Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή του όρους Όλυμπου
Πολλοί εκτός Ελλάδας πιστεύουν ότι ο Όλυμπος -όπως και η Ατλαντίδα- είναι ένας μύθος που υπάρχει μόνο στην Ελληνική μυθολογία, λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αθηνά Κρικέλη.
Η Κρικέλη, η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και συνεργάζεται με το National Geographic, είπε ότι υπάρχει ένα σύννεφο σύγχυσης σχετικά με τον Όλυμπο.
«Έχω συνειδητοποιήσει ότι ο Όλυμπος είναι γενικά ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα γύρω από το οποίο υπάρχει ένα σύννεφο σύγχυσης», είπε. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι ένα μυθικό βουνό που δεν υπάρχει. Ότι είναι κάτι σαν Ατλαντίδα».
Μιλώντας πρόσφατα για την εμπειρία της στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρόσθεσε: «Μετά την προβολή του πρώτου μικρού ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο, αρχικά στη Νέα Υόρκη και μετά σε κάποια πανεπιστήμια της Αμερικής, κατάλαβα ότι η αντίδραση ήταν παντού η ίδια: Υπάρχει όμως ο Όλυμπος; Δεν είναι ένα Μυθικό βουνό;»
Την τελευταία δεκαετία, η Κρικέλη εργάζεται σε μια σειρά ντοκιμαντέρ με στόχο να κάνει το διάσημο βουνό -το ψηλότερο στην Ελλάδα- γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Η δημοσιογράφος και σκηνοθέτης και οι συνεργάτες της στην εταιρεία παραγωγής «Ellopia Films USA» έχουν ολοκληρώσει έξι ντοκιμαντέρ στον Όλυμπο, τρία από τα οποία έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνολικά 12 ντοκιμαντέρ, όσα και οι θεοί του Ολύμπου», είπε η Κρικέλη στον σταθμό. «Στις αρχές Ιουλίου ξεκινούν τα γυρίσματα του έκτου ντοκιμαντέρ που ονομάζεται Όλυμπος», είπε η Κρικέλη στον σταθμό.
Τα βιντεοπαιχνίδια και οι ταινίες κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο Όλυμπος είναι μύθος
Μετά από εκτενή έρευνα για τον Όλυμπο στο Διαδίκτυο, η Κρικέλη είπε: «Βρήκα μερικά βιντεοπαιχνίδια, μερικές ταινίες του Χόλιγουντ και μερικά επεισόδια από σειρές, και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, κάθε άνθρωπος στην άλλη άκρη της Γης, βλέποντας αυτά τα πράγματα, πιστεύει ότι ο Όλυμπος δεν υπάρχει και ότι είναι μόνο ένας μύθος, όπως οι αρχαίοι θεοί».
Η σκηνοθέτης/δημοσιογράφος ανέλαβε να κάνει τον Όλυμπο γνωστό σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων, Ελλήνων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική, που πιστεύουν στο ίδιο όραμα», είπε.
«Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να τη βλέπουν οι μη Έλληνες, οι άνθρωποι που ζουν εκτός των Ελληνικών συνόρων», πρόσθεσε η Κρικέλη. «Γι’ αυτό όλα τα ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένα στα αγγλικά με Ελληνικούς υπότιτλους. Έχουμε συμμετάσχει σε όλα τα φεστιβάλ. Έχουμε τιμηθεί με παγκόσμιες πρεμιέρες. Από την Κορέα μέχρι τον Καναδά και από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική κερδίσαμε σπουδαία βραβεία».
Ο Όλυμπος είναι ένας από τους μεγάλους θησαυρούς της Ελλάδας. Είναι διάσημο όχι μόνο λόγω της Ελληνικής μυθολογίας αλλά και λόγω της μεγάλης ομορφιάς του και των απαιτητικών αναρριχήσεων που προσφέρει στους τυχοδιώκτες.
Για ανείπωτες χιλιάδες χρόνια, έχει εμπνεύσει εκατοντάδες ιστορίες και μύθους.
Στην κορυφή του Ολύμπου έφτασε για πρώτη φορά στις 2 Αυγούστου του 1913 η Ελβετική ομάδα αναρρίχησης Frédéric Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, τους οποίους βοηθούσε ένας οδηγός βουνού ονόματι Χρήστος Κάκαλος, Ορειβάτης.
Ο Κάκαλος παρέμεινε ο επίσημος οδηγός του Ολύμπου μέχρι το θάνατό του το 1976.
Υπολογίζεται ότι περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι σκαρφαλώνουν στον Όλυμπο κάθε χρόνο, με τους περισσότερους από αυτούς να φτάνουν μόνο μέχρι μία από τις δευτερεύουσες κορυφές του που ονομάζεται Σκολιό.
Δεν υπάρχουν σχόλια: