειχθεί ότι το νερό ακολούθησε μια υπόγεια διαδρομή, η οποία πρόσφατα σημειώθηκε στα πεζοδρόμια της πόλης.

Το υδραγωγείο είναι χτισμένο από κονίαμα. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, καθένα από τα τρία ψηλότερα τόξα εμφάνισε μια πινακίδα με χάλκινα γράμματα, αναφέροντας το όνομα του κατασκευαστή του μαζί με την ημερομηνία κατασκευής. Σήμερα, δύο κόγχες είναι ακόμα ορατές, μία σε κάθε πλευρά του υδραγωγείου. Μίας από αυτές είναι γνωστό ότι είχε την εικόνα του Ηρακλή, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο, ήταν ιδρυτής της πόλης. Αυτή η θέση περιέχει τώρα μια εικόνα της Παναγίας. Η άλλη που κρατούσε μια εικόνα του Αγίου Στεφάνου, είναι τώρα χαμένη.

Το υδραγωγείο είναι το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό ορόσημο της πόλης. Είχε διατηρηθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των αιώνων και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Παρείχε νερό στη Σεγκόβια μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Το υδραγωγείο της Σεγκόβια Το υδραγωγείο της Σεγκόβια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Απριλίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.