Μεγάλης κλίμακας πλημμύρα πριν από 12.000 χρόνια μπορεί να πυροδότησε μια εποχή Παγετώνων

Μια ογκώδης πλημμύρα που έλαβε μέρος περίπου πριν από 12.000 χρόνια, μπορεί να προκάλεσε την επιστροφή του πλανήτη μας σε μια εποχή των παγετώνων. Η παγετώδης λίμνη Αγκασίζ, κάλυπτε μια μεγάλη μερίδα της Μανιτόμπα στο δυτικό Οντάριο, μέρη του ανατολικού Σασκάτσουαν, της βόρειας Ντακότα και της βορειοδυτικής Μιννεσότα. Το μήκος της έφτανε περίπου τα 1.500 χιλιόμετρα σε μήκος, παραπάνω από 1.100 χιλιόμετρα σε πλάτος και 210 μέτρα σε βάθος κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερής της περιόδου. Δημιουργήθηκε όταν η γιγαντιαία παγωμένη ασπίδα της Λορεντίδας, άρχισε να λιώνει περίπου πριν από 16.000 χρόνια.

Αφού η πλημμύρα της λίμνης Αγκασίζ εξέπεμπε νερό σε έναν αδιανόητο ρυθμό του παραπάνω από 800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ανά δευτερόλεπτο, δεν προκαλεί έκπληξη που οι ειδικοί θεωρούν πως αποτέλεσε την μεγαλύτερη γνωστή πλημμύρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η λίμνη ξαφνικά, μετέφερε τεράστιες ποσότητες νερού σε ένα βορειοδυτικό κανάλι ονομαζόμενο «ο υπερχειλιστής Clearwater-Athabasca» και μέσα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Mackenzie και τελικά κατέληξε στον Αρκτικό Ωκεανό.

Μία διεθνής μελέτη από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, πρότεινε πως η πλημμύρα πιθανόν προκάλεσε την επιστροφή μιας θερμής Γης πίσω στην εποχή των Παγετώνων. Συγκεκριμένα, επιθυμούσαν να μάθουν ακριβώς πόσο νερό μεταφέρθηκε στο κανάλι. Η Sophie Norris, πρώην φοιτήτρια διδακτορικού πτυχίου του πανεπιστημίου στο τμήμα Φυσικής και τώρα μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Dalhousie στη Νέα Σκωτία, εξηγεί: «Γνωρίζουμε πως μια μεγάλη αποβολή νερού έχει διασχίσει την περιοχή αλλά ο ρυθμός ή η έντασή της παραμένουν άγνωστες.

Με βάση την έρευνά τους, εκτίμησαν πως η λίμνη γύρω στα 21.000 κυβικά χιλιόμετρα νερού απεκκρίθηκαν από την λίμνη σε ένα χρονικό διάστημα λιγότερο από εννέα μήνες.

Αυτό που προσελκύει περαιτέρω το ενδιαφέρον, είναι πως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν αυτή η γιγάντια πλημμύρα συνέβη, το βόρειο ημισφαίριο είχε αρχίσει να βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας αλλά ετέθη κατευθείαν πίσω σε μια μοντέρνα εποχή των Παγετώνων (ή αλλιώς η Νεότερη Ξηρά) σύμφωνα με τον Duane Froese, τον επιτηρητή του διδακτορικού της Norris και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της έρευνας του Καναδά στην Βόρεια Περιβαλλοντική Αλλαγή στο Τμήμα των Γεωλογικών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών: «Κατά τη διάρκεια της ύστερης Πλειστόκαινου, οι θερμοκρασίες επέστρεφαν στο κανονικό όταν η Γη επέστρεψε σε μια παγωμένη εποχή», προσθέτοντας: «Δεν γνωρίζουμε σίγουρα εάν η πλημμύρα ευθύνεται για εκείνη την αλλαγή αλλά σίγουρα εάν τοποθετήσεις τόσο πολύ νερό στον Αρκτικό Ωκεανό, τα μοντέλα παρουσιάζουν ψύχρανση του κλίματος του βόρειου ημισφαιρίου.

Η επόμενη δουλειά τους αποτελεί η τελική απόφαση όσον αφορά το εάν αυτή η πλημμύρα αποτέλεσε την μοναδική αιτία της επιστροφής στην εποχή των Παγετώνων ή εάν ήταν εν μέρει, κομμάτι διαφορετικών συμβαλλόμενων παραγόντων. Η μελέτη τους για όποιον ενδιαφέρεται για μια ενδελεχή ανάλυση του συγκεκριμένου φαινομένου, εκδόθηκε εδώ Geophysical Research Letters.

Επιμέλεια και Μετάφραση: Νίκος Μπουχώρης

Μεγάλης κλίμακας πλημμύρα πριν από 12.000 χρόνια μπορεί να πυροδότησε μια εποχή Παγετώνων Μεγάλης κλίμακας πλημμύρα πριν από 12.000 χρόνια μπορεί να πυροδότησε μια εποχή Παγετώνων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Αυγούστου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.