Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων -Η λογοκριμένη ταινία

Η επίσημη προπαγάνδα λέει ότι η ζωή στην Ευρώπη ήρθε από την Αφρική αλλά ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων τους διαψεύδει όλους κατηγορηματικά. Μία ταινία πραγματικός θησαυρός.. Μία υπόθεση που θάφτηκε, και μία αλήθεια που πολεμάται με μανία ως σήμερα.

Το 1977 η αείμνηστη Λίλα Κουρκουλάκου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό αναφορικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Το έργο της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας είχε προγραμματιστεί να προβαλλόταν πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας τον Σεπτέμβριο του 1982, αλλά η προβολή του απαγορεύτηκε.

Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς περιλαμβάνει συνέντευξη του Άρη Πουλιανού, κατοίκων του χωριού - των βασικότερων πρωταγωνιστών της ανακάλυψης του Αρχανθρώπου, καθώς και εργαζομένων επιστημόνων και μη στο σπήλαιο κατά την διάρκεια των ανασκαφών.

Σαράντα χρόνια μετά, το «Βισάλτης» παρουσιάζει για πρώτη φορά την ταινία προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, αν μη τί άλλο σαν φόρο τιμής στη σημαντικότερη εκλιπούσα Ελληνίδα σκηνοθέτιδα.

Πηγή βίντεο: Βισάλτης

Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων -Η λογοκριμένη ταινία Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων -Η λογοκριμένη ταινία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Ιουνίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.