Ένα κομμάτι από το έπος του Γκιλγκαμές εντοπίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο μουσείο στις ΗΠΑ

Το πήλινο πλακίδιο με ένα κομμάτι του Έπους του Γκιλγκαμές | US Immigration and Customs Enforcement

Κατασχέθηκε ένα πλακίδιο της εποχής Γκιλγκαμές σε ένα κατάστημα χειροτεχνίας στην Αμερική που ο ιδιοκτήτης του έχει χιλιάδες παράνομες αρχαιότητες και ένα αμφιλεγόμενο μουσείο.

Η ιστορία μοιάζει απίθανη με ένα κατάστημα «τέχνης και χειροτεχνίας» στις ΗΠΑ, το Hobby Lobby στον ιδιοκτήτη του οποίου ανήκει και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μουσεία παγκοσμίως, να κατέχει ένα σπάνιο πήλινο πλακίδιο ηλικίας 2.600 ετών με σκοπό να το εκθέσεις στο ιδιωτικό μουσείο του με σπάνια αντικείμενα. Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε το Αμερικανικό κράτος αποφάσισε ότι είναι προϊόν λαθρεμπορίου και πρέπει να επιστραφεί στο Ιράκ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) ισχυρίζεται ότι το 3.600 ετών «Gilgamesh Dream Tablet», το οποίο προήλθε από μια περιοχή που αποτελεί τώρα τμήμα του Ιράκ, αποκτήθηκε το 2003 από έναν Αμερικανό έμπορο αρχαιοτήτων, «με ύποπτες και αδιαφανείς πρακτικές» , από το μέλος της οικογένειας ενός εμπόρου νομισμάτων του Λονδίνου.

Μόλις έφτασε στις ΗΠΑ και καθαρίστηκε, οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι έδειχνε ένα μέρος του έπους του Γκιλγκαμές, ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του κόσμου, στην Ακκαδική γλώσσα. Το δικαστήριο ισχυρίζεται ότι ο έμπορος πούλησε το πλακίδιο με μια «ψευδή επιστολή προέλευσης», λέγοντας ότι ήταν μέσα σε ένα κουτί με αρχαία θραύσματα χαλκού που αγοράστηκαν σε δημοπρασία του 1981.

Στη συνέχεια πωλήθηκε αρκετές φορές πριν το αγοράσει Το Χόμπι Λόμπι από μια δημοπρασία του Λονδίνου το 2014 και το βάλει στο μουσείο του με βιβλικά αντικείμενα.

«Αυτή η κατάσχεση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στηνπορεία επιστροφής αυτού του σπάνιου και αρχαίου αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη χώρα προέλευσής του», δήλωσε η εισαγγελέας Jacquelyn M Kasulis. «Αυτό το γραφείο έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη μαύρη αγορά πολιτιστικών αγαθών και το λαθρεμπόριο λεηλατημένων τεχνουργημάτων».

Η κατάσχεση είναι μέρος των προσπαθειών επιστροφής χιλιάδων λαθραίων αρχαίων ιρακινών αντικειμένων που αγοράστηκαν από το Hobby Lobby. Το 2017 το Χόμπι Λόμπι συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων και να χάσει από τις συλλογές του χιλιάδες αντικείμενα.

Τον Μάρτιο του 2020, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του μουσείου Κρίστιαν Στιβ Γκριν δήλωσε ότι το μουσείο εντόπισε επιπλέον 5.000 θραύσματα παπύρων και 6.500 αντικείμενα από πηλό με «ανεπαρκή προέλευση» και ότι εργάζεται για να τα παραδώσει σε αξιωματούχους στην Αίγυπτο και το Ιράκ αντίστοιχα.

Στη Μεσοποταμιακή μυθολογία, ο Γκιλγκαμές είναι ένας ημίθεος με υπερφυσικές δυνάμεις, αντίστοιχος του Ηρακλή της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος έχτισε μεγάλα τείχη στην πόλη του, στην περιοχή του σημερινού Ιράκ, για να προστατεύσει το λαό του από εξωτερικούς κινδύνους.

Παρά την έλλειψη καθαρών ενδείξεων, οι περισσότεροι μελετητές δεν αρνούνται την ιστορική ύπαρξη του Γκιλγκαμές, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη επιγραφών που επιβεβαιώνουν την ιστορική ύπαρξη προσώπων που αναφέρονται στο Έπος του Γκιλγκαμές (ενός από το αρχαιότερα έπη στον κόσμο), όπως των βασιλέων Ενμπεμπαραγκέσι και Άγκα της πόλης Κις.

Επίσης, συχνά επισημαίνονται οι ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ του Έπους του Γκιλγκαμές και του βιβλίου της Γενέσεως στη Παλαιά Διαθήκη, όσον αφορά στο μύθο του Κατακλυσμού. Το Έπος του Γκιλγκαμές, αποτελεί μια ποιητική παράδοση, στην αρχή προφορική, που μετά από κάποιους αιώνες απετέλεσε τον πυρήνα ενός ποιητικού κύκλου σε σουμερική γλώσσα.

Οι μεταγενέστεροι ποιητές του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος όπου στη πληρέστερη μορφή του, (όπως έχει διασωθεί), περιείχε δώδεκα άσματα.

Πηγή: lifo

Ένα κομμάτι από το έπος του Γκιλγκαμές εντοπίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο μουσείο στις ΗΠΑ Ένα κομμάτι από το έπος του Γκιλγκαμές εντοπίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο μουσείο στις ΗΠΑ Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.