Η αρχαία τεχνική Hatha Yoga Angamardana

Η Hatha Yoga είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές γιόγκα στον δυτικό κόσμο και επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του φυσικού σώματος και του νου. Μπορεί να εξασκηθεί από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους και ικανοτήτων. Η συγκεκριμένη μορφή yoga έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η ενδυνάμωση του σώματος και η απόκτηση ευελιξίας. Τι χρειάζεται όμως να ξέρουμε πριν την εφαρμόσουμε στην πράξη; Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε την σαφή έννοια της Hatha Yoga, θα γνωρίσετε τα οφέλη της και θα μάθετε πώς να την εξασκείτε καθημερινά.

Τι είναι η Hatha Yoga;

Πρόκειται για την πιο γνωστή μορφή yoga. Όπως ορίζεται παραδοσιακά, η Hatha Yoga είναι μια αργή και διαλογιστική πρακτική που σας βοηθά να συνδεθείτε με το σώμα και το μυαλό σας σε πιο προσωπικό επίπεδο. Αναφέρεται συχνά ως «Η Μητέρα της Yoga». Η λέξη “Hatha” κυριολεκτικά σημαίνει ήλιος και φεγγάρι στα σανσκριτικά¹. Δηλώνει δηλαδή την εναρμόνιση, την ισορροπία των δύο αυτών αντιθέσεων. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Η εξάσκηση της συγκεκριμένης μορφής yoga γίνεται συνήθως σε καθιστή ή όρθια θέση και περιλαμβάνει φυσικές στάσεις asana (ασάνα), τεχνικές αναπνοής που ονομάζονται pranayama (πραναγιάμα), καθώς και πρακτικές διαλογισμού για να σας βοηθήσουν να εστιάσετε το μυαλό σας σε ένα πράγμα ή μία κατάσταση.

Η ιστορία της Hatha Yoga μετρά πάνω από 2.000 χρόνια, κάτι που την κάνει μία από της αρχαιότερες και πιο δημοφιλείς μορφές yoga που ασκούνται σήμερα. Μπορεί να γίνει σε ομάδα, με την καθοδήγηση ενός δασκάλου, ή ατομικά, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία ή το φύλο του ασκούμενου.

¹Η Σανσκριτική γλώσσα (saṃskṛtam संस्कृतम्) είναι η κλασική γλώσσα της Ινδίας και λειτουργική γλώσσα του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού. Χρησιμοποιείται ως κατεξοχήν τελετουργική γλώσσα στα ινδουϊστικά τελετουργικά με τη μορφή ύμνων και μάντρα (πηγή: Wikipedia)

Τα οφέλη της Hatha Yoga

Η Hatha Yoga είναι ένας τύπος σωματικής άσκησης που συμβάλει στη βελτίωση και διατήρηση της ψυχικής, συναισθηματικής και πνευματικής υγείας του ατόμου. Μερικά από τα οφέλη της είναι:

Βελτίωση ποιότητας ύπνου: Η συγκεκριμένη άσκηση είναι γνωστή για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου όσων την ακολουθούν.

Μείωση του στρες: Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η yoga βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης που απελευθερώνεται όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση άγχους.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης: Η yoga έχει αποδειχθεί πως έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό όσους υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος.

Διατήρηση υγιούς βάρους: Η συγκεκριμένη yoga είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση, χωρίς να απαιτεί υπερβολική προσπάθεια.

Αντιμετώπιση πόνου στη πλάτη: Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως η συγκεκριμένη yoga είναι μια χρήσιμη μορφή άσκησης για όσους υποφέρουν από πόνους στη πλάτη καθώς βελτιώνει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης.

Αύξηση ενέργειας: Η yoga είναι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας και βοηθά στον ύπνο. Βελτίωση της διάθεσης: Η yoga είναι η τέλεια λύση για όσους δεν αισθάνονται ευχάριστα, καθώς τους βοηθά να χαλαρώσουν και να νιώσουν πιο χαρούμενοι!

Βελτίωση συναισθηματικής υγείας: Η Hatha Yoga μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα άγχους με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να βλέπει άμεση αλλαγή στη διάθεση και τη ψυχολογία του.

