Ο κροκόδειλος του Νείλου

Ο ποταμός Νείλος μπορεί να ήταν η αιγίδα της Αιγύπτου, αλλά είχε επίσης έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους του: τους κροκόδειλους. Αυτά τα γιγαντιαία ερπετά εκπροσωπήθηκαν και στο πάνθεον της Αιγύπτου, με τη μορφή του θεού Sobek.

Ήταν ο θεός που αναδυόταν από τα σκοτεινά ύδατα και σε ορισμένες σέκτες θεωρείτο ο δημιουργός του κόσμου. Κέντρο της λατρείας του κατά την αρχαιότητα ήταν ο μοναδικός στο είδος του δίδυμος Ναός του Κομ Όμπο, περίπου 45 χλμ Βόρεια του Ασσουάν, χωρισμένος σε δύο όμοια ιερά αφιερωμένα στον Σομπέκ και τον πολεμικό θεό Οράς. Η ιερή λίμνη του ναού του Σομπέκ στο Φαγιούμ φαίνεται πως ήταν η κατοικία μεγάλου αριθμού κροκοδείλων. Ο Στράβων αναφέρει ότι έφεραν κοσμήματα και τρέφονταν από τους ιερείς του ναού. Μετά τον θάνατό τους μομμιοποιούνταν και θάβονταν προς τιμήν του Σομπέκ.

Η παρουσία του στα Κείμενα των Πυραμίδων και την Αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών υποδεικνύει ότι ήταν αρχαία θεότητα, η λατρεία της οποίας διήρκεσε έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο κροκόδειλος του Νείλου (Crocodylus niloticus) είναι ένα μεγάλο αφρικανικό ερπετό γλυκού νερού. Είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε ζώο ως αρπακτικό που θηρεύει τον άνθρωπο, ωστόσο οι κροκόδειλοι εξυπηρετούν μια σημαντική οικολογική λειτουργία. Ο κροκόδειλος του Νείλου τρώει σφάγια που μολύνουν το νερό και ελέγχει τα αρπακτικά ψάρια που θα μπορούσαν να υπερφαγούν μικρότερα ψάρια που χρησιμοποιούνται ως τροφή από πολλά άλλα είδη.

Γρήγορα γεγονότα: Κροκόδειλος του Νείλου

Επιστημονικό όνομα : Crocodylus niloticus

Κοινά ονόματα : Κροκόδειλος του Νείλου, αφρικανικός κροκόδειλος, κοινός κροκόδειλος, μαύρος κροκόδειλος

Βασική ομάδα ζώων : ερπετό

Μέγεθος : 10-20 πόδια

Βάρος : 300-1650 λίβρες

Διάρκεια ζωής : 50-60 χρόνια

Διατροφή : Σαρκοφάγο

Habitat : Υγρότοποι γλυκού νερού της υποσαχάριας Αφρικής

Πληθυσμός : 250.000

Κατάσταση διατήρησης : Λιγότερο πρόβλημα

Περιγραφή

Ο κροκόδειλος του Νείλου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ερπετό στον κόσμο μετά τον κροκόδειλο αλμυρού νερού (Crocodylus porosus). Οι κροκόδειλοι του Νείλου έχουν παχύ, θωρακισμένο δέρμα που είναι σκούρο χάλκινο με μαύρες ρίγες και κηλίδες στην πλάτη, πρασινωπό-κίτρινο πλευρικές ρίγες και κίτρινες κλίμακες στην κοιλιά. Οι κροκόδειλοι έχουν τέσσερα κοντά πόδια, μεγάλες ουρές και επιμήκη σιαγόνα με κωνικά δόντια. Τα μάτια, τα αυτιά και τα ρουθούνια τους είναι πάνω από το κεφάλι. Τα αρσενικά είναι περίπου 30% μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το μέσο μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 πόδια σε μήκος και οπουδήποτε από 300 έως 1.650 κιλά σε βάρος.

Ένας κροκόδειλος του Νείλου μπορεί να την μεταφέρει στο στόμα ή στην πλάτη της. Gallo Images-Roger De La Harpe / Getty Images

Οικότοπος και κατανομή

Ο κροκόδειλος του Νείλου είναι εγγενής στην Αφρική. Ζει σε έλη γλυκού νερού, βάλτους, λίμνες, ρυάκια και ποτάμια της υποσαχάριας Αφρικής, τη λεκάνη του Νείλου και τη Μαδαγασκάρη. Είναι ένα είδος εισβολής στη Φλόριντα, αλλά είναι άγνωστο αν ο πληθυσμός αναπαράγεται. Αν και είναι είδος γλυκού νερού, ο κροκόδειλος του Νείλου έχει αλατούς αδένες και μερικές φορές εισέρχεται σε υφάλμυρα και θαλάσσια νερά.

