Επτά Βιβλικά τεχνουργήματα που πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ

Ο κόσμος της Βίβλου συνεχίζει να γοητεύει τους μελετητές και το ευρύ κοινό. Οι πολυάριθμες ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν στόχο να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις ιστορίες που γράφτηκαν μέσα στο βιβλίο.

Οι αρχαιολόγοι βλέπουν ορισμένα μέρη της Βίβλου ως ένα χαλαρό ιστορικό αρχείο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί (χωρίς να βρεθούν πραγματικά αντικείμενα) τι είναι αλήθεια και τι είναι φαντασία.

Ενώ έχουν ανακαλυφθεί πολλά απίστευτα βιβλικά τεχνουργήματα, όπως τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μερικά τέτοια αντικείμενα πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ. Ακολουθεί μια ματιά στα βιβλικά αντικείμενα που πιθανότατα δεν θα εμφανιστούν ποτέ.

Κιβωτός της Διαθήκης

(Πίστωση εικόνας: Shutterstock)


Σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλο, ο Θεός διέταξε στον Μωυσή να πει στους Ισραηλίτες να χτίσουν την κιβωτό της διαθήκης και να αποθηκεύσουν μέσα σε αυτήν πινακίδες με χαραγμένες τις Δέκα Εντολές. Η κιβωτός ήταν κατασκευασμένη από ξύλο ακακίας και καλυμμένη με χρυσό.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σολομώντα (περίπου 3.000 χρόνια πριν), ο πρώτος ναός, το πιο ιερό μέρος στον Ιουδαϊσμό, χτίστηκε στην Ιερουσαλήμ. Η κιβωτός της διαθήκης κρατήθηκε εντός του ναού μέχρι το 587 π.Χ., όταν οι Βαβυλώνιοι κατέκτησαν την Ιερουσαλήμ, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του ναού.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη με την κιβωτό μετά από αυτό. Μερικές ιστορίες λένε ότι ήταν κρυμμένη πριν φτάσουν οι Βαβυλώνιοι στο ναό, με έναν θρύλο να υποστηρίζει ότι η κιβωτός «δεν θα αποκαλυφθεί μέχρι την ημέρα της έλευσης του Μεσσία, γιου του Δαβίδ».

Ένας άλλος μύθος προτείνει ότι η κιβωτός μεταφέρθηκε στην Αιθιοπία, όπου τώρα κατοικεί στην Εκκλησία της Παναγίας της Σιών. Ένας μελετητής ονόματι Edward Ullendorff ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να δει αυτή την κιβωτό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι δεν είναι η αρχική κιβωτός. Ότι κι αν συνέβη με αυτό το πρωτότυπο, φαίνεται απίθανο να ανακαλυφθεί ξανά.

Η Κιβωτός του Νώε

(Πίστωση εικόνας: Shutterstock)


Μια ιστορία που λέγεται στην Εβραϊκή Βίβλο λέει ότι ο Θεός πλημμύρισε ολόκληρο τον κόσμο επειδή οι άνθρωποι γίνονταν πολύ πονηροί. Πριν συμβεί αυτό, ο Θεός είπε σε έναν άνδρα ονόματι Νώε, τον οποίο ο Θεός πίστευε ότι ήταν δίκαιος, να χτίσει μια τεράστια κιβωτό από ξύλο κυπαρισσιού και να στεγάσει μέσα σε αυτήν τη γυναίκα και τα παιδιά του Νώε, μαζί με αρσενικά και θηλυκά ζευγάρια από κάθε ζωντανό πλάσμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος θα μπορούσε να ξανακατοικηθεί μετά την πλημμύρα.

Αφού χτίστηκε η κιβωτός και τα πλάσματα τοποθετήθηκαν μέσα σε αυτήν, σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλο, η Γη πλημμύρισε για 150 ημέρες, σκοτώνοντας ότι κινούνταν στη στεριά. Όταν τα νερά της πλημμύρας υποχώρησαν, η κιβωτός σταμάτησε στα «βουνά του Αραράτ», λέει η Εβραϊκή Βίβλος. Ενώ ένα όρος Αραράτ υπάρχει στην ανατολική Τουρκία, στην περιοχή όπου τέμνονται τα σύνορα της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Ιράν, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για τα "βουνά του Αραράτ" που αναφέρονται στην Εβραϊκή Βίβλο.

