Φθινοπωρινή περίοδος: Ισημερία Σεπτεμβρίου

Φθινοπωρινή περίοδος: Η Φθινοπωρινή ισημερία σηματοδοτεί και επίσημα τον ερχομό του Φθινοπώρου

Η ισημερία του Σεπτεμβρίου (ή νότια ισημερία) είναι η στιγμή που ο Ήλιος φαίνεται να διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, με κατεύθυνση προς νότο. Λόγω διαφορών μεταξύ του ημερολογιακού έτους και του τροπικού έτους, η ισημερία του Σεπτεμβρίου μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 21 και 24 Σεπτεμβρίου.

Κατά την ισημερία, ο Ήλιος όπως φαίνεται από τον ισημερινό ανατέλλει ανατολικά και δύει προς δύση. Πριν από τη νότια ισημερία, ο Ήλιος ανατέλλει και δύει πιο βόρεια, και στη συνέχεια, ανατέλλει και δύει πιο νότια.

Η ισημερία μπορεί να θεωρηθεί ως το τέλος του αστρονομικού καλοκαιριού και την αρχή του αστρονομικού φθινοπώρου (φθινοπωρινή ισημερία) στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ σηματοδοτεί το τέλος του αστρονομικού χειμώνα και την έναρξη της αστρονομικής άνοιξης (εαρινή ισημερία) στο νότιο ημισφαίριο.

Οι φθινοπωρινές και οι εαρινές ισημερίες σηματοδοτούν το σημείο στο ημερολόγιο στο οποίο η διάρκεια της νύχτας και της ημέρας είναι σχεδόν ακριβώς ίσες.

Το σημείο όπου ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό νότια ονομάζεται Πρώτο Σημείο Ζυγού. Ωστόσο, λόγω της Αξονικής προχώρησης των ισημεριών, αυτό το σημείο δεν βρίσκεται πλέον στον αστερισμό του Ζυγού, αλλά μάλλον στην Παρθένο.

Το ηλιακό σημείο της ισημερίας του Σεπτεμβρίου πέρασε από τον Ζυγό στην Παρθένο το (730 π.Χ.) και θα μπει στον Λέοντα το 2439.

Κατά την ισημερία, ο Ήλιος ανατέλλει απευθείας στα ανατολικά και δύει απευθείας στα δυτικά. Ωστόσο, λόγω διάθλασης θα εμφανίζεται συνήθως ελαφρώς πάνω από τον ορίζοντα τη στιγμή που η «πραγματική» μέση του ανεβαίνει ή δύει. Για τους θεατές στο βόρειο ή τον νότιο πόλο, κινείται ουσιαστικά οριζόντια πάνω ή πάνω από τον ορίζοντα, χωρίς προφανώς να ανεβαίνει ή να ξεχωρίζει από την κίνηση σε "κλίση" (και ως εκ τούτου σε υψόμετρο) λίγο κάτω από το μισό (0,39) βαθμό την ημέρα.

Για τους παρατηρητές σε οποιοδήποτε ημισφαίριο και όχι στους πόλους, ο Ήλιος ανατέλλει και δύει όλο και πιο νότια κατά τους 3 μήνες μετά την ισημερία του Σεπτεμβρίου. Αυτή η περίοδος είναι το δεύτερο μισό μιας νότιας κίνησης 6 μηνών, ξεκινώντας από το ηλιοστάσιο του Ιουνίου, όταν ο Ήλιος ανατέλλει και δύει στο πιο βόρειο σημείο του.

Το φαινόμενο της ισημερίας συμβαίνει σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς τους.

Φθινοπωρινή περίοδος: Ισημερία Σεπτεμβρίου Φθινοπωρινή περίοδος: Ισημερία Σεπτεμβρίου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.