Σωλήνες μόλυβδου Ρωμαϊκής περιόδου

Στη νοτιοδυτική Αγγλία υπάρχει ένας φυσικός χώρος που κάποτε κυβερνούταν από τους ανθρώπους της Εποχής του Σιδήρου, γνωστούς ως Dobunni. Εδώ βρίσκεται η μόνη πηγή ζεστού νερού στην Αγγλία, που φέρνει νερό από τα βάθη της γης.

Όταν η Ρωμαϊκή Λεγεώνα έφτασε εδώ το 43 μ.Χ. αναγνώρισαν αμέσως τη σημασία της περιοχής. Οι Ρωμαίοι άρχισαν να μετατρέπουν τις φυσικές πηγές σε εντυπωσιακά ιερά λουτρά. Οι θερμές πηγές ελέγχθηκαν από Ρωμαίους μηχανικούς και ξεκίνησαν την τοποθέτηση σωλήνων μολύβδου ώστε να κατευθύνουν το ιερό νερό σε μια δεξαμενή με επένδυση και βάθους δύο μέτρων.

Το νερό που ρέει ακόμα στα λουτρά μέχρι και σήμερα, έπεφτε κάποτε σαν βροχή σε μια κοντινή περιοχή γνωστή ως Mendip Hills πριν από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Αργά διηθήθηκε μέσα από τα στρώματα του ασβεστόλιθου σε βάθος πάνω από 5 χλμ., όπου η φυσική θερμότητα της Γης το θερμαίνει μεταξύ 147 και 205 βαθμών Φαρενάιτ (64 και 96 βαθμούς Κελσίου).

Το νερό είναι άχρωμο, αλλά όπως φαίνεται σήμερα στα λουτρά είναι πολύ πράσινο λόγω της ανάπτυξης των φυκών που διεγείρεται από τη ζέστη και τον ήλιο. Το νερό από τα λουτρά δεν συνιστάται για πόσιμο ή μπάνιο, καθώς εξακολουθεί να ρέει μέσω των σωλήνων μολύβδου που είχαν τοποθετηθεί πριν από τόσα χρόνια από τους Ρωμαίους.

Σωλήνες μόλυβδου Ρωμαϊκής περιόδου Σωλήνες μόλυβδου Ρωμαϊκής περιόδου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Απριλίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.