Frank Kameny

Η Google τιμά σήμερα τον Frank Kameny, πρωτοπόρο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

Ο Franklin Edward Kameny (21 Μαΐου 1925 - 11 Οκτωβρίου 2011) ήταν Αμερικανός ακτιβιστής. Έχει αναφερθεί ως "μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες" στο αμερικανικό κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Το 1957, ο Kameny απολύθηκε από τη θέση του ως αστρονόμος στο «s Army Map Service στην Ουάσιγκτον, λόγω της ομοφυλοφιλίας του, οδηγώντας τον να ξεκινήσει“ένα τιτάνιο αγώνα με την αμερικανική εγκατάσταση” που είχε ως «αιχμή του δόρατος μια νέα περίοδο μαχητικότητας στο κίνημα των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1960"

Αν και ήταν μία ανεπιτυχής, διαδικασία ήταν αξιοσημείωτη ως η πρώτη γνωστή αξίωση αστικών δικαιωμάτων που βασίστηκε στον σεξουαλικό προσανατολισμό που ασκήθηκε σε δικαστήριο των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε από εβραίους γονείς στη Νέα Υόρκη. Παρακολούθησε το Λύκειο του Ρίτσμοντ Χιλ και αποφοίτησε το 1941. Το 1941, σε ηλικία 16 ετών, ο Κάμενι πήγε στο Queens College για να μάθει φυσική και σε ηλικία 17 ετών είπε στους γονείς του ότι ήταν άθεος.

Υπηρέτησε στο στρατό καθ 'όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και αργότερα υπηρέτησε 20 χρόνια σε επιτροπή επιλεκτικής υπηρεσίας.

Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό (1949) και διδακτορικό (1956) στην αστρονομία. Η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο "Φωτοηλεκτρική Μελέτη RV Tauri και Yellow Semiregular Variables και γράφτηκε υπό την επίβλεψη της Cecilia Payne-Gaposchkin.

«Ολόκληρη η καριέρα του καταστράφηκε, και όλες οι φιλοδοξίες του, και ήταν τόσο εξοργισμένος που ανέλαβε την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και για να τερματίσει το είδος των διακρίσεων που αντιμετώπισε»

Μήνυσε την κυβέρνηση σε αγωγή του 1960 που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Δεν κέρδισε την υπόθεση - θεωρείται ως η πρώτη αξίωση αστικών δικαιωμάτων που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό που θα ασκηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο - αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή για τον Kameny.

Το 1961, ίδρυσε τη Mattachine Society of Washington, μια από τις πρώτες ομάδες υποστήριξης LGBTQ. Στη συνέχεια, το 1965, ο Kameny ήταν μεταξύ μιας μικρής ομάδας που πραγματοποίησε την πρώτη γκέι διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο. Λίγο αργότερα, αποφάσισε να αναλάβει την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και τον χαρακτηρισμό της ομοφυλοφιλίας ως ψυχικής διαταραχής.

Μετά από μισό αιώνα ακτιβισμού, ο Kameny αναγνωρίστηκε στα υψηλότερα επίπεδα για τη συμβολή του στην ισότητα των LGBTQ. Έλαβε ακόμη και μια επίσημη συγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2009 για την απόλυση του το 1958.

Ο Frank Kameny πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις 11 Οκτωβρίου του 2011 μετά από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.

Frank Kameny Frank Kameny Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιουνίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.