Ο δίσκος του Sabu: Ένα από τα πιο περίπλοκα Αιγυπτιακά αρχαία μυστήρια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός είναι γεμάτος θαύματα και μυστήρια πέρα ​​από την κατανόησή μας. Ένας εξαιρετικά αρχαίος πολιτισμός που φθάνει πολύ πίσω στην αρχή της ανόδου του ανθρώπου, η Αίγυπτος άφησε πίσω της πολλά θαύματα. Από τις τεράστιες πυραμίδες, τα γιγάντια αγάλματα τους, καθώς και τους εκπληκτικούς ναούς και μνημεία τους.

Ενώ μερικά από αυτά είναι εύκολο να κατανοηθούν, να μελετηθούν και να εξηγηθούν, άλλα παραμένουν ένα απόλυτο μυστήριο. Ένα τέτοιο αίνιγμα είναι ο λεγόμενος «Disc of Sabu», ένα περίεργο πέτρινο αντικείμενο που σχεδόν αψηφά κάθε λογική. Με τα χρόνια, πολλές περίεργες θεωρίες προέκυψαν σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τον πραγματικό σκοπό του.

Όποιος επισκέπτεται το απέραντο μουσείο αρχαιοτήτων στο Κάιρο θα εκπλαγεί από τον πλούτο των θησαυρών της Αρχαίας Αιγύπτου που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Από τους φημισμένους θησαυρούς που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών, μέχρι τα φαραωνικά αγάλματα και τις καλοδιατηρημένες μούμιες, αυτό το μουσείο είναι η νούμερο ένα στάση για όλους τους λάτρεις αυτού του αρχαίου πολιτισμού. Αλλά ενώ θα θαμπωθείτε από αυτούς τους δημοφιλείς θησαυρούς, ένα περίεργο στοιχείο μπορεί εύκολα να αγνοηθεί.. Ο Δίσκος του Σαμπού

Αυτό το περίεργο στοιχείο έχει κυκλικό σχήμα και έχει διάμετρο περίπου 610 χιλιοστά (24 ίντσες) και ύψος περίπου 104 χιλιοστά (4 ίντσες). Ανακαλύφθηκε το 1936 στην άκρη του οροπεδίου της Βόρειας Σακκάρα από έναν διάσημο Βρετανό Αιγυπτιολόγο, τον κ. Βάλτερ Μπράιαν Έμερι, και έχει χρονολογηθεί στις πρώτες περιόδους της Αρχαίας Αιγύπτου.

The Disc of Sabu

Ο δίσκος από σχιστόλιθο παραμένει ένα ανεξήγητο μυστήριο. Η ανακάλυψη του μυστηριώδους προϊστορικού τεχνουργήματος, που πολλοί θεωρούσαν ως μια συσκευή, έγινε στο λεγόμενο τάφο Μασταμπά του Sabu.

Ο Sabu ήταν γιος του Φαραώ Aneddzhiba (πέμπτος κυβερνήτης της πρώτης δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου) και ανώτερος υπάλληλος ή διαχειριστής μιας πόλης ή επαρχίας, ενδεχομένως, που ονομάζεται «αστέρι της οικογένειας του Horus».

Ο τάφος αποτελούταν από επτά ταφικούς θαλάμους. Το μεγαλύτερο δωμάτιο κρατούσε το σώμα του πρίγκιπα Sabu, το οποίο συνοδευόταν από πολλά ταφικά αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν τίποτα το ασυνήθιστο - οστά ζώων, εργαλεία πυριτίου, αγγεία, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, πέτρινα κύπελλα. Αλλά ένα αντικείμενο ξεχώρισε σαν μοναδικό: Ο Έμερι ανακάλυψε έναν περίεργο δίσκο, σπασμένο σε πολλά κομμάτια.

Μόλις ξανα-συναρμολογήθηκε με κόπο, ο Δίσκος του Σαμπού μαγνήτισε πολλούς κορυφαίους Αιγυπτιολόγους. Το αντικείμενο σε σχήμα δίσκου μοιάζει με ένα μπολ με στρογγυλό πυθμένα, και έχει τρεις εξαιρετικά λεπτούς σκαλισμένους, καμπύλους λοβούς σε διαστήματα περίπου 120 μοιρών γύρω από την περιφέρεια του. Αυτοί οι λοβοί χωρίζονται από το χείλος με τρεις αμφίκυρτες οπές.

Στο κέντρο του δίσκου υπάρχει ένας λεπτός σωλήνας, περίπου 10 εκατοστά σε διάμετρο. Το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από μεταμικτόλιθο, που αλλού αναφέρεται ως σχιστόλιθος. Πρόκειται για έναν πορώδη, εύθραυστο βράχο που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χαράξουν - ειδικά σε τόσο λεπτές λεπτομέρειες.

Το επόμενο μυστήριο είναι ο σκοπός αυτού του αντικειμένου. Με τα χρόνια, πολλές πειστικές θεωρίες εμφανίστηκαν. Σχεδόν αμέσως μετά την ανακάλυψή του, ο δίσκος «απορρίφθηκε» ως «βάζο» ή «θυμίαμα», ή απλά ένα ασήμαντο διακοσμητικό ή τελετουργικό αντικείμενο. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι πολύ, πολύ μακριά από την αλήθεια. Μια ματιά και μόνο η βασική γνώση της μηχανικής και της μηχανικής προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία - αυτός ο δίσκος θα μπορούσε να είναι μέρος ενός μηχανισμού.

Υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του δίσκου και μιας σύγχρονης πτερωτής αντλίας (Asurnipal / CC BY-SA 3.0 )

Ένας πολυμήχανος ερασιτέχνης ιστορικός προσπάθησε να λύσει το μυστήριο. Οπλισμένος με τρισδιάστατο εκτυπωτή, δημιούργησε ένα ακριβές αντίγραφο του δίσκου του Sabu σε μια προσπάθεια να αποδείξει τη δική του θεωρία: ο δίσκος ήταν μια αρχαία «πτερωτή», μέρος μιας φυγόκεντρης αντλίας. Όταν τοποθετήθηκε σε ένα περίβλημα και προωθήθηκε με μεγάλη ταχύτητα μέσω του μικρού άξονα στο κέντρο του, ο δίσκος ήταν εξαιρετικά αποδοτικός στη μετατόπιση του νερού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αντικείμενο δεν είναι ένας τροχός, γιατί ο τροχός εμφανίστηκε στην Αίγυπτο το 1500 π.Χ., κατά την 18η δυναστεία. Εάν ο δίσκος σχιστόλιθου είναι στην πραγματικότητα ένας τροχός αυτό θα σήμαινε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατείχαν τη γνώση του τροχού περίπου από το 3000 π.Χ., κατά τη διάρκεια της πρώτης δυναστείας!

Αυτό θα απαιτήσει οι Αιγυπτιολόγοι να ξαναγράψουν κάποια βιβλία ιστορίας. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αντικείμενο, που είχε χρησιμοποιηθεί ή τι αντιπροσώπευε, ο σχεδιασμός του ήταν χωρίς αμφιβολία, ένα αντίγραφο προηγούμενου, πολύ μεγαλύτερου μεταλλικού αντικείμενου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το ιδιότυπο αντικείμενο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα Αιγυπτιακά και αρχαία μυστήρια και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο δίσκος του Sabu: Ένα από τα πιο περίπλοκα Αιγυπτιακά αρχαία μυστήρια Ο δίσκος του Sabu: Ένα από τα πιο περίπλοκα Αιγυπτιακά αρχαία μυστήρια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Αυγούστου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.