Το στοιχείο 115 του περιοδικού πίνακα έχει σύνδεση με UFO;

Το στοιχείο 115 είναι ένα αίνιγμα. Προστέθηκε πρόσφατα στον περιοδικό πίνακα το 2016, ωστόσο για δεκαετίες έχει προσελκύσει επιπλέον προσοχή λόγω της υποτιθέμενης σύνδεσης με την εξωγήινη τεχνολογία και τις εξωγήινες μορφές ζωής.

Ενδιαφέρον; Πριν απαντήσουμε αν υπάρχει σύνδεση, ας μάθουμε τι είναι πραγματικά το στοιχείο 115.

"Το στοιχείο 115, ή το moscovium, είναι ένα τεχνητό, υπερ-βαρύ στοιχείο που έχει 115 πρωτόνια στον πυρήνα του". Ο Jacklyn Gates, επιστήμονας της ομάδας στο τμήμα πυρινηκής φυσικής στο Berkeley Lab στην Καλιφόρνια, μας λέει: (Όπως συμβαίνει με όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, ο αριθμός του στοιχείου αντιστοιχεί στον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα του ατόμου του στοιχείου.) "Αυτό είναι 23 περισσότερα πρωτόνια από το βαρύτερο στοιχείο που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλες ποσότητες στη Γη, το ουράνιο."

Ο Gates λέει ότι το στοιχείο 115 είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο στοιχείο που δημιουργεί ένα άτομο κάθε φορά σε επιταχυντές σωματιδίων. Υπάρχει για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προτού διασπαστεί σε άλλο στοιχείο.

"Είναι ιδιαίτερο επειδή βρίσκεται κοντά σε μία προβλεπόμενη" σταθερότητα "όπου κάποιοι υπερ-βαρυ πυρήνες μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αντί να ζουν για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, θα μπορούσαν να υπάρχουν για λεπτά, ημέρες ή και χρόνια! Αυτό είναι αρκετό ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πρακτικές εφαρμογές», λέει.

Το στοιχείο 115 ανακαλύφθηκε το 2003 στη Dubna της Ρωσίας στο Εργαστήριο Flerov για τις πυρηνικές αντιδράσεις από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον πυρηνικό φυσικό Yuri Oganessian. Το στοιχείο ονομάστηκε τελικά moscovium επειδή η Dubna βρίσκεται στη Μόσχα.

Για να φτιάξουν αυτό το στοιχείο, οι επιστήμονες επιτάχυναν τα ιόντα ασβεστίου-48 (48Ca) στο 10 % περίπου της ταχύτητας του φωτός και στη συνέχεια τα βομβάρδισαν μαζί με το αμερίκιο-243 (243Am). Μέσω αυτού του βομβαρδισμού, μπόρεσαν να συγχωνεύσουν με επιτυχία τους πυρήνες των ατόμων 243Am και 48Ca, λέει ο Gates. "Για να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικά βαρύ στοιχείο, χρειάζεστε την πλήρη σύντηξη δύο ελαφρύτερων στοιχείων", σημειώνει. Αυτή η διαδικασία παρήγαγε τέσσερα άτομα μοσχοβίου.

"Το νέο στοιχείο που έφτιαξαν είχε 115 πρωτόνια (20 από το 48Ca και 95 από το 243Am)", λέει. "Αυτό το νέο στοιχείο στη συνέχεια διαχωρίστηκε από όλα τα άλλα προϊόντα αντίδρασης χρησιμοποιώντας τον διαχωριστή ανάκρουσης γεμάτο με αέριο Dubna και στη συνέχεια εμφυτεύτηκε σε έναν ανιχνευτή όπου οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την αποσύνθεση του στοιχείου 115 στο στοιχείο 113".

Χρειάστηκαν χρόνια μέχρι οι ερευνητές να επεξεργαστούν μερικές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το moscovium. Μόνο το 2018 οι επιστήμονες του Berkley Lab ανακάλυψαν ότι η μάζα ή το ατομικό βάρος του στοιχείου (ο συνολικός αριθμός πρωτονίων και νετρονίων σε ένα άτομο) ήταν 288.

