Ένα αρχαίο «ψυγείο» ανακαλύφθηκε σε Ρωμαϊκό φρούριο στο Novae της Βουλγαρίας

[Credit: P. Dyczek]


Οι ανασκαφές των Πολωνών αρχαιολόγων στο στρατόπεδο των Ρωμαίων λεγεωνάριων στο Novae αποκάλυψαν ένα δοχείο που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα αρχαίο «ψυγείο», κατασκευασμένο από κεραμικές πλάκες για την αποθήκευση τροφίμων.

Το Ρωμαϊκό φρούριο του Novae είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στον Δούναβη στη βόρεια Βουλγαρία, κοντά στην πόλη Svishtov. Ιδρύθηκε στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ.

Εδώ είχε την έδρα της η 1η ρωμαϊκή λεγεώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της και η παρουσία της επιβεβαιώνεται μέχρι τη 3η δεκαετία του 5ου αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή του στρατοπέδου, που καλύπτει μία περιοχή 17,99 εκταρίων, έχουν ανακαλυφθεί μνημειώδη κτήρια, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το Αρχηγείο (principia), που μαζί με το νοσοκομείο των λεγεωνάριων (valetudinarium) και τα λουτρά (thermae legionis) είναι εξίσου εντυπωσιακά.

[Credit: P. Dyczek]


Στη δυτική πλευρά του στρατοπέδου υπήρχε ένας αστικός οικισμός και στη νότια και ανατολική πλευρά μια νεκρόπολη. Στην ύστερη αρχαιότητα, οι οχυρώσεις του Novae ενισχύθηκαν και μια πρόσθετη περιοχή (το λεγόμενο παράρτημα) προσαρτήθηκε στο στρατόπεδο από τα ανατολικά, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 8 εκταρίων. Εκείνη την εποχή μέσα στα τείχη ζούσαν τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες. Τα ίχνη της τελευταίας ρωμαϊκής δραστηριότητας χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ.

Ερευνητές από την Πολωνία και τη Βουλγαρία ανασκάπτουν το φρούριο εδώ και αρκετές δεκαετίες, με τον καθηγητή Piotr Dyczek του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας επί του παρόντος να είναι υπεύθυνος για το έργο.

Κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών, η αρχαιολογική ομάδα βρήκε ένα είδος αγγείου, κατασκευασμένο από κεραμικές πλάκες σε εσοχή κάτω από το πάτωμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως «ψυγείο» από τους κατοίκους του φρουρίου για την αποθήκευση τροφίμων. Το «ψυγείο» ανακαλύφθηκε σε δωμάτιο στρατώνα.

Μέσα στο αγγείο βρέθηκαν κεραμικά όστρακα και μικρά ψημένα θραύσματα οστών, καθώς και κάρβουνο και ένα μικρό αγγείο που οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των εντόμων.

Ο καθηγητής Piotr Dyczek δήλωσε ότι οι ανακαλύψεις τέτοιων «ψυγείων» είναι σπάνιες.

Τα μερικώς αναστηλωμένα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης και του στρατοπέδου Novae αποκαλύφθηκαν το 2014. [Credit: Δήμος Svishtov]


Ένα άλλο εύρημα της φετινής ανασκαφής είναι μια συλλογή από πολλές δεκάδες νομίσματα. Τα περισσότερα προέρχονται από στρώματα που καλύπτουν την περίοδο από την εισβολή των Γότθων στο Μεσαίωνα και συγκεκριμένα από τον 3ο αιώνα μ.Χ. έως τις αρχές της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου (αρχές 4ου αιώνα μ.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης αποκαλύψει ολόκληρες σειρές τοίχων και τα ερείπια μιας ρωμαϊκής κατοικίας που περιείχε κερκίδες. Ανακαλύφθηκαν πηγάδια, υφαντικά βαρίδια και βαρίδια ψαρέματος και διάφορα θραύσματα αγγείων.

Πηγή: anaskafi

Ένα αρχαίο «ψυγείο» ανακαλύφθηκε σε Ρωμαϊκό φρούριο στο Novae της Βουλγαρίας Ένα αρχαίο «ψυγείο» ανακαλύφθηκε σε Ρωμαϊκό φρούριο στο Novae της Βουλγαρίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.