Οι εξερευνητές έψαχναν για την Κιβωτό του Νώε για αιώνες, αλλά δεν την βρήκαν ποτέ και πιθανότατα δεν θα την βρουν ποτέ. Πολλοί μελετητές θεωρούν την ιστορία ως μυθική και δεν πιστεύουν ότι η Κιβωτός του Νώε υπήρχε στην πραγματικότητα.

Το Ιερό Δισκοπότηρο

(Πίστωση εικόνας: Shutterstock)


Το Άγιο Δισκοπότηρο, που ονομάζεται επίσης Ιερό Δισκοπότηρο, είναι το κύπελλο που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο, το οποίο είχε με τους μαθητές του πριν σταυρωθεί. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, «Τότε πήρε ένα ποτήρι, και αφού ευχαρίστησε, το έδωσε σε αυτούς [τους μαθητές] λέγοντας: Πιείτε από αυτό όλοι. Αυτό είναι το αίμα μου της διαθήκης, που είναι ξεχύθηκε για πολλούς για άφεση αμαρτιών.» Ματθαίος 26:27-28.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη με το κύπελλο μετά τον Μυστικό Δείπνο, στην πραγματικότητα οι μελετητές δεν είναι σίγουροι εάν ο Μυστικός Δείπνος συνέβη. Στη μεσαιωνική λογοτεχνία, ο βασιλιάς Αρθούρος και οι ιππότες του ξεκινούν μια αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο, το οποίο λέγεται ότι στις ιστορίες του Αρθούρου έχει μαγικές ιδιότητες. Ένας άλλος μεσαιωνικός μύθος υποδηλώνει ότι ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη για την ταφή του Ιησού, ταξίδεψε στη Βρετανία και έφερε μαζί του το Άγιο Δισκοπότηρο.

Ενώ αυτοί είναι δημοφιλείς και συναρπαστικοί θρύλοι, οι μελετητές γενικά θεωρούν τις ιστορίες ως φανταστικές. Οι μελετητές δεν μπορούν καν να είναι βέβαιοι εάν ο Μυστικός Δείπνος συνέβη πράγματι και αν υπήρξε ποτέ το Άγιο Δισκοπότηρο. Ακόμα κι αν υπήρχε το Άγιο Δισκοπότηρο, είναι απίθανο να βρεθεί ποτέ.

Ένα πραγματικό κομμάτι του αληθινού Σταυρού

(Πίστωση εικόνας: Shutterstock)


Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες κομμάτια ξύλου που λέγεται ότι προήλθαν από τον Σταυρό στον οποίο υποτίθεται ότι σταυρώθηκε ο Ιησούς. Ένα παράδειγμα βρέθηκε το 2013 κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής στην Τουρκία.

Τα λείψανα του Ιησού, ιδιαίτερα τα κομμάτια του σταυρού, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τον Μεσαίωνα. Ο θεολόγος John Calvin (ο οποίος έζησε από το 1509 έως το 1564) είπε περίφημα ότι εάν όλα τα υποτιθέμενα κομμάτια του αληθινού σταυρού συγκεντρώνονταν μαζί, θα μπορούσαν να γεμίσουν το αμπάρι ενός ολόκληρου πλοίου.

Τέτοια κομμάτια εξακολουθούν να είναι δημοφιλή σήμερα. Το 2017, υπήρχε μια επιχείρηση που πούλησε κειμήλια (συμπεριλαμβανομένου ενός οστού που υποτίθεται ότι προέρχεται από τον Άγιο Νικόλαο) στο eBay. Πολλά κομμάτια που υποτίθεται ότι ήταν από τον αληθινό σταυρό ήταν προς πώληση σε τιμές περίπου 500 $, εκείνη την εποχή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα υποτιθέμενο κομμάτι του αληθινού σταυρού που οι μελετητές συμφωνούν ότι είναι αυθεντικό και φαίνεται απίθανο να βρεθεί ποτέ, επειδή θα ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και πιθανότατα θα είχε αποσυντεθεί εδώ και πολύ καιρό. Ακόμα κι αν ένα κομμάτι του αληθινού σταυρού επιβίωσε μέχρι σήμερα, θα ήταν δύσκολο για τους μελετητές να το αναγνωρίσουν.

Θησαυροί Copper Scroll

(Εικόνα: www.BibleLandPictures.com/Alamy )


Βρέθηκε σε μια σπηλιά κοντά στο Κουμράν, ο «Χάλκινος κύλινδρος» είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Εγγεγραμμένο σε χαλκό (όπως υποδηλώνει το όνομά του), ο «κύλινδρος» περιγράφει τις κρυψώνες μιας τεράστιας ποσότητας θησαυρού. Αυτή η λεία περιλαμβάνει αντικείμενα από χρυσό και ασήμι που ορισμένοι μελετητές υπολογίζουν ότι ζυγίζουν σε 65 τόνους ασήμι και 26 τόνους χρυσού συνολικά.

