Το οβάλ Αμφιθέατρο της Ελ Τζεμ βρίσκεται στη σύγχρονη πόλη Ελ Τζεμ της Τυνησίας, πρώην Θύστρο στη ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής. Είναι καταχωρημένο από την UNESCO από το 1979 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Το αμφιθέατρο χτίστηκε γύρω στο 238 μ.Χ. στη Θύστρο, που βρίσκεται στο σημερινό Ελ Τζέιμ της Τυνησίας. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά πέτρινα ερείπια στον κόσμο και είναι μοναδικό στην Αφρική. Όπως και άλλα αμφιθέατρα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, χτίστηκε για θεατρικές εκδηλώσεις και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα στον κόσμο. Η εκτιμώμενη χωρητικότητα του είναι 35.000 και τα μεγέθη των μεγάλων και μικρών αξόνων είναι αντίστοιχα 148 μέτρα και 122 μέτρα αντίστοιχα. Είναι κατασκευασμένο σε επίπεδο έδαφος χωρίς θεμελίωση και υποστηρίζεται από ένα σύμπλεγμα αψίδων ενώ είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο.
Κάτω από το αμφιθέατρο υπάρχουν δύο υπόγειοι διάδρομοι όπου κρατούνταν τα άγρια ζώα, οι φυλακισμένοι και οι μονομάχοι μέχρι να οδηγηθούν στην αρένα για την εκτέλεση των παραστάσεων.
Υπόγεια στοά στο αμφιθέατρο της Ελ Τζεμ
Το αμφιθέατρο του El Jem είναι το τρίτο αμφιθέατρο χτισμένο στο ίδιο μέρος. Η πεποίθηση είναι ότι κατασκευάστηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Gordian, ο οποίος έγινε αυτοκράτορας ως Gordian III. Κατά τον Μεσαίωνα, χρησίμευσε ως φρούριο, και ο πληθυσμός αναζήτησε καταφύγιο εδώ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των Βανδάλων το 430 και των Αράβων το 647. Το 1695, κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων της Τύνιδας, ο Μωάμεθ Μπέη Ελ Μουράδι άνοιξε ένα από τα τείχη για να σταματήσει η αντίσταση των οπαδών του αδελφού του Ali Bey al-Muradi που συγκεντρώθηκαν μέσα στο αμφιθέατρο.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης σαν λατομείο και με δομικά υλικά από μνημείο αυτό κατασκευάστηκε το αραβικό χωριό Ελ Τζεμ. Γύρω στα 1850 το άνοιγμα στους τοίχους του αμφιθεάτρου μεγάλωσε από τον Αχμάντ ιμπν Μουσταφά περίπου 30 μέτρα. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα το κτήριο χρησιμοποιήθηκε για καταστήματα, κατοικίες και αποθήκευση σιτηρών. Στη σύγχρονη εποχή στο αμφιθέατρο διεξάγεται κάθε καλοκαίρι ένα διεθνές φεστιβάλ συμφωνικής μουσικής.
Εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το Life of Brian του Monty Python και η τηλεοπτική σειρά Long Way Down. Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike χρησιμοποίησε αυτήν την τοποθεσία το 1996 για να προβάλει μια τηλεοπτική διαφήμιση με τίτλο "Good vs Evil", η οποία απεικονίζει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου μονομάχου σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο.
Παίκτες ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Eric Cantona, Ronaldo, Paolo Maldini, Luís Figo, Patrick Kluivert και Jorge Campos υπερασπίζονται το " όμορφο παιχνίδι " ενάντια σε μια ομάδα αντιαθλητικών δαιμονικών πολεμιστών, η οποία τελειώνει με την Cantona να δέχεται τη μπάλα από τον Ronaldo, σηκώνοντας το γιακά του πουκάμισου όπως ήταν το σήμα κατατεθέν του, και παρέχοντας την τελική γραμμή, "Au Revoir", πριν χτυπήσει την μπάλα που τρυπάει τον τερματοφύλακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: