Σαν σήμερα αναβιώνουν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα πριν από 125 χρόνια...

Το παλιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο έγραφε 25η Μαρτίου μια μέρα σαν και σήμερα, πριν από 1923, χρονιά στην οποία και η Ελλάδα υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο με το οποίο έχουμε 6 του Απρίλη.

Στις 25 Μαρτίου του 1896, λοιπόν – 6 Απριλίου με το τρέχον ημερολόγιο – έγινε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό στάδιο. Οι Αγώνες που κράτησαν δέκα μέρες, αποφασίστηκε να αρχίσουν στις 25 Μαρτίου, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος για τα 75 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σίγουρα, ας μην σκεφτεί κάποιος ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τότε, ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, όπως είναι σήμερα. Όμως έδωσαν το παρών στην Αθήνα εκτός από την Ελλάδα ακόμη 12 χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Σουηδία και Χιλή. Ο κόσμος βλέποντας κάτι πρωτόγνωρο κάθε μέρα γέμιζε το Παναθηναϊκό στάδιο και άλλους αγωνιστικούς χώρους.

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου του 1896 στέφεται και ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Αγώνων. Ήταν ο 27χρονος Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ. Τα... υπόλοιπα τα ανέλαβαν η Ιστορία και η δόξα και τα οδήγησαν λαμπερά και με παγκόσμια αίγλη μέχρι τις μέρες μας.

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο του Reuters:

Σαν σήμερα αναβιώνουν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Σαν σήμερα αναβιώνουν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Απριλίου 06, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.