Το Λούβρο άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες δίνοντας πρόσβαση σε κάθε χρήστη

Το Λούβρο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου, άνοιξε τις διαδικτυακές του πόρτες δίνοντας πρόσβαση σε κάθε χρήστη που μπορεί να απολαύσει από τον καναπέ και το γραφείο του 482.000 σπουδαία έργα που ανήκουν στις συλλογές του ελεύθερα και δωρεάν με τον ιστότοπο collections.louvre.fr

Η νέα online πλατφόρμα του ιστορικού μουσείου ανοίγει στο κοινό τις μεγάλες συλλογές του με εικόνες υψηλής ανάλυσης και περιγραφές των έργων. Η βάση συμπεριλαμβάνει εκτός από τους θησαυρούς του Λούβρου και τους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου Eugène-Delacroix, τους κήπους Tuileries και το Carrousel και έργα «MNR» ( Το Musées Nationaux Récupération ή το National Museums Recovery) ή αλλιώς το μουσείο των έργων που ανακτήθηκαν μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και φυλάσσονται στο Λούβρο μέχρι να μπορούν να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Για πρώτη φορά, ολόκληρη η συλλογή του Λούβρου είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, είτε πρόκειται για έργα που εκτίθενται στο μουσείο, για μακροπρόθεσμο δάνειο σε άλλα γαλλικά ιδρύματα είτε βρίσκονται στις αποθήκες του.

Ο ιστότοπος βελτιώνεται καθημερινά, ως αποτέλεσμα της συνεχούς έρευνας και τεκμηρίωσης που πραγματοποιείται από το επιστημονικό προσωπικό των δύο μουσείων.

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τις μόνιμες συλλογές του μουσείου που καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες και χώρους.

Pièta Date de création/fabrication : XVIIIe siècle (1700 - 1800), Pays-Bas du Sud, École de Smetz, Jacques | Louvre

Οι επισκέπτες επίσης μπορεί να επισκεφθούν ξεχωριστά τα οκτώ τμήματα του μουσείου, το Τμήμα Ανατολικών Αρχαιοτήτων, το Τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών, το Τμήμα πινάκων ζωγραφικής, το Τμήμα Καλλιτεχνικών Αντικειμένων, το Τμήμα Ισλαμικής τέχνης, το Τμήμα Γλυπτικής, το Τμήμα Ανατολικών Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Αιγυπτιακής Τέχνης.

«Σήμερα, το Λούβρο ξεσκονίζει τους θησαυρούς του, ακόμη και τους λιγότερο γνωστούς», λέει ο Jean-Luc Martinez, Πρόεδρος-Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου. «Για πρώτη φορά, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή έργων από έναν υπολογιστή ή smartphone δωρεάν, είτε εκτίθενται στο μουσείο, με δάνειο, ακόμη και μακροπρόθεσμα, ή σε αποθηκευτικό χώρο. Η εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά του Λούβρου είναι τώρα μόνο ένα κλικ μακριά! Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ψηφιακό περιεχόμενο θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να έρθουν στο Λούβρο για να ανακαλύψουν προσωπικά τις συλλογές».

Οι κατασκευαστές της νέας ιστοσελίδας παρέχουν στο κοινό ένα σωρό χρήσιμα εργαλεία περιήγησης, ένα εύχρηστο «ευρετήριο» χρήσιμο τόσο σε ερευνητές όσο και σε φιλοπερίεργους λάτρεις της τέχνης. Απλές και σύνθετες αναζητήσεις, καταχωρήσεις από το επιμελητήριο και θεματικά άλμπουμ. Η εξερεύνηση μπορεί να γίνει δωμάτιο-δωμάτιο και θυμίζει ένα κυνήγι θησαυρού.

Diane et Endymion Date de création/fabrication : XIXe siècle (1800 - 1900), Langlois, Jérôme Martin |Louvre France

Για τη βοήθεια του κοινού ο νέος ιστότοπος του Λούβρου χωρίζεται σε τρεις κύριες ενότητες: «Επίσκεψη», «Εξερεύνηση» και «Τι υπάρχει». Διαθέσιμες στα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα κινέζικα, οι εικόνες και τα βίντεο είναι εύκολα προσβάσιμα από tablet και υπολογιστές, αλλά κυρίως για χρήση σε smartphone.

Οι περιορισμοί της πανδημίας του κορωνοϊού «έκλεισαν» το Λούβρο από το φθινόπωρο. Το παρισινό μουσείο ήταν το πρώτο μουσείο επισκεψιμότητα στον κόσμο με πάνω από 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Το ένα τέταρτο ήταν Γάλλοι και από τους ξένους οι περισσότεροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Éducation de l'Amour par Mercure Date de création/fabrication : XIXe siècle (1818), Ansiaux, Antoine | Louvre

serviteur funéraire | Date de création/fabrication : Troisième Période intermédiaire (attribution d'après style) (-1069 - -664) Lieu de découverte : France (Europe) (Loyasse-Lyon) | Louvre

Με πιο δημοφιλές έργο του τη Μόνα Λίζα, το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι άφησε πίσω του μουσεία όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον, το Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο, το Μουσείο Αεροναυτικής και Διαστήματος, στην Ουάσιγκτον και το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Αυτή την εποχή ανακαινίζονται τέσσερις ιστορικές του αίθουσες με πλήρη μυστικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λούβρο είχε το 21 εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις το 2020.

Πηγή: LiFO

Το Λούβρο άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες δίνοντας πρόσβαση σε κάθε χρήστη Το Λούβρο άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες δίνοντας πρόσβαση σε κάθε χρήστη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.