Οι περιγραφές του κειμένου για τις κρυψώνες είναι κρυπτικές και δυσνόητες. Για παράδειγμα, ο κύλινδρος λέει ότι μέρος του θησαυρού βρίσκεται «στη μεγάλη στέρνα, που βρίσκεται στην αυλή της μικρής κιονοστοιχίας» (μετάφραση JT Milik). Μια άλλη παρτίδα βρίσκεται «στην ανατολική σπηλιά του πυλώνα με δύο εισόδους», λέει ο κύλινδρος.

Οι μελετητές συζητούν εάν αυτοί οι θησαυροί υπήρξαν ποτέ. Μερικοί πιστεύουν ότι οι θησαυροί θα μπορούσαν να είναι πραγματικοί, ίσως κρυμμένοι πριν την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους το έτος 70, ενώ άλλοι μελετητές πιστεύουν ότι οι θησαυροί μπορεί να είναι φανταστικοί. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται απίθανο να βρεθούν ποτέ.

Πηγή Q

(Πίστωση εικόνας: Shutterstock)


Πηγή Q είναι το όνομα που δίνουν οι μελετητές σε ένα υποθετικό κείμενο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή του Ευαγγελίου του Ματθαίου και του Ευαγγελίου του Λουκά. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι το Ευαγγέλιο του Μάρκου ήταν το παλαιότερο Χριστιανικό Ευαγγέλιο και ότι οι συγγραφείς των Ευαγγελίων του Ματθαίου και του Λουκά χρησιμοποίησαν την πηγή Μάρκου και Q για να γράψουν τα Ευαγγέλια τους.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει ακόμη ένα κείμενο που να περιέχει την πηγή Q, οδηγώντας ορισμένους μελετητές να υποθέσουν ότι η πηγή ήταν μια προφορική παράδοση που δεν γράφτηκε ποτέ ή ότι η πηγή Q δεν υπήρξε ποτέ.

Εάν η πηγή Q πράγματι υπήρχε και καταγράφηκε, τότε μάλλον δεν αντιγράφηκε τόσο ευρέως όσο τα Ευαγγέλια του Μάρκου, του Ματθαίου και του Λουκά. Ενώ υπάρχουν πολυάριθμα αντίγραφα αυτών των Ευαγγελίων από την αρχαιότητα και τον μεσαιωνικό χρόνο, δεν σώζεται ούτε ένα κείμενο της πηγής Q σήμερα και φαίνεται απίθανο να βρεθεί.

Το πραγματικό ταφικό Σάβανο του Ιησού

(Πίστωση εικόνας: Shutterstock)


Σύμφωνα με ιστορίες που λέγονται στη Βίβλο, ένας άνδρας με το όνομα Ιωσήφ από την Αριμαθαία έθαψε τον Ιησού μετά τη σταύρωση του. «Τότε, ο Ιωσήφ αγόρασε ένα λινό ύφασμα και κατέβασε το σώμα, το τύλιξε με το λινό ύφασμα και το έβαλε σε έναν τάφο που ήταν λαξευμένος στον βράχο. Στη συνέχεια κύλησε μια πέτρα στην πόρτα του τάφου». Μάρκος 15:46.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εύρεση αυτού του ταφικού σάβανου. Διάφορες πλαστογραφίες εμφανίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων, με πιο διάσημη τη Σινδόνη του Τορίνο, η οποία δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη με το πραγματικό Ταφικό Σάβανο του Ιησού. Το Ευαγγέλιο του Λουκά λέει ότι μετά την ταφή του Ιησού, ο απόστολος Πέτρος μπήκε στον τάφο του και «σκύβοντας, είδε τις λωρίδες από λινό να κείτονταν μόνες τους, και έφυγε, αναρωτούμενος τι είχε συμβεί». Λουκάς 24:12. Ότι κι αν συνέβη με το πραγματικό Ταφικό Σάβανο του Ιησού, φαίνεται απίθανο να βρεθεί ποτέ.

Πηγή: Owen Jarus, Live Science

Επτά Βιβλικά τεχνουργήματα που πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ Επτά Βιβλικά τεχνουργήματα που πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.