Σκελετός Μινωικής Εποχής και εκπληκτικό κολιέ ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη

Ο αρχαίος σκελετός μιας γυναίκας βρέθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Σίσι της Κρήτης της Μινωικής εποχής. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Ένας άθικτος σκελετός γυναίκας ξαπλωμένης δίπλα σε ένα εντυπωσιακό περιδέραιο και άλλα σημαντικά αντικείμενα της Πρωτομινωικής εποχής (περίπου 2.600 π.Χ.), ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο του Σίσι στην Κρήτη.

Το Σίσι, που βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές της εποχής του Χαλκού στην Κρήτη την τελευταία δεκαετία, λόγω της έκτασής του, του χρονολογικού εύρους και του τύπου των κτισμάτων που αποκαλύφθηκαν.

Η τοποθεσία βρίσκεται στον παραλιακό λόφο Κεφάλι του Αγίου Αντωνίου. Η στρατηγική του θέση τράβηξε την προσοχή των πρώιμων αποίκων και από την αρχική ίδρυσή του γύρω στο 2600 π.Χ., παρέμεινε κατειλημμένο μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού, περίπου το 1200 π.Χ.

Βρέθηκε και καθρέφτης δίπλα στον σκελετό στην Κρήτη

Ο σκελετός της γυναίκας. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Ο κιβωτιόσχημος τάφος της Μεταμινωικής εποχής περιείχε σχεδόν άθικτο τον σκελετό της γυναίκας.

Μέσα στον τάφο της γυναίκας βρέθηκαν επίσης ένας χάλκινος καθρέφτης με ιβουάρ λαβή, καρφίτσες από χαλκό και ένα περιδέραιο με 15 χρυσές χάντρες σε σχήμα ελιάς και δεκαπέντε μικρότερες χρυσές χάντρες. Αυτοί οι τύποι τάφων είναι σπάνιοι στην Κρήτη και συνήθως απαντώνται μόνο στην Κνωσό και στα Χανιά.

Εξαιρετικό χρυσό κολιέ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον τάφο γυναίκας στο Σίσι. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν ένα διακοσμημένο δάπεδο, κατασκευασμένο με κονίαμα υψηλής ποιότητας και έναν καλοφτιαγμένο πήλινο σωλήνα αποστράγγισης μήκους 33 μέτρων ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σημαντικά ευρήματα από λιγότερο γνωστές εποχές έχουν αποκαλυφθεί και σε άλλα σημεία του λόφου, μεταξύ των οποίων και μια κατοικία που καταστράφηκε στη Μεσομινωική Εποχή.

Το Σίσι καταστράφηκε από φωτιά και εγκαταλείφθηκε

Κατά την πρώιμη ιστορία του, το Σίσι ήταν προφανώς μόνο ένας από μια σειρά μικρών οικισμών, που ήταν διάσπαρτοι στην ακτή του μεγαλύτερου κόλπου των Μαλίων, αλλά σύντομα θα ξεπερνούσε τους γείτονές του και θα γινόταν ο δεύτερος οικισμός μετά τα Μάλια στην περιοχή.

«Μετά την εγκατάλειψη του οικισμού από τους κατοίκους του, που άφησαν σχεδόν το σύνολο του υλικού τους πολιτισμού, κατασκευάστηκε μνημειακή κατασκευή στα ανατολικά του χωριού», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

«Αυτό το κτίριο έγινε η καρδιά της μεταγενέστερης δυτικής πτέρυγας. Παρόλο που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2.500 π.Χ., τα απομεινάρια του ενσωματώθηκαν σχεδόν πλήρως στην κατασκευή ενός συγκροτήματος μνημειακών κτιρίων με αυλή, το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στο 1.700 π.Χ.», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Το Σίσι όπως και τόσοι άλλοι Μινωικοί οικισμοί και ανακτορικά κέντρα καταστράφηκε από πυρκαγιά και η φύση της κατοχής αλλάζει άρδην. Τα ερείπια ενός ή περισσότερων νεοανακτορικών σπιτιών ενσωματώθηκαν εν μέρει και υπερχτίστηκαν από έναν νέο τύπο κατασκευής που προδίδει επιρροές από τη Μυκηναϊκή ηπειρωτική χώρα.

Τέλη του 13ου αι. π.Χ. η τοποθεσία εγκαταλείφθηκε ξαφνικά. Ευτυχώς, εκτός από το μέταλλο, όλα τα άλλα αντικείμενα έμειναν στη θέση τους, επιτρέποντας μια σωστή ανακατασκευή της εσωτερικής λειτουργίας του.

Ο λόφος Κεφάλι στο Σίσι, στους επόμενους αιώνες, θα γινόταν τόπος μνήμης και σταδιακά θα εξαφανιζόταν από την ιστορία.

Το Sisi Archaeological Project ξεκίνησε τις ανασκαφές του χώρου το 2007 από ομάδα του Πανεπιστημίου της Λουβέν υπό την αιγίδα της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Πηγή: greekreporter

Σκελετός Μινωικής Εποχής και εκπληκτικό κολιέ ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη Σκελετός Μινωικής Εποχής και εκπληκτικό κολιέ ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.