Επίτευξη ενσυνειδητότητας (mindfulness): Μέσω της άσκησης της Hatha Yoga, θα είστε σε θέση να κατακτήσετε τα επίπεδα της ενσυνειδητότητάς σας. Θα καταφέρετε να έχετε πλήρη επίγνωση του σώματος και του νου σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να ζείτε περισσότερο στη παρούσα στιγμή και να κάνετε ένα διάλειμμα από τις σκέψεις σας

Πως να κάνετε Hatha Yoga;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στη Hatha Yoga δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες – μπορεί να εξασκηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μέσω της επανάληψης, μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και λειτουργεί καλύτερα για το σώμα και το μυαλό σας. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το επίπεδο έντασης ή δυσκολίας που επιθυμεί ο καθένας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος άσκησης της Hatha Yoga είναι η παρακάτω ακολουθία:

Αναπνοή: Για να ξεκινήσετε την συγκεκριμένη yoga, παρατηρήστε την αναπνοή σας. Εισπνεύστε βαθιά και εκπνεύστε αργά. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Αρχίστε σταδιακά να αναπνέετε όλο και πιο βαθιά, για περίπου 3 έως 5 λεπτά.

Διαλογισμός: Μόλις χαλαρώσετε πλήρως με τις αναπνοές και βρείτε ένα σταθερό ρυθμό, το μυαλό σας θα αρχίσει να ξετυλίγεται. Μην ανησυχήσετε αν οι σκέψεις σας αρχίσουν να ξεφεύγουν! Μόλις το συνειδητοποιήσετε, επαναφέρετε την προσοχή σας πίσω στην παρούσα στιγμή και στην αναπνοή σας.

Στάσεις Yoga (Asanas): Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε ορισμένες στάσεις της yoga, τις επονομαζόμενες asanas. Αυτές μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλετε, αν και καλύτερο είναι η ακολουθία να ξεκινά με μερικές ήπιες στάσεις πριν προχωρήσετε αργότερα στις πιο δύσκολες!

Απόλυτη χαλάρωση (Savasana): Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι asanas για αυτή τη συνεδρία, είναι ώρα να ξαπλώσετε κάτω και να χαλαρώσετε. Αυτή η στάση, που ονομάζεται Savasana (στα Σανσκριτικά σημαίνει “πτώμα”), γίνεται ξαπλωμένη ανάσκελα, πάνω σε ένα χαλάκι της yoga που σας παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε!

Τι να περιμένετε μετά από μία άσκηση Hatha Yoga;

Εάν δεν θέλετε να κάνετε την άσκηση μόνοι σας, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα από τα πολλά μαθήματα Hatha Yoga που γίνονται καθημερινά. Μια τυπική συνεδρία Hatha Yoga διαρκεί συνήθως 45 με 90 λεπτά και περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμούς.

Επιπλέον, ο εκπαιδευτής μπορεί να σας δώσει ένα μάντρα για να ψάλλετε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας, κάτι που θα σας βοηθήσει στην αυτοσυγκέντρωση!

Η αναπνοή είναι το κλειδί

Η αναπνοή είναι η σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Το βασικότερο στοιχείο της Hatha Yoga είναι η τεχνική αναπνοής, καθώς αυτή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πλήρως και να ακολουθήσετε την άσκηση.

Η τεχνική της αναπνοής επιδρά στις σημαντικότερες πτυχές της Hatha Yoga, που δεν είναι άλλες από την συγκέντρωση, την εστίαση και τη χαλάρωση! Συμβάλει επίσης στη βελτίωση της διάθεσής σας, απελευθερώνοντας στο σώμα ενδορφίνες που σας κάνουν να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας. Εισπνεύστε βαθιά σε όποια στάση κι αν βρίσκεστε, ενώ εστιάζετε ταυτόχρονα προς τα έσω (στον εαυτό σας) και όχι προς τα έξω, στο περιβάλλον γύρω σας, όπως κάνουμε στην καθημερινότητα μας.

Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε πριν την άσκηση της Hatha Yoga

Αν έχετε προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να εφαρμόζετε τη συγκεκριμένη yoga στην καθημερινότητα σας. Εάν η yoga δεν γίνει σωστά, ακολουθώντας τις κατάλληλες τεχνικές ευθυγράμμισης και αναπνοής, υπάρχει κίνδυνος να καταπονήσετε το σώμα σας. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά τις πρακτικές της Hatha Yoga, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί έναν εκπαιδευτή ή δάσκαλο yoga.

Πηγή: coya

Η αρχαία τεχνική Hatha Yoga Angamardana Η αρχαία τεχνική Hatha Yoga Angamardana Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.