Για να αποκτήσουν αυτόν τον ζωτικό αριθμό, επανέλαβαν τη διαδικασία που χρησιμοποίησαν οι πρώτοι που το ανακάλυψαν για να εντοπίσουν το στοιχείο. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να παράγουν περίπου ένα άτομο μοσχοβίου την ημέρα και αυτό το άτομο συλλήφθηκε από ένα όργανο που ονομάζεται FIONA (Για την ταυτοποίηση του νουκλιδίου Α), το οποίο για το μη εκπαιδευμένο μάτι μοιάζει με ένα μικρό μεταλλικό θησαυροφυλάκιο. Μέχρι στιγμής, το moscovium δεν έχει πρακτική χρήση εκτός επιστημονικής μελέτης.

Στοιχείο 115 και εξωγήινη σύνδεση

Το στοιχείο 115 ανακαλύφθηκε μόλις το 2003, αλλά μπορεί να ακούγεται οικείο επειδή το όνομα υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε σχέση με ΑΤΙΑ, εξωγήινους και άλλα συναφή φαινόμενα.

Αναφερόμαστε στη μακροχρόνια ιστορία του Robert ("Bob") Scott Lazar, ο οποίος το 1989 δημοσιοποίησε άκρως απόρρητες πληροφορίες και ανέφερε και το στοιχείο 115. Ο Lazar ισχυρίστηκε ότι ήταν πρώην υπάλληλος στην διάσημη περιοχή 51, περιοχή του πεδίου δοκιμών και εκπαίδευσης της Νεβάδα που λειτουργούσε από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η δουλειά του ήταν να αναστρέψει τον μηχανικό που συνέτριψε τους εξωγήινους ιπτάμενους δίσκους. Είπε ότι είχε εργαστεί προσωπικά με το στοιχείο 115, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον πιλότο των εξωγήινων διαστημοπλοίων.

Είναι "αδύνατο να συνθέσουμε ένα στοιχείο που είναι βαρύ εδώ στη Γη. ... Η ουσία αυτή πρέπει να προέρχεται από ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί φυσικά υπερβολικά βαριά στοιχεία", δήλωσε ο Lazar.

Ο Lazar είπε ότι είχε δει στοιχεία για τεχνολογίες προώθησης κατά της βαρύτητας και εννέα εξωγήινα διαστημόπλοια αποθηκευμένα σε ένα υπόστεγο στην περιοχή 51. Αυτά τα διαστημόπλοια χρησιμοποιούσαν φαινομενικά κάποιο σύστημα προώθησης που αξιοποιούσε την εγγενή δύναμη της βαρύτητας και έτσι αξιοποιούσε τα χαρακτηριστικά του στοιχείου 115 για να λειτουργήσει την τεχνολογική τους μαγεία.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει την απασχόληση κανενός που εργάστηκε στην περιοχή 51. Και όπως έχουν επισημάνει ορισμένες πηγές, η ουσία των ισχυρισμών του δεν διαψεύστηκε ποτέ πλήρως.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η θεμελιώδης επιστήμη που αντικρούει τους ισχυρισμούς του.

«Όχι, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτής της ανακάλυψης και των ισχυρισμών του Μπομπ Λάζαρ», λέει ο Γκέιτς. "Προς το παρόν, όλα τα δημιουργημένα άτομα του στοιχείου 115 έχουν αποσυντεθεί πολύ γρήγορα για να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία UFO!"

Έτσι, αντί για τον ενθουσιασμό για τους μικρούς πράσινους άνδρες και τα απίστευτα διαστημόπλοια, μένουμε με την πραγματική, απτή - και εξίσου συναρπαστική - επιστήμη. Για τους ανθρώπους που βυθίζονται σε αυτές τις προόδους σε καθημερινή βάση, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό. Άλλωστε, το moscovium είναι ένα καταπληκτικό στοιχείο. Ο Γκέιτς λέει ότι είναι ένα σημάδι ότι πιέζουμε τα όρια αυτού που γνωρίζουμε για το σύμπαν.

