Το Μονακό έχει ταυτιστεί με κοσμοπολίτικα θέρετρα, ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή γιοτ. Από πού, όμως, πήρε το όνομά του;
Κατά τον Aρχαίο Mύθο όπως αναφέρεται από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη και τον Στράβωνα, ο Ηρακλής πέρασε από την περιοχή του Μονακό στον δέκατο άθλο του, μεταφέροντας τα βόδια του Γηρυόνη*.
Εκεί, πάνω σε έναν βράχο, χτίστηκε ένας ναός αφιερωμένος στον Ηρακλή, ο ναός του Ηρακλή Μονοίκου (ο μόνος οίκος -ναός πάνω στο βράχο). Για αυτό και σήμερα το όνομα για τον κύριο λιμένα του Μονακό είναι ο λιμένας του Ηρακλή (Port Hercules).
Έτσι ο λιμένας του Μονακό συνδέθηκε με τη λατρεία του Ηρακλή και το όνομά του συνδέθηκε συχνά με την έκφραση «Ηρακλής Μονόικος» που σημαίνει “ο Ηρακλής μόνος”.
*Τα βόδια του Γηρυόνη ήταν στην Ελληνική μυθολογία όντα που ανήκαν στον Γηρυόνη, ενός ανθρώπου με τρία σώματα, γιου του Χρυσάωρα. Είναι γνωστά κυρίως μέσω του δέκατου άθλου του Ηρακλή, αντικείμενο του οποίου απετέλεσε η απαγωγή τους.
Ο Γηρυόνης είχε αναθέσει τη φύλαξη των ζώων τους σε δύο φύλακες, τον Ευρυτίωνα και τον Όρθρο. Ο Ευρυτίων ήταν γιος του Άρη και της Ερυθείας. Ο Όρθρος ήταν ένας τερατόμορφος σκύλος, γιος του Τυφώνα και της Έχιδνας. Είχε δύο κεφάλια και επιπλέον εφτά κεφάλια φιδιού.
Ο ήρωας ήρθε αντιμέτωπος με τους δύο φύλακες των ζώων. Τόσο ο Όρθρος, όσο και ο Ευρυτίων βρήκαν τραγικό θάνατο από το ρόπαλο του Ηρακλή. Στη συνέχεια ο Μενοίτιος, φύλακας των βοδιών του Άδη, ειδοποίησε τον Γηρυόνη για τα συμβάντα και έτσι εκείνος έσπευσε να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Ο Ηρακλής κατόρθωσε να εξολοθρεύσει τον Γηρυόνη, αφού τον τόξευσε με τα βέλη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια: