Στα αρχαία Ελληνικά μνημεία δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές, αλλά απαλές καμπύλες

Στα σχέδια των αρχαίων Ελληνικών μνημείων δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές, αλλά απαλές καμπύλες.

Στη φωτογραφία βλέπετε την καμπύλη στην πλευρά του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, επιβεβαιώνει πως τα μεγαλειώδη μνημεία της αρχαιότητας δεν ήταν μεγαλειώδη μόνο λόγω μεγέθους αλλά και γιατί με την αποφυγή ευθειών γραμμών στην κατασκευή τους έδεναν αρμονικά με το τοπίο σε μια θεμιτή οφθαλμαπάτη.

Για να πετύχουν οι αρχιτέκτονες τις καμπυλώσεις αυτές, δεν μπορούσε κανένας λίθος του ναού να έχει κανονικό ορθογώνιο σχήμα. Αντιθέτως, σχεδόν κάθε λίθος έχει εντελώς δικό του σχήμα και μοναδική θέση μέσα στο σύνολο, γιατί οι καμπυλώσεις και οι κλίσεις δημιουργούσαν διαφορετικές γωνίες και επιφάνειες σε κάθε σημείο του κτιρίου.

Για να επί τευχθεί λοιπόν μία τέτοια κατασκευή ήταν απαραίτητος ο τέλειος υπολογισμός του κάθε μέλους, αλλά και η μαθηματικά ακριβέστατη εκτέλεση.

Το οπτικό αποτέλεσμα είναι εκτός από αρμονικό πολλές φορές και απροσδόκητο, μιας και καταφέρνει να δείχνει εντυπωσιακά μεγαλύτερο από το πραγματικό μέγεθος, χωρίς όμως να βαραίνει το χώρο.

Στα αρχαία Ελληνικά μνημεία δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές, αλλά απαλές καμπύλες Στα αρχαία Ελληνικά μνημεία δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές, αλλά απαλές καμπύλες Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Απριλίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.