Βίντεο: Φοβερή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα

Δείτε και δείξτε στους μαθητές το κατατοπιστικό και άψογο τεχνικά αυτό βίντεο με τη μάχη του Μαραθώνα - Σε αυτό το βίντεο αναλύουμε τη μάχη του Μαραθώνα (490 πχ), μία από τις σημαντικότερες μάχες στην αρχαία Ελλάδα.

Εξετάζουμε τις δυνάμεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, Αθηναίων και Περσών, τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και αναλύουμε την εξέλιξη της μάχης.

Στο τέλος αναφερόμαστε στις αρχές πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν από τον Έλληνα στρατηγό Μιλτιάδη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση. Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω.

Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων. Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων - που οφειλόταν στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη - και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

Η μάχη του Μαραθώνα έδειξε στους Έλληνες ότι μπορούσαν να νικήσουν τους Πέρσες. Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

►Πηγές (Bibliography)

✔Ηρόδοτος, Ιστορία. ('Histories' Book 5, by Herodotus, Military Publication 1970).

✔History of the Art of War, Warfare in Antiquity, by Hans Delbr.

✔Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορία και θρύλος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2010.

✔Σταϊνχάουερ Γ., Ο πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα, Παπαδήμα, Αθήνα 2001.

✔Miltiades in the Battle of Marathon, by Maj. General M. Soulis, Military Review February 1972.

Πηγή: alfavita

Βίντεο: Φοβερή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα Βίντεο: Φοβερή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.