Κάηκε αρχαία ελιά 2500 ετών στις φωτιές της Εύβοιας

Μια αρχαία ελιά 2.500 ετών στην Εύβοια καταστράφηκε από στις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που καίνε στην περιοχή. Το αρχαίο δέντρο βρισκόταν στον ελαιώνα της Ρόβιας και ήταν ένα σύμβολο του τοπίου, όπου ο αρχαίος γεωγράφος και φιλόσοφος Στράβων το χαρακτήρισε στα γραπτά του.

Το δέντρο ήταν αρκετά μεγάλο, με έναν κορμό τόσο φαρδύ που δέκα άτομα χωρούσαν κατά μήκος της διαμέτρου του. Το δέντρο ήταν γόνιμο με ελιές σε όλη τη διαδρομή του μέχρι που έπεσε θύμα της πυρκαγιάς.

Η τραγική απώλεια του δέντρου της Ευβοίας δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον Αποστόλη Παναγιώτου και η εικόνα του κέρδισε γρήγορα πάνω από χίλια likes, με πολλούς Έλληνες να αφήνουν απαντήσεις που θρηνούν για τον αντίκτυπο των πυρκαγιών.

Η αρχαία ελιά στην Εύβοια είναι μία από τις πολλές απώλειες των πυρκαγιών

Η καταστροφή του πολύτιμου δέντρου είναι μόνο μία από τις πολλές απώλειες που βίωσε ο Ελληνικός λαός στην Εύβοια κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών.

Σε μια δήλωση που καταδεικνύει την απόγνωση και τον πόνο των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας, ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, είπε ότι αυτό που βλέπει ο κόσμος τώρα είναι «η ολοκλήρωση ενός ολοκαυτώματος».

«Να πω την αλήθεια, θα μπορούσαμε να είχαμε εξοικονομήσει πολύ περισσότερα», λέει. «Ανεβαίνω στο βουνό από την Τετάρτη στις 2:30 το μεσημέρι κάνοντας δραματικές κλήσεις για περισσότερα αεροσκάφη στο μέτωπο που καταφέραμε να κρατήσουμε πίσω για 30 ώρες».

Ο Κοντζιάς περιέγραψε τη δραματική στροφή των γεγονότων όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έφερε τη φωτιά στα βορειοδυτικά της Εύβοιας.

«Ο άνεμος έστρεψε τη φωτιά προς τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, πολλαπλασιάζοντας τα μέτωπα», εξηγεί.

Ο κύριος Αποστόλης Παναγιώτου πάνω στον εντυπωσιακό κορμό της ελιάς

Η ελιά σήμερα: μια εικόνα που μας συνταράσσει

«Χρειαζόμαστε περισσότερα αεροσκάφη»

«Κάνω μια δραματική έκκληση (προς τις ελληνικές αρχές) να φέρουν αεροσκάφη».

«Πολύ λίγα από αυτά έφτασαν χθες, αλλά ήταν ανεπαρκείς. Σήμερα, μόνο επτά από αυτά λειτουργούν ιδιαίτερα κοντά στο Αρτεμίσιο», εξηγεί ο δήμαρχος.

«Το ένα μετά το άλλο καίγονται τα χωριά μας. Αυτό που σώθηκε σώθηκε από εθελοντές και την ψυχή των κατοίκων αυτής της γης», σημείωσε ο Κοντιζάς.

«Έμειναν οι τελευταίοι που έσωσαν κάτι από τα σπίτια τους, κάτι από το οποίο θα μπορέσουμε να κρατηθούμε για να μείνουμε και να ζήσουμε σε αυτή τη γη».

Η επόμενη μέρα

«Τα παιδιά μας δεν θα δουν ποτέ το περιβάλλον και τη γη μας με τον ίδιο τρόπο που το είδαμε εμείς», δήλωσε ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος της βόρειας Εύβοιας έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη. Δήλωσε ότι για να επανέλθει αυτή η περιοχή της Ελλάδας στο πρώην καθεστώς της, θα χρειαστούν δεκαετίες.

«Θα αγωνιζόμαστε για δεκαετίες για να επαναφέρουμε τη βόρεια Εύβοια σε αυτό που ήταν, η επόμενη μέρα θα έχει οικονομικές και περιβαλλοντικά καταστροφικές συνέπειες», σημειώνει ο Κοντιζάς.

Παρακαλούμε υποστηρίξτε τους πυρόπληκτους της Εύβοιας εδώ: Gofundme.com/f/help-evia-greece

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη και τη βοήθειά τους και δεσμεύτηκε για όποιον μπορεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος

Κάηκε αρχαία ελιά 2500 ετών στις φωτιές της Εύβοιας Κάηκε αρχαία ελιά 2500 ετών στις φωτιές της Εύβοιας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.