"Το στοιχείο 115 είναι ξεχωριστό στο ότι μπορούμε να το κάνουμε ευκολότερα από κάποια ελαφρύτερα στοιχεία όπως το στοιχείο 112 ή το στοιχείο 113. Συνήθως, καθώς προσθέτουμε περισσότερα πρωτόνια, καθίσταται δυσκολότερο να φτιάξουμε ένα νέο στοιχείο. Αυτή η τάση σπάει γύρω από το στοιχείο 115. Μπορέσαμε να φτιάξουμε πάνω από 100 άτομα του στοιχείου 115 και να αρχίσουμε να κατανοούμε τις πυρηνικές και χημικές του ιδιότητες », λέει.

Η Βιρτζίνια Τρίμπλ είναι καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία θεωρεί επίσης συναρπαστικό το στοιχείο 115.

Καθώς ο χώρος ανακάλυψης προχωρά σε βαρύτερα νουκλίδια, οι ιδιότητές τους παρέχουν ισχυρότερες δοκιμές της βασικής μας φυσικής κατανόησης - δεν αποσυντίθενται πάντα στα αναμενόμενα πρότυπα και μπορούν να παραχθούν περισσότερα από μερικά άτομα ταυτόχρονα, δεν έχουν πάντα τις χημικές ιδιότητες που θα περίμενες από τη θέση τους στον περιοδικό πίνακα», αναφέρει η Τρίμπλ.

Αφού δημοσιεύτηκε αυτή η ιστορία, ακούσαμε τον Jeremy Kenyon Lockyer Corbell που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ "Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers" και είναι πολύ εξοικειωμένος με τον Lazar. Ο Corbell μας έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μερικές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον Lazar και το στοιχείο 115: "Όταν ο Lazar εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1989, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει το στοιχείο 115 σήμερα, αλλά αυτό θα παρατηρηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Στην πραγματικότητα - προέβλεψε ότι θα παρατηρηθεί (όπως και πολλοί) - απλώς πιθανότατα. [Το ισότοπο που ανακαλύφθηκε το 2003] δεν είναι το ισότοπο που θα μπορούσε να εξηγήσει, αυτό που ο Lazar έχει περιγράψει ότι είχε πρόσβαση ενώ εργαζόταν στην περιοχή 51. Ο Lazar αναφέρει ότι το 115 στο οποίο είχε πρόσβαση ήταν πολύ πιο σταθερό.

"Η κατανόησή μου για τη σκέψη του Lazar είναι, ότι με την πρόοδο στις τεχνικές βομβαρδισμού θα επιτυγχάνονταν νέοι ισοτοπικοί συνδυασμοί. Ωστόσο - όπως ακριβώς ο χρυσός έχει 37 διαφορετικά ισότοπα και μόνο ένα ισότοπο είναι σταθερό - το 115 υποψιάζεται ότι είναι ισότοπο ταχείας διάσπασης ... Ελπίζουμε λοιπόν στο μέλλον να προσγειωθούμε σε μια έκδοση με μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής-ακόμα κι αν καταλήξει να είναι μερικά άτομα από αυτό. Αυτό θα ήταν υπέροχο-και μια μέρα πιθανότατα θα συμβεί", λέει ο Corbell.

Τα στοιχεία ανακαλύπτονται περίπου κάθε τρία χρόνια - μέχρι πρόσφατα. Τώρα, οι ερευνητές πρέπει να αντλήσουν περισσότερη τεχνολογία (και χρήματα) σε έργα που μπορούν να δημιουργήσουν φευγαλέα άτομα νέων στοιχείων. Ένα εργαστήριο στη Ρωσία - το Εργαστήριο Πυρηνικών Αντιδράσεων Flerov - κυνηγά ανελέητα νέα στοιχεία, με την ελπίδα να διευρύνουμε την κατανόησή μας για το σύμπαν. Τα τελευταία 50 χρόνια, το εργαστήριο ανακάλυψε εννέα νέα στοιχεία.

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος

Το στοιχείο 115 του περιοδικού πίνακα έχει σύνδεση με UFO; Το στοιχείο 115 του περιοδικού πίνακα  έχει σύνδεση με UFO; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.