Αρριχίων: Ο Ολυμπιονίκης που κέρδισε μετά το θάνατό του

Αρριχίων ή Αρραχίων ο Φιγαλεύς ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκρατίου. Σκοτώθηκε το 564 π.Χ. κατά τη διάρκεια του τελικού του αθλήματός του. Παρά το θάνατό του κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του και να αναδειχτεί, έστω και μετά θάνατον, για τρίτη φορά ολυμπιονίκης./p>

Καταγόταν από την αρκαδική πόλη της Φιγαλείας και όντας φημισμένος αθλητής του παγκρατίου κατάφερε να επικρατήσει στο συγκεκριμένο αγώνισμα κατά τις διοργανώσεις του 572 και του 568 π.Χ.

Το 564, υπερασπιζόταν στην Ολυμπία για δεύτερη φορά τον τίτλο του. Κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης δέχτηκε μια άκρως επικίνδυνη λαβή από τον αντίπαλό του.

Συγκεντρώνοντας τις τελευταίες δυνάμεις του, ο Αρριχίων κατάφερε να εξαρθρώσει το πέλμα του αντιπάλου του αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί την ίδια στιγμή που ο ίδιος ξεψυχούσε.

Παρά το γεγονός πως ο Αρκάς παλαιστής ήταν νεκρός, οι Ελλανοδίκες τον ανακήρυξαν νικητή. Κατά τον Φλάβιο Φιλόστρατο, η άρνηση του Αρριχίωνα να παραιτηθεί παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε - και η οποία του κόστισε την ίδια του τη ζωή - οφείλεται σε παραίνεση του προπονητή του, Ερυξία.

Μετά το θάνατό του, ένα νικηφόρο άγαλμα του στήθηκε στην αγορά της Φιγαλίας. Είναι ένα από τα παλαιότερα αγάλματα ολυμπιακών νικητών.

Αρριχίων: Ο Ολυμπιονίκης που κέρδισε μετά το θάνατό του Αρριχίων: Ο Ολυμπιονίκης που κέρδισε μετά το θάνατό του Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Απριλίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.