Η αρχαία πόλη του Παλατιανού

Η σημαντική αρχαία πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του ορεινού όγκου των Κρουσσίων, κοντά στο σύγχρονο οικισμό του Παλατιανού του Δήμος Κιλκίς, σε έξοχο φυσικό περιβάλλον, περί τα 20 χλμ ΒΑ της πόλης του Κιλκίς.

Η αρχαία πόλη χαρακτηρίζεται από μελετημένη πολεοδομική οργάνωση και αμφιθεατρική ανάπτυξη σε επάλληλα επίπεδα κατά την κλίση του αναγλύφου της. Ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι αναπτύσσονται εκατέρωθεν λιθόστρωτων δρόμων, τους οποίους διέρχονται και οι σημερινοί επισκέπτες, ενώ ένα ασύνηθες τιμητικό Ηρώο της εύπορης οικογένειας του Πατράου και της Αμμίας δεσπόζει στο ανασκαμμένο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Από την κορυφή του λόφου, όπου πιθανότατα αναπτυσσόταν το θρησκευτικό κέντρο τής καλά διασωζόμενης ρωμαϊκής πόλης (1ος-3ος αι. μ.Χ.), η θέα είναι απολαυστική προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Μόλις 5 χλμ στα ανατολικά της αρχαίας πόλης ρέει ο χρυσοφόρος Γαλλικός ποταμός, ο Εχέδωρος της αρχαιότητας, ενώ πλούσιος είναι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, π.χ. στην κοινότητα Βάθης με ορατές στοές εξόρυξης μετάλλων από την αραιότητα, όπως χρυσού, χαλκού και των οξειδίων του, του γαλάζιου αζουρίτη και του πράσινου μαλαχίτη, αργύρου, σιδηροπυρίτη κ.ά.

Η νέα μικρού μήκους ταινία, δημιουργήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ.

Ο αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης), 08.30 - 15.30.

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Η αρχαία πόλη του Παλατιανού Η αρχαία πόλη του Παλατιανού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.