Η παλαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο

Το Shibam Hadramawt είναι μια πόλη στην Υεμένη με περίπου 7.000 κατοίκους και είναι η έδρα της Περιφέρειας Shibam στο Κυβερνείο του Hadhramaut. Γνωστή για τα πολυώροφα κτίρια της χτισμένα από πλίνθους, που αναφέρεται ως το «Σικάγο της Ερήμου» ή «Μανχάταν της ερήμου».

Το Shibam, το οποίο είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι γνωστό για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του.

Τα σπίτια του Shibam είναι όλα φτιαγμένα από τούβλα και λάσπη, και περίπου 500 από αυτά είναι σαν πύργοι, οι οποίοι έχουν ύψος 5 έως 11 ορόφους, και κάθε όροφο να έχει ένα ή δύο δωμάτια.

Αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κατοίκων από τις επιθέσεις των Βεδουίνων. Ενώ το Shibam υπάρχει για περίπου 1.700 χρόνια, τα περισσότερα σπίτια της πόλης προέρχονται από τον 16ο αιώνα. Πολλά, ωστόσο, έχουν ξαναχτιστεί πολλές φορές τους τελευταίους αιώνες.

Το Shibam ονομάζεται συχνά "η παλαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο", και είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού με βάση την αρχή της κάθετης κατασκευής.

Η πόλη διαθέτει μερικά από τα ψηλότερα κτίρια με λάσπη στον κόσμο, με κάποια από αυτά να έχουν ύψος πάνω από 30 μέτρα. Προκειμένου να προστατευθούν τα κτίρια από τη βροχή και τη διάβρωση, οι τοίχοι πρέπει να συντηρούνται τακτικά εφαρμόζοντας νέα στρώματα λάσπης. Η πόλη περιβάλλεται από ένα οχυρωμένο τείχος, που της δίνει το όνομα "η τειχισμένη πόλη του Shibam".

Το 2015, το Shibam προστέθηκε στη λίστα ως «πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο» όταν ξέσπασε βίαιος εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη. Τα ιστορικά κτίρια υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια ισχυρών βομβαρδισμών στη Σαναά και παραμένουν σε κίνδυνο από ένοπλες συγκρούσεις.

Η παλαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο Η παλαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.