Διατροφή και Συμπεριφορά

Οι κροκόδειλοι είναι κορυφαίοι θηρευτές που κυνηγούν ζώα έως και το διπλάσιο μέγεθός τους. Οι νεαροί κροκόδειλοι τρώνε ασπόνδυλα και ψάρια, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε ζώο. Τρέφονται επίσης με σφάγια, άλλους κροκόδειλους (συμπεριλαμβανομένων μελών των δικών τους ειδών) και μερικές φορές με φρούτα. Όπως και άλλοι κροκόδειλοι, καταναλώνουν πέτρες ως γαστρολίθοι, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη των τροφίμων ή να ενεργήσουν ως έρμα.

Οι κροκόδειλοι είναι αρπακτικοί ενέδρα που περιμένουν το θήραμα να έρθει εντός εμβέλειας, να πέφτουν στο στόχο και να βυθίζουν τα δόντια τους σε αυτό για να το σύρουν στο νερό για να πνιγούν, να πεθάνουν από ξαφνικές κινήσεις αλουμινίου ή να διαλύονται με τη βοήθεια άλλων κροκοδείλων. Τη νύχτα, οι κροκόδειλοι μπορούν να αφήσουν το νερό και να επιτεθούν στο θήραμα.

Ο κροκόδειλος του Νείλου περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μερικώς εκτεθειμένο σε ρηχά νερά ή στο έδαφος. Οι κροκόδειλοι μπορεί να χαλαρώσουν με ανοιχτά στόματα για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση ή ως απειλή για άλλους κροκόδειλους.

Αναπαραγωγή και απόγονος

Οι κροκόδειλοι του Νείλου φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 12 και 16 ετών, όταν τα αρσενικά έχουν μήκος περίπου 10 πόδια 10 ίντσες και τα θηλυκά μήκους μεταξύ 7 και 10 πόδια. Τα ώριμα αρσενικά αναπαράγονται κάθε χρόνο, ενώ τα θηλυκά αναπαράγονται μόνο μία φορά κάθε δύο έως τρία χρόνια. Τα αρσενικά προσελκύουν τις γυναίκες κάνοντας θορύβους, χτυπώντας το ρύγχος τους στο νερό και φυσώντας νερό μέσα από τις μύτες τους. Τα αρσενικά μπορούν να πολεμήσουν άλλα αρσενικά για δικαιώματα αναπαραγωγής.

Τα θηλυκά γεννούν αυγά ένα ή δύο μήνες μετά την αναπαραγωγή. Η φωλιά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά τείνει να συμπίπτει με την περίοδο της ξηρασίας. Το θηλυκό σκάβει μια φωλιά στην άμμο ή το έδαφος αρκετά πόδια από το νερό και εναποτίθεται μεταξύ 25 και 80 αυγών. Η θερμότητα του εδάφους επωάζει τα αυγά και καθορίζει το φύλο του απογόνου, με αρσενικά που προκύπτουν μόνο από θερμοκρασίες μεταξύ 89 ° F και 94 ° F. Η γυναίκα φρουρεί τη φωλιά έως ότου εκκολάψουν τα αυγά, η οποία διαρκεί περίπου 90 ημέρες.

Κοντά στο τέλος της περιόδου επώασης, οι νέοι δημιουργούν ψηλά κουδουνίσματα για να ειδοποιήσουν το θηλυκό να σκάψει τα αυγά. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το στόμα της για να την βοηθήσει να εκκολαφθεί. Αφού εκκολαφθούν, μπορεί να τα μεταφέρει στο στόμα της για νερό. Ενώ φρουρεί τους απογόνους της για έως και δύο χρόνια, κυνηγούν το δικό τους φαγητό αμέσως μετά την εκκόλαψη. Παρά τη φροντίδα της, μόνο περίπου το 10% των αυγών επιβιώνουν μέχρι την εκκόλαψη και το 1% των νεοσσών φτάνουν στην ωρίμανση. Η θνησιμότητα είναι υψηλή επειδή τα αυγά και οι νέοι είναι τροφή για πολλά άλλα είδη. Στην αιχμαλωσία, οι κροκόδειλοι του Νείλου ζουν 50 έως 60 χρόνια. Μπορεί να έχουν πιθανή διάρκεια ζωής 70 έως 100 ετών στην άγρια φύση.

