Φωκίων ο "Χρηστός": Ο βίος του Αθηναίου στρατηγού και πολιτικού που είχε το τέλος του Σωκράτη

Ο Φωκίων (402 - περ. 318 π.Χ.) ήταν πολιτικός και στρατηγός της αρχαίας Αθήνας.

Θεωρούνταν ο χρηστότερος δημόσιος άνδρας της εποχής του, δίκαιος, έντιμος, γενναίος, αφιλοκερδής και δημοκράτης. Το μόνο του μειονέκτημα ήταν πως δεν μπορούσε να πείσει με τον λόγο του. Αυτό δεν εμπόδισε να εκλεγεί 45 φορές στρατηγός, πράγμα πρωτοφανές στην Αθήνα. Ούτε και το ότι ήταν εκ των ηγετών της φιλομακεδονικής παράταξης, τον εμπόδισε να πολεμήσει κατά των Μακεδόνων σε αρκετές περιπτώσεις.

Στα 84 του χρόνια ο Φωκίων, θύμα των μεταξύ των Διαδόχων διαμαχών, της κυριαρχίας των δημαγωγών και της επιπολαιότητας των Αθηναίων, καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία και ήπιε το κώνειο.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την ιστορία με οδηγό τον Πλούταρχο, ο οποίος μεταξύ άλλων διασώζει πολλές απολαυστικές ατάκες του Φωκίωνα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Φωκίων ο "Χρηστός": Ο βίος του Αθηναίου στρατηγού και πολιτικού που είχε το τέλος του Σωκράτη Φωκίων ο "Χρηστός": Ο βίος του Αθηναίου στρατηγού και πολιτικού που είχε το τέλος του Σωκράτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.