Ένας κροκόδειλος του Νείλου έχει ένα δόντι αυγού που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει την εκκόλαψη από ένα αυγό. hphimagelibrary / Getty Images

Κατάσταση διατήρησης

Ο κροκόδειλος του Νείλου αντιμετώπισε εξαφάνιση τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, το IUCN κατατάσσει την κατάσταση διατήρησης του είδους ως «λιγότερο ανησυχητική». Ωστόσο, οι αριθμοί κροκοδείλων του Νείλου μειώνονται. Το CITES παραθέτει τον κροκόδειλο του Νείλου στο Παράρτημα Ι (απειλείται με εξαφάνιση) σε όλη την έκταση του φάσματος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 250.000 έως 500.000 άτομα ζουν στη φύση. Οι κροκόδειλοι προστατεύονται σε μέρος της εμβέλειας τους και μεγαλώνουν σε αιχμαλωσία .

Απειλές

Το είδος αντιμετωπίζει πολλές απειλές για την επιβίωσή του, όπως απώλεια και κατακερματισμός ενδιαιτημάτων , κυνήγι κρέατος και δέρματος, λαθροθηρία , ρύπανση, εμπλοκή σε δίχτυα και διώξεις. Τα επεμβατικά είδη φυτών αποτελούν επίσης απειλή, καθώς αλλάζουν τη θερμοκρασία των φωλιών κροκοδείλου και εμποδίζουν την εκκόλαψη των αυγών.

Κροκόδειλοι και άνθρωποι του Νείλου

Οι κροκόδειλοι εκτρέφονται για το δέρμα τους. Στην άγρια φύση, έχουν φήμη ως ανθρωποφάγοι. Ο κροκόδειλος του Νείλου μαζί με τον κροκόδειλο αλμυρού νερού σκοτώνει εκατοντάδες ή μερικές φορές χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι γυναίκες με φωλιές είναι επιθετικές, ενώ οι μεγάλοι ενήλικες κυνηγούν ανθρώπους. Οι βιολόγοι του πεδίου αποδίδουν τον υψηλό αριθμό επιθέσεων σε μια γενική έλλειψη προσοχής γύρω από περιοχές που καταλαμβάνονται από κροκόδειλους. Μελέτες δείχνουν ότι η προγραμματισμένη διαχείριση της γης και η δημόσια εκπαίδευση θα μπορούσαν να μειώσουν τη σύγκρουση ανθρώπων-κροκοδείλων.

Πηγές

greelane

Crocodile Specialist Group 1996. Crocodylus niloticus. Η κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών του IUCN 1996: e.T46590A11064465. doi: 10.2305 / IUCN.UK.1996.RLTS.T46590A11064465.el Dunham, ΚΜ; Ghiurghi, Α .; Cumbi, R. και Urbano, F. "Σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής στη Μοζαμβίκη: μια εθνική προοπτική, με έμφαση στις επιθέσεις άγριας ζωής σε ανθρώπους". Όριξ . 44 (2): 185, 2010. doi: 10.1017 / S003060530999086X Thorbjarnarson, J. "Κροκόδειλος δάκρυα και δέρματα: διεθνές εμπόριο, οικονομικοί περιορισμοί και όρια στη βιώσιμη χρήση των κροκοδείλων". Βιολογία διατήρησης. 13 (3): 465–470, 1999. doi: 10.1046 / j.1523-1739.1999.00011.x Wallace, KM και AJ Leslie. "Διατροφή του κροκοδείλου του Νείλου (Crocodylus niloticus) στο δέλτα Okavango, Μποτσουάνα". Εφημερίδα της ερπετολογίας. 42 (2): 361, 2008. doi: 10.1670 / 07-1071.1 Wood, Gerald. Το βιβλίο Guinness για τα γεγονότα και τις ικανότητες των ζώων. Sterling Publishing Co Inc., 1983. ISBN 978-0-85112-235-9.

Ο κροκόδειλος του Νείλου Ο κροκόδειλος του Νείλου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.